Gravid

presenteras av

Ny studie: Därför ska du undvika kaffe under graviditeten

Kaffe under graviditeten är relaterat till barnets risk för övervikt eller fetma i skolåldern.
Kaffe under graviditeten är relaterat till barnets risk för övervikt eller fetma i skolåldern.

Att för mycket kaffe eller te kan öka risken för missfall och påverka födelsevikten är något som varit känt länge.
Nu visar en ny studie, från Sahlgrenska Akademin, att även måttlig konsumtion av kaffe, en till två koppar om dagen, under graviditeten kan ha en negativ påverkan.
Kaffe är nämligen, enligt studien, relaterat till barnets risk för övervikt eller fetma i skolåldern.

Att man ska försöka undvika att dricka för mycket kaffe eller andra koffeinhaltiga drycker under graviditeten har varit känt länge. Men nu visar en ny studie, från Sahlgrenska akademin i samarbete med Folkehelseinstituttet i Norge, att även måttlig kaffekonsumtion under graviditet, en till två koppar om dagen, är relaterat till barnets risk för övervikt eller fetma i skolåldern. Det är inte klarlagt om koffeinet direkt orsakar övervikt, men kopplingen i sig gör att forskarna ändå manar till ökad försiktighet.

– Det kan finnas anledning att vara striktare än det som rekommenderas, max tre koppar kaffe om dagen. Koffein är ju inget medikament som man måste få i sig, säger Verena Sengpiel, docent inom obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin och specialistläkare på universitetssjukhusets kvinnoklinik i ett pressmeddelande.

Har studerat över 50 000 gravida kvinnor

Det är forskare vid Sahlgrenska akademin som i samarbete med Folkehelseinstituttet i Norge har studerat uppgifter om 50 943 gravida kvinnor i en av världens största hälsoundersökningar på gravida, den norska mor- och barnstudien MoBa.

Resultaten visar att barn till mammor som konsumerat koffein under graviditeten löper större risk att bli överviktiga i förskole- och skolåldern. Barnen har följts upp till åtta års ålder. Att övervikt under barnaåren har samband med övervikt och risken för kardiovaskulära sjukdomar och typ 2-diabetes senare i livet är känt sedan tidigare.

Verena Sengpiel, docent inom obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin och specialistläkare på universitetssjukhusets kvinnoklinik
Verena Sengpiel, docent inom obstetrik och gynekologi vid Sahlgrenska akademin och specialistläkare på universitetssjukhusets kvinnoklinik

Fem procent högre

I Sverige bör gravida, enligt Livsmedelsverkets rekommendationer, inte få i sig mer än 300 milligram koffein per dag, vilket ungefär motsvarar tre koppar kaffe eller sex muggar svart te.

Men i den nya studien kunde man se att även i den gruppen, där mammorna följt rekommendationerna, fanns ett samband mellan koffeinintag och risken för snabb tillväxt och övervikt.

I gruppen, vars mammor legat på den högsta koffeinkonsumtionen i studien, var andelen barn med övervikt och fetma mer än fem procentenheter högre i fem års ålder jämfört med dem vars mammor hade lägst koffeinintag.

Resultaten i studien stöds av åtminstone två tidigare studier, som dock omfattade betydligt färre personer, och färre koffeinkällor. Den här gången inkluderades både kaffe, te, choklad, energidrycker och annat.

Energidrycker vanligare

– I Norden är det framför allt kaffe som spelar roll, medan kvinnor i exempelvis England får den största delen av sitt koffein via svart te. Ser man till gruppen yngre handlar det mer om energidrycker. Det är en styrka att vi har med olika källor i studien, och vi hittar ett liknande samband mellan intag av koffein från dessa olika källor och barnens tillväxt, säger Verena Sengpiel i pressmeddelandet.

Miljön under fostertiden anses generellt vara viktig för hur gener slås av och på, och för programmering av metabolismen för resten av livet. Tidigare djurstudier där embryon i honans kropp exponerats för koffein har också följts av kraftigare tillväxt och kardiometabol sjukdom hos ungarna.

– Även om det behövs fler studier innan vi vet vad fynden verkligen betyder, så är koffein en substans som man kan välja att minska eller helt avstå ifrån under graviditeten, konstaterar Verena Sengpiel.

Studien har publicerats i tidskriften BMJ Open


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.