Gravid

presenteras av

Forskaren om genetisk screening: Här är problemen

Genetisk screening kan upptäcka 1 500 sjukdomar

Att kunna ha koll på om ens barn skulle kunna drabbas av en sjukdom innan man ens blir gravid må låta fantastiskt. Samtidigt bidrar denna teknologi med en rad etiska problem, menar forskaren Amal Matar.

– När vi erbjuder denna typ av teknologi så försöker man sortera in människor i ”perfekta” och ”icke-perfekta” och då existerar inte jämlikheten längre, säger hon.

Skulle du och din partner vilja veta om ert barn riskerar att drabbas av en sjukdom innan ni bestämmer er för att bli gravida? Tekniken finns nämligen, dock erbjuds inte denna typ av genetiska screening till alla par i dag, i alla fall inte inom den svenska sjukvården. Om det skulle bli så i framtiden skulle det inte vara helt oproblematiskt, det visar en avhandling vid Uppsala universitet som Amal Matar, forskare vid Centrum för forsknings- och bioetik, har gjort.

– Den här nya genetiska screeningen skiljer sig från den traditionella. Du kan kan screena dig själv för fler sjukdomar. Idén är att du screenar både generna från en person och sedan de potentiella föräldrarna som grupp.

Genetisk screening ger föräldrar fler valmöjligheter

I sin avhandling har hon intervjuat experter i form av ledamöter i bland annat Socialstyrelsens etikråd, Svenska Läkaresällskapet och Sveriges Läkarförbund, vilka menar att denna typ av genetiska screening väcker etiska problem. Bland annat så blir det dyrt för sjukvården, och så det blir en så kallad medikalisering av perioden innan man blir gravid, det vill säga att man ser den perioden som en medicinsk företeelse.

– Man undrar också om det främjar den reproduktiva friheten genom att ge fler valmöjligheter eller om föräldrarna i stället blir överväldigande av all den information de får, vilket gör det svårare för dem att göra ett beslut.

Experterna har även uttryckt sin oro för diskriminering, menar Amal Matar.

– För screenar vi för så många sjukdomar så kan det bli diskriminerande mot olika funktionsnedsättningar. Färre personer kommer att födas med funktionsnedsättningar. Och om någon föder ett barn med funktionsnedsättning kan samhället börja fråga varför man inte gjorde testet och varför samhället ska betala för sjukvård för barnet när de hade möjligheten men ändå valde att föda, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt så kan vi motverka lidande med en sådan teknologi. Ett barn föds, har ont och dör i ung ålder, ska vi inte motverka det lidandet?

Genetisk screening kan i framtiden erbjudas till alla par innan en graviditet.
Genetisk screening kan i framtiden erbjudas till alla par innan en graviditet.

”Genetisk screening innebär inte att man föder färre barn”

Vissa av experterna har även tagit upp det faktum att den svenska sjukvården är baserad på värden som solidaritet, alla människors lika värde och jämlikhet.

– När vi erbjuder denna typ av teknologi så försöker man sortera in människor i ”perfekta” och ”icke-perfekta” och då existerar inte jämlikheten längre. Eller så blir det så att samhället försöker definiera vilka som ska få födas och vilka som inte ska det, och med vilka kvaliteter. Det blir som en fabrik för bebisproduktion. Det är några möjliga problem som de jag intervjuat har målat upp.

Amal Matar tror dock inte att genetisk screening kommer att innebära att det föds färre barn, snarare att man hittar andra vägar till att få ett friskt barn.

– Det finns möjligheter som exempelvis IVF och adoption, så det betyder inte att folk kommer att välja att inte skaffa barn.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.