Elsies uppmaning på 1 april: Skämta inte om att du är gravid

Uppdaterad 2019-04-24 | Publicerad 2019-04-01

Elsie och hennes sambo hade det tufft med flera missfall innan de till sist fick barn tillsammans. Därför uppmanar hon andra att tänka efter innan de skämtar om att de är gravida.

– Det sårar djupt när man är ledsen.

1 april innebär att vissa väljer att lura sin omgivning – men alla skämt går inte hem hos alla. På Facebook uppmanar folk varandra om att inte skämta om att man är gravid.

När du skämtar om graviditet så glömmer du kvinnorna som blir sårade. Du glömmer kvinnorna, som jag, som har förlorat en bebis. Du glömmer kvinnorna som inte kan bli gravida och de kvinnor som har fött ett dödfött barn, kvinnorna vars hjärtan värker”‚ står det i ett inlägg om ämnet som har delats över 37 000 gånger.

Elsie uppmanar folk att inte skämta om att man är gravid.

Fick missfall tre gånger

En som säger sig ha upplevt att skämtet sårar är 28-åriga Elsie Åström från Alvesta som skriver om det på sin Facebooksida.

Vår resa till att få Ebbe och Malte var inte självklar någonstans och jag ville kräkas på folk som skämtade om graviditeter några veckor efter mitt tredje missfall för 3 år sedan”, skriver hon i inlägget.

Då Elsie och hennes nuvarande sambo skulle försöka att få barn tillsammans hade hon redan ett barn sedan tidigare – och trodde därför inte att det skulle vara några större problem att bli gravid. Men så blev inte fallet.

– Vi försökte få barn länge men vi fick missfall efter missfall. Några dagar innan jag fyllde 25 fick jag mitt tredje missfall,

Sedan kom 1 april och enligt Elsie var det flera som la ut bilder på graviditetstest i sociala medier och sa att ”nu ska vi bli tre” eller att ”nu ska vi ha barn”.

– Så kom dagen efter och då sa de att det ”var ett skämt”. Och då blev jag ju väldigt ledsen när jag hade förlorat ett barn en tredje gång. Oavsett om det var första, andra, tredje eller tionde gången man fått missfall hade man blivit ledsen, för det är något man önskar att få men så är det inte självklart att det blir så.

Säger att hon ”föder barn på löpande band”

Hon tror att vissa kanske inte kan förstå den smärta det kan innebära för de som inte kan bli gravida.

– När jag var yngre så tänkte inte jag på det heller. Då kunde jag fråga andra när de skulle skaffa barn eller om de inte tänkt den tanken. Jag har inte reflekterat över det tills det hände mig själv. Då fattade jag att det är en skitjobbig fråga om man inte kan få barn, att det inte är så självklart som man alltid har trott.

Efter en missfallsutredning visade det sig att Elsie behövde en hormonbehandling som skulle få barnet att stanna kvar i magen och fick till slut barn med sin sambo. Först Ebbe som nu är två år, sedan Malte som är tre månader.

– Då har vissa sagt att ”du föder ju barn på löpande band”, men det har inte varit en enkel resa att bli gravid. Nu hade jag tur att det blev så två gånger i rad.

Hennes uppmaning till den som skämtar om graviditet

Elise önskar att någon sagt till henne om varför man inte borde skämta om graviditeter – och att vi börjar prata mer med varandra om svårigheter med att skaffa barn.

– När jag har börjat pratat om att det inte varit enkelt så har även kompisar öppnat upp sig om saker jag inte hade en aning om. Jag tycker det är viktigt att man börjar prata om det.

Den som funderar på att skämta om att man är gravid ber hon att tänka efter först:

– Tänk på hur det kan såra. Jag kan förstå att det är svårt att förstå men det sårar djupt när man är ledsen. Oavsett skämt ska man tänka på mottagarna.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!