Mejla

Nina Campioni

Kära tomten, allt jag vill ha är en säker förlossningsvård

Maria födde i ett stall – 2019 föder kvinnor på vägrenar

Förlossningsvården är i kris.
Förlossningsvården är i kris.

En enda önskan har jag i år: att kvinnor ska få föda tryggt i Sverige.

Och kan inte tomten uppfylla den, måste politikerna göra det.

Allvarligt, hur svårt kan det vara.

Sent på kvällen den 24 december kom de åkandes med en taxi. Maria och hennes Josef var trötta efter att ha behövt ta sig från Danderyds sjukhus mitt i den mörkaste december till det olycksaliga Karolinska. Sjukhuset som den gravida Maria minst av allt ville föda på. Hon hade följt nyhetsflödet och visste att det hela kantades av skandaler av Herodes mått. Väl där blev de ändå nekade plats. Fullt hus sade man och Maria och Josef fann sig åter på färd i snöslasket mot Södersjukhuset.

Ja, exakt när Jesus föddes vet vi ju inte helt säkert. Men det som är säkert är att det verkar som om förlossningsvården inte utvecklats nämnvärt på vissa punkter ens sedan före Kristus födelse. För hur kan det vara så år 2019 att vi kvinnor, likt Maria inte får plats på BB? Att vi ska tvingas färdas långa vägar för att hitta en ledig plats? Maria låg utelämnad och tvingades föda i ett stall – i dag hör vi kvinnor som tvingats föda i en bil, på vägrenar, i en skrubb. Säg mig, är det någon skillnad?

Ska det verkligen behöva vara så att de som sett det som sitt livs kall att hjälpa barn till världen, de personer som är de nyblivna föräldrarnas allra viktigaste stöttepelare, nu flyr yrket för att det dras åt, dras ner, sparas in och läggs ner?

Snälla jultomten, ge alla kvinnor i Sverige en kollektiv julklapp i form av en säker förlossningsvård! En vård som utgår från kvinnans behov. Ge alla barn som föds i detta land en bra start i livet genom en trygg plats med pigg och ostressad personal. Välsigna de familjer som går in i sitt livs största utmaning en chans att få göra det utan rädsla. Utan ångest och panik över att inte få plats, inte få en säng, inte bli lyssnad på eller oro över att få möta personal som inte hunnit äta på hela dagen. Patientsäkerhet, det vore väl en fin julklapp.

Och, kära tomte, om du inte kan fixa allt detta själv så kanske det finns politiker som likt de tre vise personerna kan komma med fina gåvor inför 2020? I så fall kommer jag här med tre önskningar till dessa tre:

  • sluta slänga pengar på problemet för att sedan vända ryggen och klappa er själva på axeln i tron att ni gjort ett bra jobb. Lyssna på barnmorskorna, vad behöver de? Varför vill de inte jobba kvar längre? Vad krävs på riktigt?
  • utgå från Patientlagen som ni själva skrivit. Vad står det i den egentligen och uppfyller dagens vård den över huvud taget? Ni vet, lagar är till för att följas.
  • våga vara den person som tar kvinnors röster på allvar. Ni säger att ni är för jämställdhet (eller ja, #inteallapolitiker) – visa det!

Jesus mammas förlossningsberättelse är dessvärre inte ensam i sitt slag – det finns miljoner historier som borde gjort skillnad för längesen. Det är dags att lyssna nu!

Dessutom kan jag lova er, kära vise personer, att den tid och kraft ni investerar i förlossningsvården får ni tusenfalt tillbaka. Okej, jag har inte räknat på det rent konkret men studier visar att ju tryggare förlossningsvård desto mindre behov av eftervård. Det säger sig självt att om alla parter får en bra start på familjelivet så är behovet av hjälp efteråt mindre. Byt chockad och förvirrad mamma med grova skador i underlivet till trött men nöjd och tacksam öm moder. För det är vi alla värda.

God Jul!


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY

”Varför får gravida värkstimulerande dropp vid förlossningen?”

Sjukhusen om förlossningsvården under pandemin: ”Är inte en önskvärd situation”

Överläkaren om inställda kejsarsnitt: Stämmer inte alls

Gravida tvingas åka 40 mil för rutinultraljud: ”Vi orkar inte mer”

Asha, 23, var nära att dö efter förlossningen – smärtan togs inte på allvar

Ny studie: Kejsarsnitt kan leda till ökad risk för övervikt och diabetes i vuxen ålder

Kvinnor får betygsätta sin förlossning – kritiserar Irene Svenonius

Tove, 31, nekades kejsarsnitt – Henry dog fem dagar gammal

Johanna skickades hem från sjukhuset med sömntablett – tvingades föda i bilen

Aylin, 32, födde barn – sjuk i covid-19 och lunginflammation: ”Känns som jag fått en andra chans”

122 kilometer till BB – Christine födde sin dotter i hallen

Sara skadades vid båda sina förlossningar – inom loppet av 17 månader

Rewan skickades hem från sjukhuset – födde hemma en timme senare

Det här gäller för att kunna föda hemma

Kejsarsnittet gjordes för sent – deras son Christian dog

Regler för din partner på BB – i hela landet

Gravida: Så mår vi i pandemin

48 personer om att föda under pandemin: ”Hoppas ingen annan behöver utsättas för detta trauma”

Sonia har förlorat två barn – kritiserar vården: Skrek och grät

Nya trenden: Få orgasm när du föder

Mammor: Därför visar vi våra kroppar

43 frågor och svar om graviditet och covid-19

41 kvinnor om sina upplevelser med spiral: ”Hittades under min lunga”

Den nya inredningstrenden bevisar att mänskligheten är tappad