Gravid

presenteras av

Folkhälsomyndigheten: Gravida kan få coronavaccin i fas 4

Kan få vaccin efter vecka 12

Ny kunskap kring vaccinationen mot coronaviruset gör att Folkhälsomyndigheten kommer med nya riktlinjer för gravida.

Tidigare presenterade Folkhälsomyndigheten nya riktlinjer om att gravida med riskfaktorer kan vaccinera sig mot covid-19 och att det skulle ske redan i fas 3. Då valde de att avvakta med en allmän rekommendation gällande vaccin för gravida men nu, när de har granskat kunskapsläget, har de ett nytt besked.

Folkhälsomyndigheten bedömer att alla gravida kan erbjudas vaccin i fas 4, i samma åldersordning som övriga individer. Den som är gravid och inte har en underliggande sjukdom ska rekommenderas coronavaccin efter 12:e graviditetsveckan. Det skriver de i ett pressmeddelande.

Rekommendationen grundar de på att det inte förekommit någon ökad risk för gravida vid vaccination jämfört med andra individer i studier. Bland annat har de tagit del av en stor säkerhetsuppföljning i USA där man inte fann några negativa effekter för den gravida kvinnan eller för fostret vid vaccination mot covid-19.

I sin bedömning har myndigheten även haft en dialog med bland annat Svensk förening för Obstetrik och Gynekologi (SFOG), Svenska Barnmorskeförbundet och Läkemedelsverket.

Sverige är dock inte först ut med beslutet, tidigare har redan USA, Kanada, Israel, Belgien och Storbritannien rekommenderat att gravida ska vaccinera sig. Den som är gravid och inte vaccinerad ska fortsätta vara extra försiktig, tillägger Folkhälsomyndigheten.

Gravida och vaccination mot covid-19, nu kommer nya riktlinjer.
Gravida och vaccination mot covid-19, nu kommer nya riktlinjer.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.