Tecken på Aspergers syndrom hos barn

Experten: Vanligt att barnet är väldigt kapabel på ett område

Av: 

Ulrika Sjöblom

Småbarn | Family

Aspergers syndrom kan visa sig på olika sätt hos olika barn.

Några tecken kan vara om ditt barn har svårt att läsa av sociala koder, är ointresserad av andra barn, har svårt att få kompisar och lätt blir uppslukad av ett speciellt intresse.

– Många gånger är, och upplevs, barn med autism som omognare än sina jämnåriga kamrater. Det är också vanligt att barnet är väldigt kapabel på ett område men mindre kapabel på ett annat, säger Agneta Söder, ombudsman på Autism- och Aspergerförbundet.

Aspergers syndrom är en lindrig form av autism och kan visa sig redan i förskoleåldern. De flesta får dock sin diagnos när de börjat skolan då tecknen ofta blir tydligare, enligt 1177. 

Ett barn som har Aspergers har vanligtvis lätt för att engagera sig i ämnen som som hen tycker är intressanta och kan lätt grotta ner sig och bli väldigt påläst inom det speciella intresset. Däremot kan barnet ha svårare att ta till sig information kring ämnen som inte intresserar hen.

Ofta ointresserad av andra barn

Barnet kan också ha det svårare i sociala sammanhang och är ofta ointresserad av andra barn, alternativt att hen styr och ställer med sina kompisar, enligt Autism och Aspergerförbundet. Hen kan ha svårt att tolka hur andra känner och tänker och kanske inte märker om någon blir ledsen. När barnet blir äldre och börjar skolan kan det bli jobbigt på rasterna då det finns en förväntan att interagera med andra barn och i tonåren är det inte ovanligt att de drar sig undan och undviker social kontakt för att slippa känna sig annorlunda och utanför.

Det är vanligt att barn med Aspergers har ett rikt ordförråd och upplevs som lite lillgamla i sättet hen pratar.

– Man kan i vissa aspekter tolka att barnet förstår saker bokstavligt, alltså förstår språket rent konkret. En del med autism har svårt med abstraktion, de förstår inte språket bildligt och det kan vara svårt att tolka andra. Ibland övertolkar man vad barnet förstår för att hen ligger högt i någon aspekt men kanske lägre i någon annan. En del förstår orden på ”ytan” men nödvändigtvis inte djupare innehållet, säger Agneta Söder.

Till exempel kan ett barn med Aspergers svara “ja” på frågan om hen kan öppna fönstret, men missa att det var en uppmaning till att faktiskt öppna fönstret, enligt 1177.

Tydliga rutiner viktiga

Barn med Aspergers kan också uppleva vissa ljud, ljus och lukter som obehagliga, de kan känna att vissa kläder skaver, att viss mat känns eller smakar konstigt och de kan ibland tycka att det är obehagligt med fysisk beröring.

Många som har Aspergers tycker att tydliga rutiner underlättar i vardagen. Till exempel kan det kännas skönt om saker alltid görs i samma ordning eller att barnet alltid får sitta vid samma plats vid matbordet. Det kan också underlätta för barnet om man går igenom vad som kommer att hända under dagen så att barnet kan förbereda sig. Det blir speciellt viktigt i skolan där barnet kan behöva tydliga instruktioner kring vad som förväntas under varje lektion. Yngre barn kan behöva bilder för att ytterligare förtydliga, enligt 1177.

Information kring beteenden

Det finns stöd att få för familjer med barn som har Aspergers. Hur mycket stöd som behövs är olika från familj till familj. Det kan vara skönt att få en diagnos för att barnet ska förstå varför hen reagerar och fungerar annorlunda än andra barn. Utredningen bygger på information kring hur barnet eller tonåringen fungerat under förskoletid och skoltid och hur hens samspel och kommunikation med andra ser ut. Läkaren och psykologen som utreder behöver också information kring beteenden och intressen, inlärning, motorik och om koncentrations-/uppmärksamhetsförmåga. När det gäller barn och ungdomar inhämtas också information från lärare, enligt 1177.

– Det är viktigt att föräldrar och anhöriga själva får utbildning om autism. Det bästa är förstås om man får stöd från professionen, till exempel en habilitering i att prata med barnet om autism. Men det är förstås olika från familj till familj om och hur man vill och kan prata om det med barnet. Det är inte ovanligt att även föräldrar har autism eller närliggande diagnoser, det finns ärftliga faktorer, säger Agneta Söder.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS

Hjälp barnen på plats! Genom UNICEF kommer din hjälp fram.

Extern länk från UNICEF

Läs mer

Publisert:

LÄS VIDARE

13 tecken på att ditt barn kan vara autistiskt

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Småbarn | Family

Aspergers syndrom

Småbarnsåren

Föräldraskap

MER OM FAMILY

13 tecken på att ditt barn kan vara autistiskt

Så vet du att ditt barn har selektiv ätstörning

Så vet du om ditt barn har svinkoppor

Experten: Redan då ska du börja läsa för ditt barn

Karins 7-årige son möts av fördomar – för att han har autism

Studie: Att skaffa barn gör dig lyckligare – när de har flyttat hemifrån

”Har mitt barn drabbats av nattskräck?”

Barnbidraget 2020 – då kommer pengarna

Vård av sjukt barn – expertens bästa tips

Experten: Därför ska du lämna barnets rum innan det somnat

6 familjehacks som gör vardagen enklare

Tecken på tvångssyndrom hos barn

”Min son är glad i att slåss – är det normalt?”

Experterna: Då är föräldrars sömnbrist skadlig

Småbarnsföräldrar: Så gör vi för att få sömn

Barnläkaren reder ut – tänk så här om barn och corona

Klart 3-åringar behöver en mensbok!

”Gör jag fel som låter mitt barn välja kläder? ”

Förslaget: Obligatorisk förskola från två års ålder

21 bilder på utslag som kan drabba barn

Så mycket lägger föräldrar på julklappar: ”Önskar jag hade råd”

Vi blir som Hannibal Lecter när någon skadar våra barn

Corona och förskolan - det här gäller

”Diagnosen fick mig äntligen att må bra”