Hoppa till innehållAftonbladet

Dagens namn: Sture

Marias 14-årige son har trotssyndrom

Rådet till andra föräldrar: Sök hjälp

Publicerad 2020-12-29

Maria.

Viktor, 14, kan få plötsliga utbrott och kalla sin mamma Maria fula ord. Han har ODD, trotssyndrom, vilket gör att han har lätt att bli arg.

– Hade det varit en kompis som hade betett sig så här så hade jag inte umgåtts med den kompisen, säger mamma Maria.

År 2014 fick idag 14-årige Viktor, som egentligen heter något annat, diagnosen ADHD. Vid samma tidpunkt lyfte skolan att han uppvisade ett aggressivt beteende och hade en tråkig attityd. Efter en utredning vid BUP konstaterades det att han förutom adhd har ODD, även kallat trotssyndrom. Syndromet kännetecknas bland annat av att barnet har ett svårhanterligt humör och lätt blir arg.

– Jag tror att vi runt omkring honom har hjälpt honom skapa trotsproblematiken, både föräldrar, pedagoger och skola. Vi har varit fientligt inställda mot honom som inte mått så bra. Det är vi som har skapat den här antipojken. Han fick väldigt mycket mer uppmärksamhet när han var arg och var ”den dumme”. Säger man att ”där kommer den dumme Viktor”, så blir man till sist den personen. Det är oundvikligt för barn.

Som yngre uppvisade han mest aggressionsproblemen i skolan, Maria tror att det har att göra med att han kände sig utanför och annorlunda.

– Min son, som var åtta år, förstod ju inte varför vuxna skrek på honom, eller varför han blev utskickad från klassrummet när han inte kunde sitta still.

I dag är han en kille som har lätt för att bli arg – vilket kan resultera i fula ord mot henne och andra i omgivningen.

– Stundtals blir han ångerfull om han varit ful i munnen. Han har empati och kan reflektera över vad som gick fel. Men hade det varit en kompis som hade betett sig så här så hade jag inte umgåtts med den kompisen.

Maria försöker dock fokusera på de bra stunderna de har ihop och förstärka det positiva beteendet framför det negativa.

– Det är viktigt att man inte straffar, skambelägger eller hotar sitt barn. De fattar inte vad som sker i kroppen. Speciellt inte när de är yngre och ännu inte fått redskapen att kunna hantera sin frustation och ilska.

Nu närmar sig jullovet och då gäller det att vara mentalt förberedd. Maria undviker att träffa folk, vilket i år faller sig naturligt nu i och med corona, när hon vet att det kan bli kaos.

– Så att man inte utsätter sig för dumma situationer. När jag kan så lämnar jag honom hemma, för att hämta kraft så att det inte äter upp en inifrån.

Viktor har tidigare gått hos skolkurator för att prata om sina känslor och om hur han ska hantera situationer där han kan brusa upp. Maria önskar att han fått den hjälpen tidigare, hon tror att det hade kunnat gjort det lättare för dem.

– De här barnen är i en riskzon, insatserna som finns nu är inte bra, du får inte det stödet du önskar. Det kan sluta med att de tappar tilltron till vuxna och myndigheter och det leder till utanförskap. Men om de lär sig hantera sin ilska och frustation, och omger sig med familj och rätt vänner, så kan det gå bra.

Maria berättar om hur det är att vara förälder till ett barn som har ODD/trotssyndrom.

Rådet: Sök hjälp

Enligt Maria är det upp till henne, Viktors pappa och skolan att stötta honom så gott det går.

– Adhd ihop med trotssyndrom gör att det är mycket som är tufft för honom, den mixen skapar ytterligare hinder för honom.

– Jag hoppas på att han fortfarande känner tillit till oss föräldrar och att vi inte tappar honom i skolan, att han får stöd och inte känner sig utanför. Vi har en del att jobba med. Jag försöker tänka på hur jag ska lugna mig själv, tappar han mig har han inte det stödet längre.

Ett tag kände Maria maktlöshet, till sist tog hon hjälp i form av samtalsstöd, något hon kan rekommendera andra föräldrar i samma sits.

– Våga ring upp som jag gjorde och säg att du behöver hjälp att hantera ditt barn. Man ska inte stänga in sig, skuldbelägga sig och tro att man ska klara av allt själv.

– Jag har får mycket hjälp genom att berätta att jag har det extra tufft, i stället för att gömma mig eller acceptera det. Om jag inte haft tagit hjälp utifrån hade jag inte vågat prata med dig om det här. Jag är glad att jag fått verktyg och pepp om att jag duger som förälder.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Följ ämnen i artikeln