Experten: Här är de bästa och sämsta spelen för ditt barn

Fortnite, Super Mario och GTA – vad är egentligen bra för barn?

Av: 

Karin Holmberg

Skolbarn | Family

Fortnite, Super Mario, GTA eller Overwatch.

Vilka spel är egentligen lämpliga att barnen spelar och hur mycket tid är okej att tillbringa framför datorn eller spelkonsolen?

– Jag tror att många föräldrar gör misstaget att sätta alldeles för hårda regler kring skärmtid för att det finns en okunskap kring spel, säger Effie Karabuda, gamer och spelexpert.

Hur ska man egentligen veta vilka spel som är lämpliga för sina barn och hur ska man tänka när det gäller skärmtid. Vi frågade Effie Karabuda, gamer och spelexpert, om råd och tips.

– Självklart ska barnen inte sitta inne och spela hela dagarna utan de behöver komma ut och röra på sig men man ska inte heller noja för mycket över tiden, säger hon och fortsätter:

– Man ska komma ihåg att spel är inte en särskilt slapp eller passiv syssla. Den är ofta social om man spelar online och kräver en samarbetsförmåga och ett fokus. Jag tycker nästan att det kan vara "värre" att kolla på en tv-serie i flera timmar, för då stänger hjärnan av på ett annat sätt. Däremot är det smart att hålla koll på åldersgränser och skydda små barn från våld. Det finns en del blodiga grejer man kan bli rädd för, säger Effie Karabuda.

Åldersgränserna, är det ett bra sätt att avgöra om spelen är lämpliga?

– Åldersgränserna är bra att hålla koll på och ÄR en tydlig fingervisning. Men det allra bästa är om man själv orkar sätta sig in i spelet. Då menar jag inte att man ska läsa artiklar om till exempel GTA, utan kanske söka på Youtube och ta reda på hur det ser ut när någon spelar spelet. Skriv in spelets namn och sen "gameplay" eller "let's play" så kommer det upp bra klipp.

Men hur gör man om ens barn vill spela spel som har en äldre åldersgräns? Till exempel finns det många barn i tioårsåldern som vill spela Fortnite som har en tolvårsgräns.

– När det gäller just spel med tolvårsgräns tycker jag att man kan låta tioåringar testa dem. Spel för tolvåringar är oftast inte särskilt våldsamma och passar egentligen från tio år också. Däremot kan man vara mer försiktig när det gäller 16- och 18-årsgränser. Då finns det en risk för mer blod och kanske även sexuellt våld, beroende på vad för typ av spel det är. Dessa spel tycker jag man ska vänta med till högre upp i tonåren eller testa att spela tillsammans med sina barn.

De här spelen är bra och de här spelen är mindre bra för barn.
De här spelen är bra och de här spelen är mindre bra för barn.

De här spelen är mest barnvänliga

Vilka spel är populära just nu?

– Mest populärt just nu är Minecraft, Fortnite, Roblox och Star Stable och så har det sett ut under en ganska lång tid. Pokémon Go har fortfarande en lojal spelarkrets som håller igång. De har alla gemensamt att de är onlinespel där man kommunicerar med sina kompisar. Här kan det vara bra att prata med sina barn om vem de spelar med online och be dem vara uppmärksamma om någon kontaktar dem på ett olämpligt sätt.

Finns det några spel som är bra för små barn?

– Nintendo är helt klart mest barnvänligt och perfekt man vill undvika blodigt våld. Jag kan verkligen rekommendera deras stationära och bärbara konsol Nintendo Switch. Splatoon-serien är grym, det är ett skjutarspel där man kastar färg på varandra. Även Mario kart, Super mario party och Super smash bros är roliga köp till den konsolen. Rayman Legends och Little big planet till Playstation och Xbox är också mysiga plattformsspel. Många av de här spelen har en åldersgräns på tre år.

”Håll barnen borta från GTA”

Finns det några spel som är mindre lämpliga för barn och som man ska se upp med?

– Många vill testa det där förbjudna för att det är mest spännande. Men jag tycker att man ska hålla barnen borta från till exempel GTA tills de kommer upp i äldre tonåren. Ett tips kan vara att man testar att spela det tillsammans. GTA är bara "farligt" om man väljer att utforska vissa utvalda delar av det. En del barn som jag har pratat med har också blivit rädda för nya Tomb Raider-spelen där dödsscenerna kan vara ganska brutala, så försök att undvika dem.

Du är själv gamer och har skrivit en bok om gaming. Din bok riktar sig främst till unga men du har även med ett kapitel där du tar upp många av fördomarna om gaming. Har du några andra  tips till föräldrar?

– Jag skrev Gamer mycket för att lyfta de positiva aspekterna med gaming. Den riktar sig främst till unga men föräldrar får gärna läsa för att bli mer pålästa om gaming.  Ofta handlar det ju inte om att man suktar efter våldet i spelen, utan snarare efter ett slags belöningssystem. Och spelandet har många positiva effekter. Det aktiverar huvudet, hjälper en att lära sig engelska, tänka logiskt och strategiskt och kan vara ett väldigt socialt intresse, säger Effie Karabuda

Effie Karabudas bästa tips:

  • Var inte för orolig för att begränsa tiden men se till att barnet tar pauser och att det kommer ut och rör på sig.
  • Håll koll på åldersgränser och lär dig mer om de spel som dina barn spelar.
  • Kolla gärna in spelen ditt barn spelar på youtube. Skriv in spelets namn och sen "gameplay" eller "let's play" så kommer det upp bra klipp.
  • Om ditt barn vill testa lite ”farligare” spel så gör det tillsammans. Man ska vara extra försiktig med spel med äldre åldersgräns eftersom de kan innehålla våld och sexuellt våld.
  • Tänk på att gaming även har positiva effekter. Det aktiverar huvudet, hjälper barnen att lära sig engelska, tänka logiskt och strategiskt och kan vara ett socialt intresse.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Denimfynden hittar du hos Cellbes - nu till kampanjpris!

Extern länk från Cellbes

Gå till Kampanjen

Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna: Så kan din skärmtid skada ditt barn

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Skolbarn | Family

Minecraft

Overwatch

Super Mario

Barn & unga

Tv-spel

Spel

MER OM FAMILY

Angelicas son utpressades på Fortnite

NINA CAMPIONI: Det är inte apparnas ansvar att ha koll på vad barnen ser

Sluta tjafsa om skärmtiden – lär era barn att bete sig istället

Experterna: Så kan din skärmtid skada ditt barn

Nästan ingen kunde komma på Nikitas kalas – då dök favoritartisten upp

Så pratar du ekonomi med ditt barn

Här är stora riskerna med studsmattor

Forskarna: Ta ifrån eleverna deras mobiler på rasten

Föräldrar bryr sig inte om barnens största hobby

Varnar: Fel cykelhjälm till barn kan vara en livsfara

Förslaget: Vill förbjuda ”likes” för barn

Förskolebarn ska övervakas digitalt

Studie: Barn till äldre är mindre aggressiva

Så dyr är höstens terminsstart för föräldrar

Så många elever känner sig ensamma i skolan

Experten: Så farlig är TikTok för barn

Skolan har förbud mot ansiktsmask och låtsasvapen: ”Handlar om sunt förnuft”

Tävla och vinn boken som alla tonåringar behöver

Olga gjorde hemskt fynd i 10-åriga dotterns mobil – nu varnar hon andra

Studie: Barn lever med ångest under pandemin – ökat med 218 procent i år

Förskollärarna slår larm: Vi hinner inte med vårt jobb

TÄVLING: Vinn spännande deckarbok för barn

Experternas avrådan: Barn ska inte leka hemma hos varandra

Föräldrar och förskollärare i snorbråk: ”Borde vara självklart att hålla hemma sjuka barn”