Så dricker svenska föräldrar på sommaren

Dricka alkohol inför barn? Experten ger råd

Publicerad:
Uppdaterad:

Hälsa | Family

Många dricker mer under sommarmånaderna. Hur ska man egentligen resonera kring sommarens festligheter som förälder? Hur ska man tänka kring sin egen konsumtion? Och hur ska man prata med sitt barn om alkohol?


PODD: Därför dricker vi mer alkohol på sommaren – här är riskerna

I podden Aftonbladet Daily pratar vi om att svenskar dricker mer alkohol än vi gör andra tider på året. Men slentriandrickande som många ägnar sig åt under sin ledighet kan bli en ingång till att utveckla ett alkoholberoende.

Lyssna  iPhone  Acast  Spotify
Eller ⬇️ Klicka på PLAY-knappen

Laddar Live Upplevelse

I en undersökning som Aftonbladet Family/Inizio har gjort uppger nästan 30 procent av de 1 618 tillfrågade föräldrarna att de dricker mer under sommaren. Hur ska man då tänka som förälder när vardag och fest flyter ihop under de varma månaderna?

Barnpsykologen Clara Linnros menar att det vid eget eventuellt alkoholintag framför allt är viktigt att vara väldigt vaksam.

— Jag tycker att man ska tänka på att även om man inte tycker att man dricker mycket alls så förändrar även måttliga mängder oss. Och barn är väldigt känsliga för hur vi är som föräldrar, för förändringar i tonfall, i uttal. Och så måste man tänka att även i måttliga mängder försämras vårt omdöme och vi kan bli mindre lyhörda. lyhördhet är grunden när det gäller föräldraskap, att kunna läsa av barns behov och känslotillstånd, hantera ilska, lugna dem. den förmågan försämras när vi dricker, även i små mängder.

Det gäller när barnen lagt sig

Medan många i Aftonbladets undersökning uppger att de ökar sitt alkoholintag under sommaren är det väldigt få som dricker mer även när barn är närvarande – bara 6 procent av männen och 3 procent av kvinnorna. 13 procent uppger att de inte dricker alls om barn är närvarande. Men vad gäller när barnen har gått och lagt sig under sommarfesten?

— Många kan tänka att de kan dricka mer när barnen gått och lagt sig men tänk på att man hela tiden ska vara alert, barnen kan ju vakna mitt i natten, säger Clara Linnros och fortsätter:

– Och tänk även på dagen efter, att dricka kan leda till att du blir bakfull, har sovit mindre, blir känslig – det kan eskalera till bråk.

Tipsar om en tumregel

En del menar att man inte borde dricka alls när barn är närvarande?

— Nej, det tror jag inte att någon köper. Det är en del av vårt sociala liv, att dricka öl eller vin till maten. Men om man har riktigt små barn, framför allt bebisar, så bör man vara lyhörd och alert. Minst en förälder bör vara nykter. Det är svårt att tala i antal tillåtna glas men jag vill tipsa om en tumregel. Om jag hade haft en barnvakt; vad jag hade tyckt skulle vara okej? Vad hade jag tyckt om någon annan, mitt syskon eller någon annan som vaktade barnen drack under tiden?

Om man nu får i sig ett glas för mycket – vad ska man säga till sitt barn om man blir lite berusad?

— Jag tror att nästan ingen gör det. Det anses vara lite av ett tabu – något fult och pinsamt. Men jag tror att det är bra att påtala det om man känner att barnen reagerar inför att en själv eller om en annan vuxen blir för pladdrig eller högljudd. Då får man säga: ”nu har mamma eller pappa druckit lite för mycket”. Det är mycket bättre att vara öppen och förklara.

Fotnot: Målgruppen för undersökningen var personer från 16 år och uppåt som lever i hushåll med barn eller som är gravida. Sammanlagt svarade 1 681 personer på enkäten.

En del förändrar sitt beteende under sommarmånaderna när det gäller hur man dricker alkohol. Hur är det med dig? Dricker mer eller mindre alkohol under sommarmånaderna?

Alla (1618)Män (810)Kvinnor (808)
Ja, jag dricker mer under sommaren29 %34 %25 %
Jag dricker ungefär lika mycket året runt49 %49 %49 %
Nej, jag dricker mindre under sommaren2 %3 %2 %
Jag dricker aldrig19 %14 %24 %
Tveksam/Vet ej1 %1 %1 %

En del förändrar sitt beteende när det gäller alkohol om barnen är närvarande. Hur är det med dig? Dricker du mer eller mindre alkohol under sommarmånaderna när barn är närvarande?

Alla (1618)Män (810)Kvinnor (808)
Jag dricker mer alkohol även om barn är närvarande4 %6 %3 %
Jag dricker varken mer eller mindre alkohol om barnen är närvarande28 %33 %22 %
Jag dricker alkohol, men i mindre omfattning när barn är närvarande38 %38 %38 %
Jag dricker inte alkohol alls om barn är närvarande13 %11 %14 %
Jag dricker inte alkohol alls16 %11 %21 %
Tveksam/Vet ej1 %1 %1 %

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY