Mejla

Nina Campioni

Naturlig skönhet är inte botox, fillers och nya bröst

Nina Campioni: Vi fogar oss efter den manliga blicken

Nina Campioni skriver om skönhetshetsen som verkar drabba yngre.
Nina Campioni skriver om skönhetshetsen som verkar drabba yngre.

Sexåringen målar läpparna utan att darra på handen.

Unga tjejer tar bort sina obefintliga rynkor med botox.

Vi som skulle vara den upplysta generationen.

Min dotter älskar läppstift. Hon är sex år och tycker det är väldigt roligt att botanisera bland mina skönhetsprodukter och mest av allt önskar hon sig en sminklåda när tomten väl behagar komma. Läppstiftet målar hon med en oerhörd precision, på en nivå som jag knappt behärskar än i dag. Vad har du lärt dig det där, undrar jag nyfiket. “Youtube”. Det är svaret på det mesta nu för tiden. Tittandet på den värsta galenskapen har ju tack och lov försvunnit sedan Kids-appen kom men några saker kvarstår dock. Det där med skönheten. Och jag minns något som vi lovat oss själva en gång i tiden. Vi skulle ju ändå vara den upplysta generationen. Vi som fick barn nu skulle ju inte få barn som tycker att rosa enbart är för tjejer, som pratar i termer om att dockan är fin i stället för smart, eller som kan lägga läppstift perfekt när det är sex fucking år. Excuse my french. Det var ju inte så det skulle bli? 

Men vi vet ju alla den gamla visan, barn gör som vi gör inte som vi säger. Visst använder även den här morsan smink, men ganska måttligt om jag får säga det själv. Till vardags inget alls, till fest kör jag en klassisk fem-minuters-makeover. Jag tänkte att det skulle räcka att visa att smink inte är så himla viktigt. Men det är kul förstås. Smink. Det är ju det ändå. Och kanske är det inte hela världen att dottern gillar att greja med det lite nu och då. Jag fick själv leka med mammas läppstift som barn och det blev ju fölk av mig också. Typ. 

Det som oroar järnet ur mig är att skönhetshetsen verkar drabba allt yngre. Barn som sminkar sig till skolan i en ålder då jag själv inte visste vad en eyeliner var för något. Och kanske främst – synen på “naturlig skönhet”. Förr var det ett begrepp som man använde för att beskriva hur vacker någon var utan spackel, som någon sjöng. Alltså “naturligt” var lika med “osminkad”. I dag har det begreppet förvandlats till att någon i verkligheten ser ut precis som hen gör på sina bilder på sociala medier. Det vill säga att man inte förvrängt sina bilder med retusch eller använt filter till oigenkännlighet. Men det spelar ingen roll att personen i fråga som ju är “lika snygg i verkligheten som på insta” använder botox, injicerar läpparna, lägger in fillers i kinderna och pumpat in silikon i brösten. Det är så sekundärt att det är en ickefråga. När jag blir chockad när jag hör om en 22-åring som går och fixar “rynkorna” med botox ser de flesta under 25 det som något vardagligt. Och det är här jag vill springa ut i skogen och skrika tills kroppen inte har någon luft kvar i lungorna. Hur kan det vara möjligt att det är här vi är nu?

Vi som skulle förändra synen på skönhet, som skulle göra det bättre än det var innan, som skulle stå över hetsen om smal, snygg och framgångsrik. Vi som inte skulle buga för den manliga blicken, vi som visste bättre! Ändå är det den vi hela tiden försöker foga oss för, ändå är det den opererade tjejen på insta vi försöker efterlikna, ändå är vi osäkrare än någonsin och jag längtar efter en punkig tonårsrevolt, jag längtar efter subkulturer (minns ni dem?) där man får lov att se annorlunda ut, jag längtar efter frihet från skönhetspiskan! Bränn fillerssprutan!


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.