Spädbarn

presenteras av

Så hanterar du sömnbristen – som nybliven förälder

Psykologen ger tips i Familys föräldrapodd

Med en ny liten familjemedlem kommer mycket gott men den första tiden kan också innebära brist på sömn. Psykologen och psykoterapeuten Joakim Löf gästade nyligen Familys föräldrapodd där han ger tips på hur man ska hantera sömnbristen.

Som nybliven förälder är sömn ofta en bristvara. Enligt ny forskning från University of Warwick i Storbritannien, som Aftonbladet skrev om tidigare i veckan, kan föräldrars gäspande pågå i hela sex år.

I Aftonbladet Familys föräldrapodd gästade nyligen psykologen och psykoterapeuten Joakim Löf för att prata om sömn och sömnbrist hos föräldrar under småbarnsåren.

– Att få barn är en fantastisk upplevelse, att få lära känna en ny person och se denne växa fram och utvecklas. Det ska inte var avskräckande att prata om de här påfrestningarna som kommer med att få ett barn de första åren, säger han och fortsätter:

– Det är inte ovanligt att barn vaknar tre gånger per natt hela det första året. Så det kan bli sömnbrist ooh då kan man blir lättirriterad, ha svårt att fokusera, och vara trött på dagarna. Det är sådana saker man behöver tampas med.

Sömnbrist är vanligt under de första åren som förälder. Psykologen ger tips på hur du ska hantera detta.
Sömnbrist är vanligt under de första åren som förälder. Psykologen ger tips på hur du ska hantera detta.

Så får du tid att sova

Enligt honom finns det dock små medel man kan ta till för att kunna hantera situationen. En viktig punkt enligt honom är att båda föräldrarna hjälps åt. Exempelvis om det är så att det är mamman som är föräldraledig i början kan pappan hjälpa till att ta nätter.

– Man kan ge modersmjölk på flaska, man kan pumpa ur, använda speciella nappar för det, eller använda ersättning för då kan pappan ta nätter. De är jätteviktigt då mamman är ofta föräldraledig i början. Att på så sätt kunna få hela nätter att sova ut, det kan vara guld värt. Bara en natt kan göra skillnad, och att få sova lite bättre några dagar i veckan, säger han till Jenny Ågren som är programledare i Aftonbladet Familys föräldrapodd.

Förutom att få sämre fokus och bli lättirriterad kan även relationen påverkas av sömnbristen. För mer handfasta tips på hur du ska hantera sömnbristen som förälder, lyssna på avsnittet av Familys föräldrapodd på Acast eller sök i din poddapp.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.