Youtube Kids lanseras i Sverige

Publicerad:
Uppdaterad:

Småbarn | Family

Många föräldrar är tacksamma för att barnen alltid kan underhållas med videos på nätet.

Men det enorma utbudet gör många oroliga över vad barnen egentligen har tillgång till.

Därför lanseras Youtubes nya barnsajt där föräldrar kan filtrera bort ”olämpliga” videos.

Youtube Kids finns redan i USA sedan fyra år tillbaka och har nu kommit till Sverige.

Sajten har ett annat utseende än vanliga Youtube och filmklipp som anses vara olämpliga har stängts av. Även reklamen är barnanpassad och visar exempelvis inte trailers till filmer som har en åldersgräns på 13 år, datorspelsreklam eller klickbara annonser.

Innehållet är anpassat efter två ålderskategorier, ”yngre barn” som är åtta år och yngre, och äldre barn mellan åtta och tolv år.

I den yngre kategorin finns filmklipp med sånger, tecknade serier och instruktionsvideos där barnet tillexempel kan lära sig att göra slime.

1 av 2 | Foto: Google
Youtube Kids har ett annat utseende än vanliga sajten.

”Olämpligt innehåll kan slinka igenom”

Kategorin som riktar sig till äldre barn tillåter mer vuxet innehåll som ett utökat utbud av musikvideos, lite grövre språk och gaming-videos.

Kids-tjänsten bygger på ett automatiserat system och Google flaggar för att ”olämpliga” videos kan slinka igenom censuren.

Men som förälder kan du då gå in i appen och blockera videos och kanaler som du inte vill att ditt barn ska ha åtkomst till. Vill du begränsa tillgången till videos ytterligare kan du även stänga av sökfunktionen.

Vill du hålla koll på vad ditt barn tittar på kan du se visningshistorik över klipp som ditt barn har kollat på.

Anser du att det har blivit för mycket skärmtid så kan du ställa in en timer som ger barnet en vänlig påminnelse om att sessionen är slut och stänger av appen när tiden har gått ut.

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

ÄMNEN I ARTIKELN

MER OM FAMILY