Mejla

Annika Leone

Låt inte ditt barn ta del av din tjockångest

Inget barn ska behöva veta hur många kalorier det är en i en 88:an

FAMILY

Barn gör ju som vi gör. Ändå sitter vi vuxna och bredvid dem vid middagsbordet och tuggar i oss smalmat, dricker en shake, petar i en sallad vi inte ens gillar. Vad sänder det för signaler till våra barn?

En mamma är bestört. Hennes 8-åriga dotter har precis uttryckt att hon är “för tjock” för att vara Elsa i “Frost” på maskeraden. För vem har hon egentligen fått det ifrån? “Det måste vara hennes klasskamrat som tutat i henne det!”, säger mamman. För själv skulle hon aldrig lära sin dotter något sådant förklarar hon – helt utan självinsikt eller en tanke på att hon nyligen la hon upp en bild sig själv i bikini på Instagram där hon berättade hur duktig hon varit som skippat socker i sex veckor och förlorat både vikt och trötthet: “Beach 2019 – here I come!”. Och när familjen ätit sin vanliga korv- och makaronmiddag, så har den sockerfria mamman ätit en helt annan kost för att “komma i form”. Bredvid sin dotter. I sex veckor.

 

Så vem är det egentligen som har gett barnet idén om att hon är för tjock för att vara Disneyprinsessa (utöver Disney själva)? Det är knappast ett annat barn som vi ska skylla på. Möjligtvis barnets föräldrar, men aldrig ett barn.

 

Vi föräldrar gör allt för våra barn, men vi glömmer att även små grytor har öron.

 

Som häromdagen när jag hörde ett par föräldrar, bredvid sina barn, prata om hur många kalorier det är i en selleristjälk under ett besök på en barnbio. Eller som när en mamma provade en klänning i en klädbutik och frågade sin partner om hon “såg tjock ut?” framför deras barn. Om du bantar eller pratar nedvärderande om din kropp så finns det ju en stor risk att det är så barnet tror att man ska förhålla sig till sin kropp. Om du sorgligt nog har tjockångest, så låt det bara vara DIN tjockångest. Ditt barn har inget med den att göra. Så låt inte hen bli en del av den. För barn påverkas. En tidigare undersökning visar att barn redan vid 10 år är kritiska till hur de ser ut. En hel femtedel av de tioåriga flickorna tycker att de är tjocka. Det är åt helvete.

 

Barn gör ju som vi gör. Ändå sitter vi vuxna och bredvid dem vid middagsbordet och tuggar i oss smalmat, dricker en shake, petar i en sallad vi inte ens gillar. Vad sänder det för signaler till våra barn? Jo, att vanlig mat är osund och gör en tjock = dåligt. Hur ska barn kunna lära sig att känna matglädje då? Nej, gör ditt barn en tjänst istället, skippa din tråkiga diet i sommar, och ta en glass med ditt barn istället. Det är ETT sunt beteende. Och inget barn ska behöva veta hur många kalorier det är en i en 88:an. Och verkligen inte i en selleristjälk.

 

Fotnot: Annika Leone är skribent och aktuell med barnboken “Bara rumpor” kroppar, om nakenhet och om att bejaka och glädjas åt sin kropp.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder: 70% rabatt på kända märken hos Kids Brand Store

Kids Brand Store

Av: 

Annika Leone

Publisert:

LÄS VIDARE

De ger sina barn vegankost: ”Ett ansvar”

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsa | Family

Barns hälsa

Föräldraskap

Barn & unga

MER OM FAMILY

Så många säger till berusade föräldrar

Så skyddar du ditt barn mot sommarens plågor

Leon, 5, drabbades av livshotande sjukdomen efter covid-19