Mejla

Nina Campioni

Låt alla fredagar vara lediga

Nina Campioni: Ska sex månader om året bara handla om att vakna och att vänta på att få lägga sig igen?

Förslag: låt alla fredagar vara röda dagar. Eller införskaffa småbarnslov!

För hur ska vi annars stå ut med att inte leva ut – förrän sportlovet.

Ut med det gamla, in med det nya. 2020, here we come. Full fart framåt! Eller? Kanske är det bara jag men jag vill inget hellre denna första jobbvecka i januari än att gira hårt åt vänster, ducka alla måsten och sen försiktigt och sansat lägga i backen och puttra baklänges en stund.

Nina efterlyser fler lediga dagar till småbarnsföräldrar.
Nina efterlyser fler lediga dagar till småbarnsföräldrar.

 

Känns det inte också otroligt omodernt att kasta ut det gamla och rusa framåt? Borde man inte återvinna det först åtminstone, eller hitta en lämplig kompost så att det kan göra nytta på något sätt? Vi har kanske inte behov av något nytt just nu, vi kanske duger som vi är? Bara man lagar och lappar lite, och för det finns ju RUT-avdrag och allt!

 

När klockan ringde tisdag morgon, dagen efter trettondedag jul och verkligheten åter skulle banka på dörren så var det inte bara jag som kände fysisk smärta. Även barnen kände oviljan ända ut i de vantbeklädda fingerspetsarna. Inget var kul, förskola var sämst i världen, att kamma håret gjorde ont. “Jag HATAR att gå!”. Och mamman och pappan hade inga krafter att uppbåda några uppmuntrande ord på vägen. Det fick vara tjurigt. Det är också nyttigt att lära sig att det finns tjuriga dagar, tänker jag.

 

Den stora problematiken kvarstår dock. Är det bara en seg start eller är det en total ovilja att acceptera att jullovet är slut och att vi nu måste bita ihop och ta sikte på sportlovet. Det var ju inte så här det skulle bli. När jag i november borrade ner blicken i den obefintliga snön och tänkte att bara det blir jul, , då får vi ledigt, återhämta oss, mysa, bara vara. All stress kommer försvinna och efter det tar vi nya tag med klarare syn på den spännande vägen framför oss. Hah! Jag skulle behöva både linser och glasögon för att hitta den där jäkla vägen. Och inte är den särskilt spännande heller.

 

Inget skapar kreativitet som nöden och dessa dagar har hjärnan febrilt jobbat på idéer för hur en ska kunna fortsätta leva jullov. Det finns ju några givna förslag: att gifta sig rikt, fast det tåget har redan gått. Att sälja en ny cool app till Facebook, fast jag har ingen ny cool app. Att vinna på lotto, fast då måste man köpa en lott eller tusen först. Puh.

 

Det kan väl inte vara rimligt att vi, småbarnsföräldrar och andra, bara ska leva ut under loven och ett par fåtal vårdagar? Ska det verkligen vara så att man sex månader av året vaknar på morgonen och längtar tills det är kväll så man får gå och lägga sig igen? Nej, fram för småbarnslov! Vore inte det något för KD och andra så kallade “familjepositiva” partier att gå till val på? Jag tänker att så länge man har barn som inte klarar sig själva hemma (förvisso högst oklar gränslinje men ändå) så får man extra lediga dagar! Vore inte det något? Förslag kan vara: alla fredagar är röda dagar! Eller kanske två extra månader ledigt när det är som allra mörkast i Sverige. Eller varför inte sex timmars arbetsdag (vad hände med den superfrågan?). Hur vårt kära land ska betala för oss småbarnsfamiljer låter jag upp till de folkvalda att klura ut men kan vi i alla fall enas om att Sverige och världen behöver fler mysbyxdagar? Helt ärligt – we are worth it!


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.