Gravid

presenteras av

Barnvagnsmarschen förväntas bli större än någonsin

Allt du behöver veta om Barnvagnsmarschen 2019

På lördagen kommer den årliga Barnvagnsmarschen äga rum som är en manifestation mot mödradödligheten världen över. I år är fokusen på ”gravida i världens kriser”.

– Det är en fråga som är tung och jobbigt men man är med och bidrar till en bättre framtid, säger Emma Güntner, projektledare vid RFSU.

För tionde året i rad arrangerar RFSU Barnvagnsmarschen, som är en manifestation mot mödradödligheten. Marschen arrangeras på ett 50-tal orter i Sverige och i år tror man att deltagandet kommer att bli större än någonsin. Emma Güntner tror att det har att göra med att de som själva gått igenom en gravidet och förlossning, eller som känner någon som gjort det, vet hur viktigt en fungerande mödrahälsovård är.

– Det finns en närhetsprincip som jag tror lockar, vi kan ju se att många av de som engagera sig har själva har små barn, säger hon och fortsätter:

– Vart man än befinner sig i världen så är kvinnors hälsa nedprioriterad. Det är miljoner människor som skadas varenda år av en förlossning och får men för livet. Men den yttersta konsekvensen handlar om att människor som får sätta livet till för att ge ett nytt liv. Det som är så sjukt är att det går att förebygga – man menar att nio av tio dödsfall kan förhindras. Då blir det så tydligt att om inte den politisk viljan finns där kommer människor att fortsätta att dö. Och det tror jag många kan relatera till, att alla ju ska få överleva sin graviditet.

I och med att folk deltar i marschen kan de bilda opinion och sätta press på beslutsfattare och politiker samt uppmuntra de till att fortsätta engagera sig i dessa frågor på internationell nivå.

– För Sverige är en ganska stark röst i internationella sammanhang kring sådana här frågor. Sverige måste synas ännu mer och fortsätta vare den starka rösten och fortsätta ge bistånd i de här frågorna.

Bilder från Barnvagnsmarschen från tidigare år.
Bilder från Barnvagnsmarschen från tidigare år.

Behöver inte ha barnvagn för att delta

I år är ”gravida i världens kriser” i fokus, därmed kommer flera organisationer som Läkare utan gränser att delta.

– I år kändes det extra viktigt att lyfta det här. I humantära katastrofer så fokuseras bistånd på tak över huvudet och vatten och mat. Men så glömmer man bort att kvinnor och flickor inte slutar vara gravida och föda barn. I en sådan här katastrof upphör förlossningsvården mer eller mindre, vilket gör att kvinnor kan riskera sina liv. Det kan vara ett livshotande tillstånd att befinna sig i en katastrof och vara gravid.

Man behöver inte ha barnvagn för att delta, vem som helst får vara med. På olika håll kommer dessutom marscherna ha olika inslag som uppträdanden. I Stockholm kommer det hela avslutas med en stor barnvagnsloppis där pengarna går till RFSU:s arbete. Emma Güntner hoppas på ett stort deltagande.

– Det är mäktigt att se de här föräldrarna går ihop. Det är en fråga som är tung och jobbigt men man är med och bidrar till en bättre framtid.

Här arrangeras marscherna: Alingsås, Arvika, Avesta, Bollnäs, Borlänge, Delsbo, Enviken, Eskilstuna, Falkenberg, Falun, Gislaved, Grängesberg, Gällivare, Gävle, Göteborg, Götene, Halmstad, Helsingborg, Hultsfred, Hälleforsnäs, Härnösand, Jönköping, Kalix, Kalmar, Karlstad, Katrineholm, Kristianstad, Kungsbacka, Linköping, Luleå, Malmö, Norrköping, Nyköping, Orsa, Robertsfors, Skellefteå, Skövde, Smedjebacken, Stockholm, Sundsvall, Söderhamn, Tärnaby, Umeå, Uppsala, Vingåker, Visby, Viskafors, Vänersborg, Västervik
Västerås, Växjö, Åmål, Örebro, Örnsköldsvik, Östersund.

Här kan du hitta mer information och här kan du se startiderna.

Fakta: Mödradödlighet i siffror

 • 800 kvinnor dör varje dag för att de blir gravida.
 • Senaste siffror visar att 303 000 kvinnoliv går förlorade årligen på grund av komplikationer vid en graviditet eller efter en förlossning. Kvinnor som lever i fattigdom eller i områden drabbade av en humanitär kris är värst drabbade.
 • Cirka 60 procent av all mödradödlighet äger rum i situationer av kris och katastrof-
 • För varje kvinna som dör är det mellan 20 och 30 kvinnor som får skador, infektioner eller drabbas av handikapp.
 • 25 miljoner osäkra aborter utförs varje år.
 • 7 miljoner behöver sjukhusvård på grund av osäkra aborter.
 • Tiotusentals mister livet på grund av osäkert utförda aborter. De här står för en betydande del av mödravårdsdödligheten.

Källa: RFSU/WHO

Fakta: Risken att dö i samband med en graviditet runtom i världen (siffror från Världsbanken 2015):

 • Sierra Leone 1 av 17
 • Tchad 1 av 18
 • Somalia 1 av 22
 • Niger 1 av 23
 • Afghanistan 1 av 52
 • Syrien 1 av 400
 • Liberia 1 av 28
 • Kenya 1 av 42
 • Kongo 1 av 24
 • USA 1 av 3 800
 • Sverige 1 av 12 900

Källa: RFSU/Världsbanken


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.