Gravid

presenteras av

Fråga barnmorskorna – de kommer att svara på läsarnas frågor

Familys nya experter i ny frågespalt

Linn Sjöstedt och Roxana Bauer kommer att svara på läsarnas frågor.
Linn Sjöstedt och Roxana Bauer kommer att svara på läsarnas frågor.

FRÅGA BARNMORSKORNA – SÅ GÖR DU

Mejla dina frågor och funderingar om förlossning och graviditet till family@aftonbladet.se.

Du kan vara anonym, men ange en signatur som vi kan använda oss av. Om din fråga besvaras får du ett mejl när Roxana Bauer och Linn Sjöstedt har svarat.

Barnmorskorna Roxana Bauer och Linn Sjöstedt är Familys nya experter som kommer att svara på läsarnas frågor om allt som rör graviditet och förlossning.

Linn Sjöstedt, 38, är en tvåbarnsmamma som på fritiden gillar att umgås med sina barn och träna. Dessutom är hon grym på att städa och julpynta. Snart 33-åriga Roxana Bauer, som också är tvåbarnsmamma, gillar att tillbringa sina helger med familjen på landet och älskar att laga mat.

– Jag får ofta höra att jag har ett smittande skratt. Humor är något jag använder inne på ett förlossningsrum för att skapa en lättsam men trygg stämning, säger Roxana som även kallas Roxy.

Till vardags arbetar de tillsammans på en förlossningsavdelning i Stockholm.

Hur länge har ni jobbat som barnmorskor och hur kommer det sig att ni valde det yrket?

Roxana: Mitt intresse för barnmorskeyrket startade för många år sedan. Genom flera barnmorskeförebilder inom familjen växte intresset och i samma sekund som jag kom in på sjuksköterskeutbildningen sökte jag jobb som “köksa” på förlossningen. Under mitt första arbetspass fick jag se en födsel och det blev solklart att det var barnmorska jag skulle bli. Därefter har vägen gått via undersköterska på förlossningen, sjuksköterska och 2015 blev jag äntligen färdig barnmorska. Faktum är att jag arbetar på samma förlossningsklinik där jag en gång började med att fixa dom efterlängtade “förlossningsbrickorna” och hjälpa nyblivna föräldrar till eftervården.

Linn: Jag har varit barnmorska sedan 2010 och har jobbat främst på förlossningen och ett par år inom IVF. Jag bestämde mig som sjuåring för att bli barnmorska. Intresset och fascinationen över födandets kraft föddes i fårhuset på bondgården där jag växte upp. Jag hade många fina år där tillsammans med min pappa som lärde mig mycket. Jag studerade tackorna när de födde sina lamm, hjälpte till ibland om lammet låg fel, betraktade anknytningen mellan tacka och lamm när de befann sig i sin lilla box efter födseln där de pustade ut och lärde känna varandra. Jag lekte med dockor långt upp i åldern och de flesta av mina vänner fick föda olika dockor och jag assisterade. Rätt målinriktat ändå att välja yrke som liten tjej och sedan se till att drömmen slog in 20 år senare.

Är jobbet vad ni tänkt att det skulle vara?

– Att arbeta som barnmorska är allt det vi tänkte att det skulle vara och så himla mycket mer. Vi har världen bästa jobb och skulle välja samma sak om och om igen om vi fick chansen. Kan man ha ett mer meningsfullt jobb än oss? säger de.

Vad brinner ni mest för i ert yrke?

– Det är lika fantastiskt varje gång vi får möta de blivande föräldrarna och att få bistå deras födsel. Att få hänga med under resan mot bebis är superhäftigt. Känslan av trygghet och att bygga förtroende är A och O. Att få reda på vad paret du har hand om har för önskemål, att kunna möta detta och bidra till en positiv upplevelse. Varje födsel är unik oavsett om den sker på ett förlossningsrum, i vatten eller på operation. 

Vad är det svåraste? Och vad är det bästa med ert jobb?

– En svårighet är den känsla av otillräcklighet som uppstår vid högt tryck och att inte kunna ge paret det stöd dom önskar och behöver under förlossningen. Det svåraste är utan tvekan när ett barn dör i magen, det vänjer man sig aldrig vid. Det vänder upp och ner på allt, en lång tid framöver.

– Det bästa med jobbet är såklart att få vara med och välkomna ett nytt liv. Det är få gånger du är så närvarande som när ett barn föds. Du slukas upp av tiden och det är häftigt. Förmånen att möta så många olika människor är också spännande. Att jobba med proffsiga kollegor som barnmorskor, undersköterskor och läkare är få förunnat. Vi har en väldigt god teamkänsla på jobbet och det är alltid roligt att komma dit. Eftersom barn föds årets alla dagar firar vi många högtider på förlossningen. Våra jobbarkompisar är som en andra familj. Som barnmorska jobbar du självständigt, har ett stor ansvar, älskar adrenalinpåslaget när det är akuta situationer och du utvecklas och lär dig nya saker varje dag. Vi vet aldrig vad som möter oss när vi kommer till jobbet. Det är ju en tjusning och ibland svårt. Du måste vara på topp varje dag och alltid leverera.

Slutligen, vad ser ni mest fram emot i arbetet med frågespalten för Family?

– Vi vet att en graviditet och förlossningen väcker många frågor och funderingar så det ska bli spännande att få svara på frågor här på Family för att förmedla tips och kunskap till blivande och nyblivna föräldrar. Vi är så peppade, det ska bli superkul!


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.