Skydda barnen mot solen: Så ska du tänka med solkräm

Stor guide för solskydd för barn i alla åldrar

Av: 

Maja Eriksson

Allt du behöver veta om solskydd och barn.

Foto: LeManna / iStockphoto

Solen

Sommar, semester och brännande sol. Barnens sköra hud måste redan nu skyddas ordentligt, för att minska risken för hudcancer senare i livet.

Men hur skyddar man bäst barnen från de farliga UV-strålarna? Vad ska man tänka på och vad gäller i vilken ålder?

Solen är härlig på sommaren, men det är viktigt att komma ihåg att brännskador orsakade av solen kan vara riktigt förödande. Solen är inte starkare nu men vi är mer ovana så det är lättare att bränna sig.

– Det är egentligen inte så stora skillnader hur man ska tänka kring solen oavsett om det gäller barn eller vuxna, men det är bra att känna till att en solskada i ung ålder kan påverka riskerna för att senare i livet drabbas av malignt melanom, en sjukdom som tyvärr ökar hela tiden. Det är därför extra viktigt att du skyddar dina barn från solen så mycket du bara kan, säger Olle Larkö, professor i dermatologi och venereologi och överläkare vid Hudkliniken, Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

En solhatt är bra skydd under varma dagar.

Foto: iStockphoto

Kläder ger bäst skydd

Det viktigaste och egentligen också absolut enklaste är att skydda sig med hjälp av kläder, menar Olle.

– Givetvis ska du inte behöva vara inomhus hela sommaren, men var lite smart och ha respekt för att solen är väldig stark. Sätt en keps eller solhatt på barnet och använd luftiga kläder som täcker kroppen.

– Solskyddsmedel kan sedan användas i ansiktet, på händerna och andra ställen där man inte har kläder. Det finns inga studier som visar att solkräm skulle vara skadligt för barn, men välj produkter anpassade för barn, till exempel från Apoteket där de ofta har ett bra och seriöst sortiment.

Till shoppen

Bra med solskydd i ansiktet.

Foto: iStockphoto

Vila från solens starkaste strålar

Om man vill undvika solens absolut starkaste strålar så kan det vara en bra idé att ta en paus från solen mitt på dagen, mellan klockan 11–15. Det är heller aldrig bra att ligga ute och pressa på stranden hela dagen.

– Runt 30 minuter om dagen kan man ligga och sola, sedan bör man skydda sig med kläder, sätta sig i skuggan eller på annat sätt undvika solens strålar. Det är extra viktigt om man har med sig barnen till stranden, de kan inte själva avgöra om de borde ta en solpaus eller klä på sig mer och då är det superviktigt att man som förälder tar det ansvaret och skyddar sina barn, så de slipper eventuella problem när de blir äldre, säger han.

De senaste åren har så kallade UV-kläder eller solkläder blivit mycket populära. En fördel med dem är att de har en design som täcker partier som man ofta glömmer bort . Till exempel har solhattarna ofta ett skydd för nacken.

Men vanliga kläder funkar precis lika bra som skydd. En t-shirt ligger på runt 10–15 i SPF andra mer heltäckande kläder ligger på hela 40–50.

ANNONS EXTERN LÄNK

Köp solhattar & solkepsar med UV-skydd för dina barn hos Jollyroom.

Jollyroom

Använd solskydd där kläder inte täcker.

Foto: iStockphoto

Tre bra kom ihåg-regler för barn i solen

  • Det bästa solskyddet för barn är kläder, solhatt och solglasögon. Solskyddsmedel kan användas som komplement där kläderna inte täcker.
  • Använd solskydd som är vattenfast, speciellt framtagen för barn och som har hög solskyddsfaktor, minst SPF 30.
  • Solen är oftast starkare utomlands så där är det extra viktigt att skydda sina barn.

Det här gäller för barn i olika åldrar

  • Barn 0–6 månader

Små barn bör inte vistas i solen alls och inte heller solkrämer bör användas i spädbarnsåldern. Ha en solskärm uppfälld på barnvagnen, klä barnet i tröja och byxa som täcker armar och ben och täck huvudet med solhatt. Var inomhus när solen är som starkast mellan klockan 11 och 15 eller håll er i skuggan utomhus.

  • Barn 6–12 månader

Efter sex månader kan du börja använda solskyddsprodukter (minst faktor 30) men undvik ändå att låta barnet vara i direkt solljus.

  • Barn över 1 år

Barn, oavsett ålder, bör undvika att vara i direkt sol mitt på dagen när den lyser som starkast. Äldre barn ska helst inte vara avklädda i solen mer än högst en halvtimme. Täck kroppen med vanliga kläder eller speciella solskyddskläder, samt med hatt och solglasögon. Smörj in med solskydd som har minst faktor 30.

  • Äldre barn och tonåringar

Även äldre barn och ungdomar är känsligare för UV-ljus än vuxna, varnar 1177.se. De bör följa samma solråd för barn äldre än ett år. När det gäller tonåringar är det det viktigt att föregå med gott exempel hemma.

(Källa: 1177 och doktorn.com)

Till shoppen

Solskydd är viktigt i alla åldrar.

Foto: iStockphoto

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Family

/

Solen

LÄS VIDARE

Experterna: Så vet du att ditt barn är bortskämd

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Solen

Barn & unga

Barns hälsa

MER OM FAMILY

Uppmaningen efter drunkningsolyckorna: "Lägg bort mobilen när barnen badar”

Experten: Därför ska du lämna barnets rum innan det somnat

Studie: Barn lever med ångest under pandemin – ökat med 218 procent i år