Jag är livrädd för att skolorna ska stänga

Wollin: Min femteklassare är smartare än jag

Allt är som vanligt på förskolan, barnens lekar och konflikter pågår som om ingenting har hänt.
Allt är som vanligt på förskolan, barnens lekar och konflikter pågår som om ingenting har hänt.

Tänk att det går att ha en förskola med hundra procent friska barn.

Och tänk att barnens liv pågår som om ingenting har hänt.

Låt det fortsätta så.

Jag är livrädd att skolor och förskolor ska stänga. 

Jag är nämligen inte byggd för hemskolning. 

Min femteklassare, som är smartare än jag, hade fått i uppgift att be sina föräldrar visa hur de ställer upp en division. 

Jaså minsann, ska jag också passa på att hitta förnybar energi i min egen trädgård, koka ihop ett recept på coronavaccin och göra ett Ingemar Stenmark-hopp upp på grannens mur? När jag ändå håller på och visar upp saker jag kan menar jag.

Vidare så är jag inte byxad att umgås med mina (fem) barn dygnet runt. Detta är inte förr i tiden då man var på åkern och barnen antingen skötte lamningen på ängen femhundra meter bort eller hängde i kjolarna och fick ta eget ansvar att inte träffas av liens framfart. 

Detta är nutid med inslag av framtid, och framtiden behöver gå upp på morgonen, äta sin välling och sina flingor, ta på sig sina överdragsbyxor och gå till sina platser i samhället där de lyser upp livet för precis alla. 

Jag har placerat fem enheter ungdomligt hopp på olika platser i samhället, varsågoda, ni behöver inte tacka mig, nöjet var nästan helt på min sida. 

När jag hämtar min lilla overall med kalla kommunala kyssvänliga kinder varje eftermiddag lägger jag märke till två saker: 

  1. Det finns inga sjuka barn på förskolan. Detta är någonting nytt som kommit med coronakrisen. Hundra procent av barnen på förskolan är friska. Tänk att det går! 
  2. När vi föräldrar går in genom den där grinden och kryssar fram mellan spadar och trehjulingar så är det livet i oss just nu.

Allt är som vanligt på förskolan, barnens lekar och konflikter pågår som om ingenting har hänt. Jag får veta att mitt barn har ätit duktigt av rotsaksgratängen och att hans vantar ligger i fönstret, för dem vill han inte ha på sig.

Mitt barn vet ingenting om det nedstängda samhället. Han känner bara till äta-sova-leka-napp och dinosaurier.

Att hämta honom är högsta vinsten varje gång.
Att titta på honom och hans nittio centimeters-vänner är botemedlet.

Så fortsätt sprida ut barnen till sina avdelningar och klassrum. 

Att småbarnen rultar omkring som vanligt och gör sandkakor, att tioåringar kastar sina jackor och spelar uteinnebandy på liv och död, finns det något bättre medikament i väntan på vaccin eller utplaning följt av ebb? 

Nej, det gör det inte. 


Gå med i vår opinionspanel

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om exempelvis samhällefrågor och politik? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.