Svinkoppor hos barn

Så vet du om ditt barn har fått svinkoppor (impetigo)

Svinkoppor.
Svinkoppor.

Barn som får blåsor fyllda med vatten och var kan ha drabbats av svinkoppor.

Sjukdomen är vanligast bland barn under 12 år och kan oftast behandlas hemma.

Svinkoppor börjar som små röda prickar och utvecklas oftast till vattenfyllda blåsor som sedan även fylls med var.

Blåsor i ansikte, mun, näsa och öron

Det vanligaste är att blåsorna kommer i ansiktet, runt munnen, näsan eller bakom öronen, men kan också komma på lår och stjärt och i vissa fall på andra delar av kroppen.

Svinkopporna torkar ut så småningom och det bildas en skorpa på blåsorna. Barnet kan uppleva att det kliar och svider men blir sällan allmänpåverkat eller får feber.

Svinkoppor smittar väldigt lätt

Svinkoppor får lättare fäste i hud som är fuktig eller känslig. Det är vanligt att barnet drabbas i samband med en förkylning då huden runt näsan är snorig och irriterad. Sjukdomen är väldigt smittsam och och sprids snabbt på till exempel förskola och skola där många barn vistas på en liten yta. Det är viktigt att ett barn som fått svinkoppor är hemma från förskola eller skola tills tills kopporna torkat ut och sårskorpan fallit av eftersom kopporna smittar så länge såret inte har läkt.

Tvätta med tvål och vatten

Svinkoppor kan behandlas hemma i väntan på att de ska torka ut. Det är viktigt med god hygien, tvätta kopporna med tvål och vatten och låt dem lufttorka. Tvätta barnets och dina egna händer ofta och använd engångshanddukar. Byt örngott och kläder varje dag och tvätta alla ytor som barnet rör dagligen. Även leksaker bör göras rent varje dag och mjuka leksaker, till exempel gosedjur, bör läggas undan och tvättas i maskin innan användning när barnet är friskt igen. Doktorn.com råder även att klippa barnets naglar korta för att göra dem lättare att hålla rena och för att undvika att barnet kliar och river i såren.

Om smittan inte gått över efter en veckas behandling hemma behöver barnet undersökas på en vårdcentral. Kopporna kan då behöva behandlas med en receptbelagd bakteriedödande salva. Om barnet har feber eller om kopporna sprider sig över ett stort område på huden ska vård också uppsökas.

Källa: doktorn.com

FAKTA: SYMPTOM PÅ SVINKOPPOR

  • Utslagen börjar vanligtvis som en röd prick.
  • Pricken växer sedan till en blåsa med vätska som sen blir varfylld.
  • Efterhand bildas en honungsfärgad skorpa på blåsan.
  • Ibland blir huden bara röd och glansig. Ibland blir det både röda fläckar och blåsor.

(Källa: 1177)


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.