Forskare: Föräldrar som pratar mycket får intelligentare barn

Ny stor studie visar samband mellan vuxnas tal och barns kognitiva förmågor

Av: 

Malin Wigen

Småbarn | Family

Barn till föräldrar som pratar mycket tenderar att ha bättre kognitiva förmågor, enligt forskare vid University of York som gjort en ny stor studie.

I en ny stor studie har forskare vid University of York i England kommit fram till att unga barn som utsätts för stora mängder av vuxenprat tenderar att ha bättre kognitiva förmågor.

I studien, som publicerats i vetenskapliga tidskriften Developmental Psychology, identifierade forskarna ett samband mellan barn som hörde stora mängder av vuxnas prat och deras icke-verbala förmågor som resonemang, räknefärdighet och att skapa en medvetenhet om sin omvärld.

För att komma fram till detta försedde de 107 barn i åldrarna två till fyra med ljudinspelare. Därefter registrerade de barnens interaktioner med föräldrarna och andra vårdgivare i deras hemmamiljö 16 timmar på dag – i tre dagars tid. Föräldrarna uppmanades även att utföra aktiviteter med sina barn, vilka var utformade för att testa barnens kognitiva färdigheter, skriver universitetet på sin hemsida.

Prat kan påverka barns språkliga utveckling

Katrina d’Apic, studerande vid universitetet och en av forskarna bakom studien, menar att ljudinspelningarna gav dem möjligheten att studera verkliga interaktioner mellan små barn och deras familjer på ett diskret sätt.

– Vi fann att mängden talade ord från en vuxen person som ett barn hör är positivt förknippad med deras kognitiva förmåga. Dock behövs ytterligare forskning för att undersöka orsakerna bakom sambandet. Det kan vara att en större språkexponering ger möjligheter till lärande för barn men det kan också vara så att mer intelligenta barn framkallar fler ord från vuxna i deras miljö, säger hon i ett uttalande på universitets hemsida.

Forskarna fann också att högkvalitativt prat kan ha positiv påverkan på barnens språkliga utveckling, detta då de barn i studien som integrerat med vuxna som använde ett varierat vokabulär kände till ett större antal ord själva.

Barn blir mer intelligenta – om föräldrarna pratar mycket, enligt en ny studie.

Foto: Colourbox

Föräldrastilen kan påverka barnens beteende

I studien analyserade forskarna även inspelningarna för att se på vilken inverkan olika föräldrastilar kan ha på barnens beteende. Katrina d’Apic och hennes kollegor fann att det positiva föräldraskapet, där föräldrarna är lyhörda och uppmuntrar till utforskande och självförverkligande, var förknippat med barn som visade färre tecken på rastlöshet, aggressivitet och olydigt beteende.

Studiens ledande forskare, professorn Sophie von Stumm, säger att denna studie är den största av sitt slag, där man observerat barns tidiga liv i hemmamiljön.

– Vi fann att mängden vuxna talade ord som barnen utsattes för varierade kraftig inom familjer. Studien belyser även vikten av att behandla tidigare livserfarenheter som dynamiska och föränderliga snarare än statiska enheter. Att närma sig forskningen på detta sätt hjälper oss att förstå samspelet mellan miljöupplevelser och barns skillnader i utvecklingen, säger hon på universitetets hemsida.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder: 70% rabatt på kända märken hos Kids Brand Store

Kids Brand Store

Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna: Då är föräldrars sömnbrist skadlig

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Småbarn | Family

Barn & unga

Föräldraskap

Forskning & vetenskap

MER OM FAMILY

Studie: Att skaffa barn gör dig lyckligare – när de har flyttat hemifrån

Studie: Smarta män får fler barn

Corona och förskolan - det här gäller