Angelicas son utpressades på Fortnite: ”Skicka nakenbilder”

Vill varna andra föräldrar

Publicerad:
Uppdaterad:

Skolbarn | Family

Det hela började med att någon kapade 13-årige Leos spelkonto på Fortnite. Därefter kom hoten. Personen som hackat Leos konto krävde att Leo skickade nakenbilder på sig själv, om han ville få sitt konto tillbaka.

– Jag fick en sådan obehagskänsla, säger mamman Angelica.

Angelicas son Leo, 13, spelar det populära onlinespelet Fornite, precis som många andra barn och ungdomar. Han är rätt duktig och har kommit långt i spelet.

– Man får vara med i en så kallad ”klan” om man är duktig och spela med andra duktig. Det har min son fått göra, vilket han tycker är jätteroligt, säger Angelica.

Men i fredags, när Leo skulle logga in på sitt konto, kom han plötsligt inte in – kontot hade blivit hackat. Via supporten på Playstation, som han använder, fick de vet att någon ändrat Leos lösenord och mejladress som var kopplat till kontot. Så det var omöjligt för honom att begära om ett nytt lösenord.

Och natten mot fredagen tog hackaren kontakt med Leo på hans Instagram, där han har samma användarnamn som på Fortnite. Leo fick ett meddelande med en uppmaning: För att kunna få tillbaka kontot skulle han skicka tillbaka bilder på sin kropp.

– Han fick veta att om han inte gör det kommer kontot att raderas, vilket är katastrof för en snart 14-åring.

Leos spelkonto på Fortnite kapades – sen började utpressningen.
Foto: Privat
Leos spelkonto på Fortnite kapades – sen började utpressningen.

”Känner sig otrygg”

Leo, som förstod att han inte skulle skicka bilder, bad om att få tillbaka kontot – men hackaren fortsatte att pressa honom på nakenbilder. När Leo valde att sluta svara krävde hackaren istället pengar – för att kontot inte skulle raderas.

Via telefon berättade Leo vad som hade hänt för Angelica som var bortrest under helgen.

– Han ringde och storgrät. Han har aldrig varit utsatt för hot för. Han vet ju inte hur allvarligt det här är. Han kände sig väldigt otrygg och tyckte det var obehagligt. Han är ju ledsen såklart han har ju kämpat och byggt upp det här så kanske allt bara försvinner, säger hon och fortsätter:

– Jag fick en sådan obehagskänsla. Jag kände mig maktlös som inte kunde vara där och trösta.

Leo har ännu inte fått tillbaka sitt konto och han är orolig för vad som kommer hända med det.

– Han har inte pratat om annat i helgen än det här ”tänk om jag måste göra det, tänk om han hör av sig, tänk om vi måste betala”, säger Angelica.

1 av 5

Tänker på yngre barn som drabbas

För Leo skulle ett raderat konto innebära förlorade pengar då han betalat för att avancera i spelet, allt han jobbat för skulle gå förlorat. Men det som är mest obehagligt, enligt Angelica, är att någon pressar honom på nakenbilder.

– Jag tänker på yngre barn som kanske drabbas. Jag har själv en 11-åring, jag vet inte om han hade agerat på samma sätt och gått och sagt till mig eller gjort som han blev uppmanad.

De ska göra en polisanmälan på händelsen.

– Man vet ju inte om det är någon som satt det här i system för att kräva både pengar och bilder. Det här är det största spelet som finns, alla ungar spelar det här. Det ska vara ganska harmlöst men uppenbart finns det knäppgökar

Angelica vill varna andra föräldrar om vad som kan hända och uppmanar folk att hålla koll på vad deras barn och ungdomar sysslar med.

– Det är inte säkert att det här är någon pedofil, det kan vara någon som jävlas, det vet man inte. Men just att de kan komma åt barn och ungdomar på det här sättet är otäckt. Det är viktigt att man håller en dialog med sina barn – och att man pratar med barnens kompisars förälder.

1 av 2 | Foto: Privat
Leo, 13, är orolig för att han inte ska få tillbaka sitt konto.

Polisen: ”Det är regelrätta hot”

Jan Olsson är kriminalkommissarie på nationellt it-brottscentrum, har inte hört om denna typ av händelse förr.

– Det här var regelrätta hot, därför tycker jag att det är udda.

Enligt honom är detta definitivt utpressning men det snuddar också mot grooming – vilket innebär att någon tar kontakt med barn under 15 år med syftet att senare utnyttja dem sexuellt. En person som försöker lura till sig exempelvis en nakenbild på ett barn och lyckas kan få offret att göra mer saker.

– Hur mer barn gör, desto mindre vill de berätta det här för föräldrar och vuxenvärlden.

Han tycker att Leo agerade helt rätt som berättade för sina föräldrar och tycker att vuxna ska hålla en dialog med barn om vad som sker på internet.

– Vi vuxna måste introducera internetvärlden för barnen i ett tidigt skedde. Man måste berätta att så här kan det vara – och att om händer det något så ska barnet kunna komma till en på en gång.

Angelicas tips till föräldrar och barn

  • Prata med dina barn om att inte lämna ut inloggning- eller kontouppgifter. Varken andras eller egna.

  • Ha koll på vad barnen gör när de sitter och spelar, försök att ha koll på vilka barnen spelar med.

– Mina barn får inte köpa eller betala för något på sina spel utan att fråga om lov först.

  • Se till att barnen vågar berätta om det är något som blir tokigt. Oftast så eskalerar de här hoten.

  • Ha en bra dialog med barnen. Man behöver tala om för dem att det kan hända obehagliga saker, även om man tror att det är harmlöst. Det finns knäppgökar som sitter på andra sidan också.

 

Till barnen:

  • Skicka inte bilder, man vet aldrig var de hamnar.

  • Svara inte på meddelanden om ni blir kontaktade. Om något känns konstigt så prata med era föräldrar.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY