Gravid

presenteras av

Forskare söker par till studie om manligt preventivmedel

Här är kriterierna för att delta

Forskare vid Karolinska Institutet söker par som ska testa ett manligt preventivmedel i cirka två års tid.

– Vår förhoppning är att det här ska leda till större jämställdhet i ansvaret för hur många barn man vill ha och när man vill ha dem, säger forskaren och gynekologen Helena Kopp Kallner.

Under flera år har forskare vid Karolinska Institutet planerat för en studie om ett manligt preventivmedel och nu är den igång. Preventivmedlet är i form av en P-gel som man smörjer in sina axlar och överarmar med en gång om dagen. Gelen innehåller både testosteronliknande hormon och gulkroppsliknande hormon som hämmar spermieproduktionen. På sin Facebooksida söker de par som skulle vara intresserade av att delta och testa produkten.

– Det oerhört många som är intresserade och som hör av sig men sen får vi se hur många som slutligen är med i studien, säger en av forskarna bakom studien, Helena Kopp Kallner.

I och med att det är en studie så krävs det att man måste kunna göra en hel del besök – och kunna lämna spermieprov.

– Då måste man kunna göra det vid de tillfällen som krävs i studien. Så det är mycket som ska klaffa. Därför behöver vi prata med alla par som möjligen kan tänkas vara intresserade.

Studien kommer att pågå i två år

Studien kommer att pågå under cirka två år och kommer gå igenom olika faser. Det första man gör är att göra en hälsokontroll för att se att paret är friska och att mannen har normalt antal spermier. Sedan påbörjar mannen sin behandling med hormonerna.

– Under tiden kontrollerar man att spermieproduktionen går ned och att mannen mår bra.

När mannens spermieproduktion är så pass låg att man kan säga att han är steril går man in i effektivitetsfasen av studien då man ska följa kvinnan under 13 menscykler. Därefter följer uppföljningsfasen där man vill se att mannen fortsätter att må bra efter att han slutat med preventivmedlet och att spermieproduktionen återgår till det normala.

Men det är inte så att produkten hamnar på marknaden direkt efter två år.

– När man har sett att det här effektivt och att männen mår bra så behöver man sedan att ett företag köper upp och satsar på produkten.

Kriterier för att delta i studien om preventivmedel

För att delta i studien krävs det paret är allmänt friska och lever i ett sexuellt aktivt förhållande sedan minst ett år. Mannen måste vara 18-50 år och kvinnan 18-34 år. Dessutom måste man bo i Stockholmsområdet så att man lätt kan ta sig till forskningsmottagningen. För de som slutligen deltar i studien utgår en ersättning på totalt 5 000 kronor – framför allt då man tvingas lämna så många spermaprov.

För kvinnan är det riskfritt att delta i studien, förutom att det finns en liten möjlighet att bli gravid – vilket de följer upp i studien.

– Därför är det viktigt att paret har tänkt igenom vad man vill göra med en eventuell graviditet om man är med i studien. Men det ska vara en oerhört låg risk och det är verkligen inget vi räknar med.

När det gäller mannen är det studien som ska utvärdera biverkningarna men än så länge har man endast sett en biverkning i form av en liten ökad sexlust hos mannen.

Deras förhoppning med studien är dock att mannen ska komma tillbaka och må bra och att kvinnan ska tycka att preventivmedlet är något som fungerar bra.

– Att vi äntligen ska få ett riktigt effektivt preventivmedel för män så att de också i större utsträckning kan välja om de faktiskt vill ha barn eller inte. Att både mannen och kvinnan kan ta ett ordentligt gemensamt ansvar för att planera sina graviditeter – att det här ska leda till större jämställdhet i ansvaret för hur många barn man vill ha och när man vill ha dem

Enligt henne finns det ett sug efter denna typ av preventivmedel då det har varit efterfrågat.

– Men nu är det upp till bevis, det gäller inte bara att man frågar efter det, nu gäller det att man använder det. Vilket som är det faktiska intresset för att verkligen använda produktion kommer vi aldrig veta förrän det finns på marknaden.

Fakta: Nytt preventivmedel för män

Är du intresserad? Då kan du mejla forskningsgruppen på whocenter.kk.solna@karolinska@sll.se


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.