Läkaren om långtidssjuka barn: Så vanligt är det

Är ingen tydlig diagnos

Av: 

Malin Wigen

Hälsa | Family

Över 200 barn har fått diagnosen långtidscovid i Region Stockholm. Men hur vet man att det är långtidscovid? Vilka symtom gäller? Och vad vet forskningen om långtidssjuka barn i dag?

– I slutändan kanske man inte kommer kunna säga att det rör sig om långtidscovid i alla fallen, säger Malin Ryd Rinder.

I december förra året presenterades en fallstudie vid Karolinska institutet. Där slogs det fast att barn kan drabbas av långtidscovid. Då planerade man att den nystartade specialistmottagningen på Astrid Lindgrens barnsjukhus skulle ta emot 20 barn med långvariga symtom. Nu ska 214 barn fått diagnosen, enligt siffror Region Stockholm som SVT tagit fram.

Ni planerade för att ta emot 20 barn, nu har över 200 barn i Region Stockholm fått diagnosen – är antalet drabbade högre än ni tänkt er?

– Siffran 200 är oklar så den är svår att kommentera. Det kan röra sig om annat som klassats som långtidscovid. Det är viktigt att komma ihåg att av det stora antalet barn som blivit smittade är det en liten andel som blivit sjuka i långtidscovid eller så kallad MIS-C. De flesta får ett lindrigt förlopp av sjukdomen, säger Malin Ryd Rinder, som är överläkare och verksamhetschef på Barnakutsjukvården, Astrid Lindgrens Barnsjukhus.

– Vi har just nu ett 50-tal barn under utredning och remisser som droppar in. Att det skulle bli fler än 20 barn var förväntat. Och med fortsatt smitta kan vi ju förvänta oss att det kommer fortsätta droppa in fall och remisser.

Enligt Malin Ryd Rinder är diagnosen långtidscovid just nu snarare ett begrepp än en tydlig diagnos, de jobbar på att ta fram riktlinjer och hur man ska definiera detta hos barn och ungdomar.

– Diagnosen ”långtidscovid” sätts säkert av många läkare, men det är lite oklart på vilket sätt diagnosen just används i primärvården eftersom detta är så nytt. Det finns inget prov man gör som visar att barnet har långtidscovid och bilden ser lite olika ut för de barn och ungdomar vi sett.

– Vårt fokus är att utesluta behandlingsbara, allvarliga sjukdomar och försöka förstå vilka problem de har för att kunna hjälpa barnen att komma tillbaka till en normal vardag. Det gäller att ha flera glasögon på sig, det är många andra aspekter i pandemin som gör att barn och ungdomar i dag mår dåligt. Alla barn och familjer som utreds hos oss får träffa både läkare, fysioterapeut, psykolog och kurator.

Malin Ryd Rinder.

Vilka symtom rör det sig om som gör att ni kan slå fast att det är långtidscovid hos barn?

– Det är en blandad grupp av barn, vissa går i skolan och andra kommer knappt ur sängen. Det är vanligt med trötthet och återkommande infektionssymtom som halsont och feber. Vissa upplever hjärtklappning och en del har ont i kroppen. Vissa barn har haft hudutslag och en del har påverkan på lukt och smak. Det ser lite olika ut från person till person. Symtomen är ju inte specifika för covid så det innebär inte att man kan  bevisa att det är långtidseffekter av det. Man får titta på andra samband. Oavsett var det handlar om så behöver de ju hjälp och stöd.

Har samtliga barn testats positivt på coronatest och/eller antikroppstest?

– De flesta har inte det. Det var i december som vi började träffa första vågens barn, det är väldigt få av de barnen som testades för coronaviruset. När vi har kontrollerat antikroppar är det få som har haft det. Vi vet inte om det är så att de har haft antikroppar som försvunnit eller inte fått några alls eller om de haft någon annan infektion som triggat besvären.

Vad vet forskningen om långtidssjuka barn i dag?

– Jättelite, det har inte hunnits göras så mycket studier ännu. Vi har inte hunnit summera och analysera våra erfarenheter. Det vi vet är att det finns långtidscovidgrupper även i andra delar i världen. I november/december berättade läkare i Israel att de också stött på långtidscovid hos barn liksom kollegor i England. Vi står inför samma utmaningar med att det är en ospecifik och blandad bild av hur många drabbade barn det finns. Det som glädjer oss i alla fall är att vi ser flera barn som börjat tillfriskna och återhämta sig, även om det tagit lång tid.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

PODD Vaccin? Var god dröj

Aftonbladet Daily med Marie Morell, ordförande för Sveriges Kommuner och Regioners sjukvårdsdelegation samt oppositionsråd för Moderaterna i Region Östergötland.

Lyssna:  iPhone  Acast  Spotify
 
Eller ⬇️ Klicka på Lyssna-knappen

ANNONS EXTERN LÄNK

Höstrea på leksaker med upp till 50% hos CDON! Handla här

CDON.COM

Publisert:

LÄS VIDARE

Experterna: Så bra är vegankost för barn

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Hälsa | Family

Karolinska institutet

Coronaviruset

Covid-19

Barn & unga

MER OM FAMILY

Leon, 5, drabbades av livshotande sjukdomen efter covid-19

Anne-Lie får inte vabba mer – trots 11-årige sonens tillstånd

Varför drabbas vissa barn hårdare? 21 frågor och svar om barn och corona

Hur fan ska en familj ha råd med barnidrott?

Experterna: Så bra är vegankost för barn

De ger sina barn vegankost: ”Ett ansvar”

”Är det klokt att inte vaccinera barnet mot TBE?”

CAMPIONI: Därför har alla drabbats av padelfeber

Mio, 11, blev svårt sjuk efter covid-19 – fick intensivvård: ”Skrek att han skulle dö”

Barnläkaren: Så stor är risken att bli coronasmittad av barn utan symtom

Barnläkaren: Så farlig är delta för barn

Före klimakteriet sökte jag aldrig vård – nu är jag hypokondriker

Elvira, 1, lider av ovanlig sjukdom – är den enda drabbade i Sverige

Ny studie: Högre risk för pojkar att bli svårt sjuka i covid

Niclas drabbades av ätstörningar som åttaåring – fick vänta 21 år på vård

4 saker du bör ha gjort innan du fyllt 44

Pappan Charles, 45, drabbades av bröstcancer

Celine, 4, donerade stamceller till sin svårt sjuke lillbror Adrian

Kejsarsnittet gjordes för sent – deras son Christian dog

Stor guide: Så väljer du rätt namn till ditt barn

Leksaker som ger dig smarta barn: 7 tips

Sex vanliga misstag du gör som bonusförälder

Ny studie: Covid-19 ökar inte risk för missfall

Socialstyrelsen: Gör gravida från vecka 22 till riskgrupp