Alexander och Malin Karim

10 tips – så överlever du livet med barn

Malin och Alexander Karim: ”Alla tips som följer här är testade i vårt eget laboratorium för plågsamma föräldraförsök”

Aftonbladet Familys parkrönikörer ger föräldrar sina bästa tips för överlevnad.
Aftonbladet Familys parkrönikörer ger föräldrar sina bästa tips för överlevnad.

Har du en dålig dag, fått skäll från chefen, känner en förkylning komma krypande? Visa aldrig att du är svag. De små jävlarna sniffar sig till det som en knarkhund på Woodstock. Du har inte chans. Du kan vänta dig en skoningslös trefrontsattack. The sky is the limit.

Ta´t lugnt. Vi är här nu - två ruttade trebarnsföräldrar som ska lära er allt vi kan. Vi kan inte lova att det är något av värde men det är erfarenheter vi lärt oss den hårda vägen. Som har kostat oss våra originalhårfärger samt i vissa fall vårt psykiska välmående. Och med det vill vi säga att alla tips som följer här är testade i vårt eget laboratorium för plågsamma föräldraförsök. Så låt oss presentera: Karims tio bästa tips på hur du överlever livet med barn. Från oss två till er alla.

  1. Du sitter där med två barn och tänker: Tre barn – hur svårt kan det vara? Du tänker att du har löst den gordiska familjeknuten och känner dig redo för nästa nivå. Se upp Super Mario, det är inte så lätt som du tror. Tre innebär att du är outnumbered by the enemy. Om alla tre bestämmer sig för att springa åt varsitt håll så är ni körda. Och det är bara ett, och låt oss vara ärliga, det minst vidriga exemplet.
  2. Låt dem aldrig ana att det finns en spricka i ert gemensamma föräldrabeslut. Då kommer de att peta och peta i sprickan som på en sårskorpa och plötsligt blöder ni. Ymnigt. Och lovar skit som hamstrar, nya cyklar och godis till frukost.
  3. Har du en dålig dag, fått skäll från chefen, känner en förkylning komma krypande? Visa aldrig att du är svag. De små jävlarna sniffar sig till det som en knarkhund på Woodstock. Du har inte chans. Du kan vänta dig en skoningslös trefrontsattack. The sky is the limit.
  4. Ett barn är inget barn brukar vi säga. Det är när de överstiger den siffran som det börjar. Du har numera för all framtid en handfull vittnen till alla de föräldramisstag du tidigare med hjälp av din föräldramyndighet kunde kullkasta. Låt oss förklara; du har ett barn och det barnet säger: ”Min pappa brukar ta min banan som jag får på Ica och äta den själv.” Du kan med fördel skaka på huvudet, le lite och säga: ”Vilken fantasi du har gubben”. När tre barn vittnar om samma beteende så blir det lite svårare. Du är helt enkelt inte trovärdig längre.
  5. Lova aldrig något. Aldrig. Tjatet som följer på ett löfte är lobotomi för dummies. Och kom ihåg; du som vuxen tror att du bara har lovat något om du faktiskt yttrar orden: ”jag lovar.” Men så funkar inte barn förstår ni. Ett ja är i deras värld juridiskt bindande och detsamma som ett löfte. Ett tvärsäkert ”nej” förvandlas i deras små öron till ett jublande ”hen sa kanske!!” Kanske ska vi inte ens gå in på här. Avsluta därför alltid varje mening med: Men jag lovar inget!!
  6. Mutor är inte av ondo. De är tvärtom varje förälders bästa vän. De är din räddning från sammanbrott, hysterisk gråt och mental härdsmälta. Och nu talar vi alltså om dina reaktioner och inte barnets.
  7. Lämna aldrig, aldrig mat ute på diskbänken över natten. Varför, frågar du? Strunt i det, bara gör det inte. Minns du Gremlins? Nuff said.

Nu tänker ni skarpsynta en- och tvåbarnsföräldrar där ute: ”Meh, det var ju bara sju!?” Ja, så är det. Vi har konversationstrådar från 2007 som aldrig blev avslutade och nu ligger och skvalpar runt ute i rymden i väntan på att vi någon gång kommer att få avsluta dem. Ungefär då återkommer vi med resterande tre tips. Fortsättning följer alltså, i en galax far far away. Toodles!

Fakta: Malin och Alexander Karim

  • Varannan fredag kommer trebarnsföräldrarna Malin och Alexander Karim, 41 och 42, att skriva tillsammans i en parkrönika för Aftonbladet Family. I en gemensam text, ibland i form av en dialog dem emellan, kommer de att dela med sig av sina reflektioner om allt som rör familjelivet, och beröra både roliga och allvarliga ämnen.
  • Följ på Instagram: @alexanderkarim @malinkarim

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.