Melody, 34: Mitt barn dog efter sjukhusets beslut
Publicerad 2020-02-28
Jan och Melody fick aldrig se sin son i livet. I slutet av graviditeten dog deras bebis.
Någonting som lett till kritik mot sjukvården.
– Jag vill inte att andra mammor ska känna som jag känt. Att ett friskt barn dör på grund av sjukhusets fel, säger Melody.
Jan Michael Jensen, 55, och hustrun Melody Calungsod Enerlan, 34, spenderar förmiddagen på ett av kaféerna på Triangelns köpcentrum.
Dottern Lilja, 3, är under tiden på förskolan.
Hennes lillebror ligger däremot begraven i Malmö.
I januari 2019 hade Melody passerat vecka 41 i graviditeten när hon förlöste ett dödfött barn. Anledningen till dödsfallet var enligt Inspektionen för vård och omsorg (IVO) att Skånes universitetssjukhus (SUS) brustit i sin handläggning av patienten.
– Det är mycket jobbigt för mig att prata med er. För jag tänker på det igen. Men jag måste göra det. För jag vill inte att andra mammor ska känna som jag känt. Att ett friskt barn dör på grund av sjukhusets fel, säger Melody.
Blev hemskickade
Förra året åkte den lilla familjen in till SUS två dagar i rad. Melody hade sammandragningar, blödningar och misstänkte att vattnet hade gått. Men de blev hemskickade bägge dagarna.
– Jag litade på de för att de är läkare. Jag är inte läkare men jag visste att det inte var bra. Men vad skulle jag göra? Jag fick lita på dem när skickade hem mig, säger Melody.
En fredag sent i januari 2019 var det tänkt att sonen skulle födas. Platsbrist gjorde dock att de blev hemskickade även en tredje gång.
– Om de hade lyssnat på mig och uppfattat att min situation var på allvar hade det funnits plats.
De fick beskedet att de kunde återkomma på lördagen - men då skulle det visa sig vara för sent.
Dog av en infektion
– När jag vaknade på lördag morgon märkte jag att mitt barn inte rörde sig. Det var helt stilla.
När de väl kom till SUS hade de redan förstått att deras son inte var i livet längre.
– Jag visste som mamma att han inte lever men jag ville inte acceptera det. Jag ville bara få bekräftat att han inte var där. Men jag hoppades verkligen ändå.
Trots att paret var övertygade om en vattenavgång från Melody kollade man inte vattennivån på SUS utan nöjde sig dagarna dessförinnan att kolla hjärtljudet på sonen. Vilket slog normalt så sent som på fredagen.
Vattenbristen var även det som orsakade dödsfallet.
– Obduktionsrapporten har visat att han dött av stress och infektion. För det var inget vatten där, säger Jan.
Vägde fyra kilo
Hans hustru fortsätter.
– Han har ätit sitt eget bajs, konstaterar hon innan Jan bryter in:
– Det är därför han fått en infektion.
I elva timmar fick Melody sedan försöka förlösa deras döda son, innan man fattade beslut om ett kejsarsnitt.
– När han kom ut var han en fin pojke på 4,1 kilo. Mycket fin, säger pappa Jan.
Vid födseln av deras första barn var likheterna många. Då upptäcktes det på sjukhuset i Köpenhamn, där paret bodde, att Melodys vatten hade gått dygnet innan.
Kejsarsnitt förr
Ett beslut om ett akut kejsarsnitt fattades då.
När paret berättade om sin tidigare födsel och att de kände igen händelseförloppet menar de dock att de inte fick någon respons.
– En som jobbade på sjukhuset sa bara att jag inte behövde jämföra mitt första barn med mitt andra barn för att det är olika graviditeter.
I lite mer än ett års tid har de bearbetat sorgen. Melody klarade inte av att ensam ta hand om deras dotter och går till en psykolog varje vecka. Jan tvingades i sin tur sluta arbeta för att fokusera på att hålla ihop de delar av familjen som blev klar.
Det är dock inte bara sorg, utan även ilska mot den svenska vården. Ordet inkompetens dyker upp gång på gång.
Besöker kyrkogården
– Om förlossningen bara hade kommit igång på fredagen kanske han hade varit vid liv. Sen vet man inte om han kanske haft problem med hjärnan. Det vet man inte. Men jag är säker på att han hade levt, säger hans mamma.
En gång i veckan tar de med sig dottern Lilja och besöker hennes lillebror på kyrkogården.
– Hon förstår att hon har en lillebror där, säger Jan varpå Melody fyller i:
– Varje gång hon ser en liten bebispojke säger hon ”Det är min lillebror”. Hon säger det varje gång. Hon känner att hon saknar en lillebror.
Inget skadestånd
Trots att IVO kritiserat SUS och pekat på flera brister - däribland att en vårdplan saknades och att kommunikationen var bristfällig - har de inte fått något skadestånd från försäkringsbolaget de kontaktat.
De menar istället att SUS agerat korrekt och att det inte fanns några tecken på fosterpåverkan.
Någonting som fått familjen att kontakta en advokat.
– Vi måste göra det. Är vårt barn värt någonting? Man kan inte bara säga ursäkta, frågar sig Jan.
Melody lägger till:
– Men det finns inga pengar som kan ersätta honom.
Anmält av SUS
I höstas valde SUS att lex Maria-anmäla tre fall av fosterdöd som de menar hade kunnat undvikas. Ett av fallen som då anmäldes var det gällande Melody och Jans son.
– Alla fall där barn avlider innan eller i samband med förlossning är djupt tragiska. Särskilt allvarligt är det om det hade kunnat undvikas. Vi gör nu allt vi kan för att minimera de risker som finns, sa Pia Teleman, verksamhetschef för kvinnosjukvård, då.
I samband med att anmälan gjordes infördes en lokal handlingsplan med åtgärder.
Aftonbladet har utan framgång försökt nå Andreas Herbst, överläkare på kvinnokliniken, för ytterligare kommentarer.