Så åker barnen säkert i bilen

Expertens bästa tips om bilsäkerhet

Många av oss kör våra barn till förskola, träningar och kompisar varje dag.

Då är det extra viktigt att ha koll på säkerheten i bilen.

I Aftonbladet Familys föräldrapodd ger försäkringsexperten Alexandra Gahnström sina bästa tips för hur ditt barn rullar säkert på vägen.

Många bebisar tar sin första biltur redan på väg hem från förlossningen. De första månaderna i livet ska barnet alltid sitta i ett bakåtvänt babyskydd i bilen.

– En sådan stol kan bebisen åka i tills huvudet sticker upp över kanten, då byter man till en bakåtvänd bilbarnstol, säger Alexandra Gahnström, barnens försäkringsexpert på Trygg-Hansa.

Att stolen är just bakåtvänd är extra viktigt.

– Barns nackmuskulatur är inte utvecklad förrän de är i fyra- till femårsåldern och därför orkar nacken inte hålla emot vid en krock. Det blir mindre belastning om de sitter bakåtvända, säger Alexandra Gahnström.

Barn ska sitta bakåtvända så länge som möjligt.
Barn ska sitta bakåtvända så länge som möjligt.

Ska sitta bakåtvända så länge som möjligt

Det kan kännas frestande att låta barnet byta till en framåtvänd bältesstol när det börjar bli trångt för benen i den bakåtvända bilbarnstolen, men det misstaget ska en inte göra.

– Barn ska sitta bakåtvända så länge som möjligt. Det man kan göra är att flytta bilbarnstolen till framsätet, där brukar det finnas mer plats. Men då måste man se till att koppla ur krockkudden för den är fullkomligt livsfarlig för barn om de sitter i framsätet.

Bältesstol upp till 10–12 års ålder

Vid fyra till fem års ålder går det vanligtvis bra att byta så att barnet tittar framåt i bilen. Men de behöver fortfarande använda en bältesstol eller kudde upp till 10-12 års ålder.

– Barnet behöver komma upp så man får ner höftbältet. Annars kan det skära in i magen och skada inre organ vid en eventuell krock, säger Alexandra Gahnström.

Dessutom berättar hon om det vanligaste felet föräldrar gör när de tar med sina barn i bilen.

– Jag tycker att vi har för bråttom. Speciellt när vi åker långt och vi inte tar pauser, och våra barn behöver pauser. För hur roligt är det att sitta sex timmar i en bil? Så tänk på det, det kommer alla må mycket bättre av.

Lyssna på Aftonbladets föräldrapodd för att få fler tips och råd om säkerhet i bilen och hör expertens bästa tips inför sommarens bilsemester.

De olika bilbarnstolarna

Bakåtvänt babyskydd

Från nyfödd till cirka 9 månader, beroende på hur långt barnet är. När barnets huvud når upp till kanten på babyskyddet är det dags att byta.

Bakåtvänd bilbarnstol

Barn ska åka i bilbarnstol upp till fyra-fem års ålder, då går det vanligtvis bra att vända så att barnet tittar framåt.

Bältesstol eller kudde

Från fyra-fem års ålder upp till tio-tolv år, beroende på barnets längd.

Expertens bästa tips

  • Låt aldrig barnet äta om hen sitter själv i en bakåtvänd bilbarnstol i baksätet. Om hen skulle sätta i halsen märker du det inte.
  • Tänk på att säkerheten går före gnäll och gråt.
  • Om det är svårt att få barnet att sitta i sin bilbarnstol, försök förbereda något roligt redan på väg till bilen. Slå på barnets favoritlåt, ha med en flaska välling, avled med en favoritbok eller leksak.
  • Låt barnen leka med mjuka och lätta saker i bilen. Tunga saker blir ännu tyngre vid en eventuell krock.
Publisert:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.