Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sigrid, Siri

Gravid vecka 9

Allt du behöver veta i vecka 9

Uppdaterad 2020-01-14 | Publicerad 2019-09-09

Ibland kan du få en liten blödning ungefär vid den tid som du skulle ha mens, men det kan också vara missfall. Om du har ont bör du kontakta din mördravårdscentral.

Kroppen förändras drastiskt– och embryot är ungefär lika stor som en jordgubbe.

I vecka 9 kan embryot dessutom få hicka.

Du kommer att märka av stora skillnader på din kropp under graviditeten. Allt från illamående till förändrad hårkvalité, att ditt tandkött blöder ibland och att du lättare får hål i tänderna.

Det är också vanligt med ökade flytningar från underlivet och risken för svamp i underlivet ökar.

Ibland kommer en blödning

Ibland kan man få en liten blödning ungefär vid den tid som man i vanliga fall skulle ha mens. Oftast är det inte farligt men det kan vara ett tecken på ett missfall. Om du får blödningar som gör ont bör du kontakta din barnmorska eller mödravårdscentral.

Under graviditeten är det bra att röra på sig så mycket man kan. Gå promenader och träna är bara bra för kroppen – hur hårt beror mycket på den form du var i innan du blev gravid. Eftersom du kommer få betydligt mer tyngd att bära runt på under graviditeten är det bra att redan tidigt motionera regelbundet för att orka med.

Så fort slår hjärtat på embryot och könet visas

Ditt embryo är nu cirka tre centimeter, ungefär som en jordgubbe. Känseln utvecklas och embryot kan redan nu få hicka ibland.

Embryot kan röra på sig men eftersom det är så litet kan du inte känna av några rörelser ännu.

Fram tills den här veckan ser embryon för pojkar och flickor likadana ut, men nu visar det sig vilket kön barnet kommer att få. Det beror på ifall den spermie som befruktade ägget för sju veckor sedan innehöll en X eller Y-kromosom.

Hjärtat är nu utvecklat och slår med 155–195 slag i minuten, dubbelt så fort som hos en vuxen.

I vecka nio är embryot ungefär lika stor som en jordgubbe.