Mimmi drabbades av förlossningsdepression

Berättar öppet om de tabubelagda känslorna på Instagram

Av: Malin Wigen

Publicerad:

Vissa menar att livet får en mening när man får barn. För Mimmi infann sig aldrig den känslan när hon födde sin dotter – istället drabbades hon av en förlossningsdepression.

– Jag kunde inte känna någon stolthet över att jag har skapat den här människan, att det var mitt fantastiska barn. Men alla andra kände det, säger hon.

Jag har dåligt samvete över att jag ibland inte vill något hellre än att slippa vara med Alva”, skriver Mimmi Paulsen i ett inlägg på sin Instagram.

Mimmi, 32, har tampats med förlossningsdepression och berättar öppet om sina känslor i sociala medier. Bland annat om den tabubelagda känslan av att vilja ha en paus från sitt barn.

– Jag har en känsla av att ha tappat bort mig själv lite och att jag inte kunna få vara själv utan att jag är behövd av någon, säger hon och fortsätter:

– Intellektuellt inser jag att så är det när man är förälder. Men det har varit så ganska extrem kontrast från hur det var tidigare och hur jag trodde att det skulle vara och hur det faktiskt är.

Det var en traumatisk förlossning som utlöste förlossningsdepressionen, även om Mimmi inte förstod att hon drabbats först. Från att vattnet gick tog det 65 timmar för henne att föda.

– När hon väl kom ut sen så var det helt fantastiskt på många sätt och vis men det jag fokuserade på var att jag ville sova, läka och sluta blöda.

Mimmi berättar öppet om sin förlossningsdepression.
Foto: Privat
Mimmi berättar öppet om sin förlossningsdepression.

Kände inte att livet fick en mening

Men någon tid till återhämtning fick hon inte, trots att hon hört att bebisar sov mycket efter att de kommit ut.

– Jag fick ganska stora förlossningsskador och Alva sov nästan inte alls. Så jag var helt enkelt väldigt utmattad. I och med det fanns det inte plats till att vara överlycklig, det var väldigt jobbigt, säger hon och fortsätter:

– De flesta förklarar att när de möter sitt barn för första gången är det fjärilar magen och att livet har fått en mening. Jag kände inte så. Jag tror nästan inte att jag kände någonting mer än att jag visste att jag måste beskydda den här varelsen.

Mimmi och hennes partner trodde att det skulle bli bättre med tiden. Men det blev aldrig bättre. Bland annat var det jobbigt att Alva inte sov, därmed inte Mimmi heller.

– Jag började må ganska dåligt, jag hade mycket ångest och jättemycket katastroftankar. Jag trodde att hon skulle dö, jag var livrädd att hålla i henne och bära henne i trappan – för jag tänkte att jag kommer att tappa henne, säger hon och fortsätter:

– När folk sa att hon såg ut som mig blev jag ledsen. Det var ett självhat som kom ur detta och jag kunde inte känna någon stolthet över att jag har skapat den här människan, att det var mitt fantastiska barn. Men alla andra kände det. När de träffade henne så kände de kärlek på en gång, men inte jag.

1 av 7 | Foto: Privat
Det var den tuff förlossningen som var startskottet för depressionen.

Sökte hjälp mot förlossningsdepressionen

När det gått fyra månader pratade Mimmi med sin partner och insåg att det inte skulle kännas som det gjorde.

– Jag mådde inte bra. Jag kände inte att jag fått någon anknytning till henne så jag kände skuldkänslor inför det. Jag kände inte ”åh vilken människa jag har skapat, detta är mitt barn”.

När Alva blev fem månader berättade Mimmi på barnmödracentralen i Norge där hon bor att hon behövde hjälp. Och det fick hon. Det har gått fyra månader sedan dess. Nu går hon hos en psykolog en gång i veckan.

– En förlossningsdepression kan trigga igång en vanlig depression. Så nu hanterar jag en massa annan skit som legat under ytan som triggades igång i och med att jag fick barn och blev mamma, säger hon och fortsätter:

– Nu kan jag säga att jag älskar henne för det vet jag att jag gör. Men det är fortfarande känslan av att jag borde känna mer när hon skrattar. Det gör att jag har dåligt samvete hela tiden över att jag inte känner som jag ska eller som de på min mammaträff pratar om.

Skriver öppet om sina känslor

Hon började skriva öppet om sina känslor på sociala medier för att visa upp en annan bild av den man brukar se av mammalivet, där allt är rosenskimrande och perfekt.

– Jag blev förbannad över konceptet över att allt byggs upp så stort. Det kan vara en bidragande faktor till att man har sådana extrema förväntningar över hur det ska vara och kännas.

Flera har hört av sig till henne, som känner igen sig i det hon skriver, och som är glada att någon lyfter ämnet.

– Pratar man mer öppet om det och inte bygger upp en sådan extrem förväntat och press på nyblivna mammor så kan det nog minska risken av att hamna i det här svarta hålet som det känns som man är i. För man känner sig jätteensam i de känslorna.

Hon har haft ett stort stöd av sin partner under den här tiden, och menar att hon inte klarat av ta hand om Alva själv. I framtiden vill de gärna ha ett till barn då de vill att dottern ska ha ett syskon – även om det är skrämmande.

– Det skrämmer mig mycket då förlossningen var jobbig och traumatisk. Och så finns det en rädsla för att det ska bli så här igen. Om det blir aktuellt ska det bli när allt detta har blivit bra, och vi har en känslomässig stabilitet.

Mimmis råd till andra i samma situation

 • Lyssna inte på vad andra säger om hur det ska vara.

 • Ta dig själv och dina känslor seriöst.

 • Sök hjälp.

– Om man känner att man inte har det helt bra då är det viktigt att söka hjälp för det kan bli värre om man låter saker gå. Jag tror att det hade kunnat bli bättre snabbare för mig om jag sökt hjälp i tid.

 • För att vara en bra förälder och orka måste man få hjälp och det är okej.

 • Det är okej att må skit. Du kan älska ditt barn men samtidigt må skit. Du kan vilja vara med ditt barn samtidigt som du ibland inte vill det. det är okej att tänka och känna flera saker samtidigt.

 • Jämför dig inte med andras situation, ingen situation är den andra lik.

Fakta: Förlossningsdepression

Det är vanligt att bli nedstämd två-tre dagar efter att du har fött barnet. Det brukar kallas för baby blues. Det går vanligtvis över inom två veckor. Du kan känna dig nedstämd, få humörsvängningar, känna ångest och trötthet

Har du drabbats av en depression är du nedstämd nästan varje dag i mer än två veckor.

Om du får en depression kan du känna igen dig i ett eller flera av följande påståenden (Symtomen kan vara olika från person till person):

 • Du känner dig nedstämd större delen av tiden. Du kan ha svårt att känna glädje. Sådant som du tidigare tyckt om att göra är inte längre roligt.

 • Du har problem med sömnen och är mycket trött, utan energi och har svårt att koncentrera dig.

 • Du har skuldkänslor och känslor av hopplöshet. Du känner dig värdelös.

 • Humöret växlar. Du känner ångest, stark oro eller panik.

 • Du går upp eller ner i vikt, har svårt att äta eller småäter hela tiden.

 • Du orkar kanske inte sköta din hygien och kan även ha svårt att orka ta hand om barnet.

 • Det är jobbigt att träffa vänner och närstående.

 • Du har tankar om att skada dig själv eller barnet.


Sök vård på vårdcentralen, barnmorskemottagning eller bvc om du tror att du har en depression. Det går även att ringa 1177 Vårdguiden om du behöver vägledning.

Källa: 1177 Vårdguiden


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY