Malin Wollin

Varför får barn inte vara en accessoar?

Malin Wollin om sharenting: ”Det är inte de stolta föräldrarna som skapar problem”

Detta är en kommenterande text. Analys och ställningstaganden är skribentens.

Malin Wollin tycker att det är att okej att ha barnen som accessoar.
Malin Wollin tycker att det är att okej att ha barnen som accessoar.

Världen är full av föräldrar som är missnöjda, som inte uppskattar hur deras barn ser ut, deras sexualitet, deras prestationer i skolan, deras vänner, deras intressen. Kanske ska vi rikta udden mot dessa innan vi tar itu med ultraljudsbilder på Facebook och allmänt barnskryt på Instagram.

Föräldrars barnbildspubliceringar på nätet, den relativt unga men samtidigt eviga frågan, ska den äntligen få ett snyggt avslut?

Vid årsskiftet blir FN:s Barnkonvention svensk lag och då kan det bli åka av.

Internetforskare Elza Dunkels säger:

Det jag har sett när unga klagar på sina föräldrar är att barnen ofta tycker att det handlar om egoism från förälderns sida. Att föräldrarna lägger upp bilder för sin egen skull, inte för barnens skull. Som förälder kan man tänka efter en extra gång så att man vet att man inte objektifierar barnet och att barnet inte bara blir en accessoar i ens liv.”

Självklart är det egoism från föräldrarnas sida, men det är ju också sant för själva idén att alls skaffa barn. Ska vi sluta med det också?

Och varför får barn inte vara en accessoar? Är det inte bara ett annat, mer nedvärderande, sätt att påstå att någon är stolt över sitt barn? Jag känner ingen som går runt och visar bilder på sina barn för barnets skull.

Världen är full av föräldrar som är missnöjda, som inte uppskattar hur deras barn ser ut, deras sexualitet, deras prestationer i skolan, deras vänner, deras intressen. Mammor och pappor som varken är intresserade eller engagerade. Kanske ska vi rikta udden mot dessa innan vi tar itu med ultraljudsbilder på Facebook och allmänt barnskryt på Instagram.

Jag kan förstå att det finns en önskan att reglera publiceringar av barnbilder på nätet. Men hur i hela friden ska det gå till?

Jag vill hämta popcorn och sätta mig tillrätta medan jag bevittnar hur FN.s barnkonvention läggs som ett raster över svensk lag och följderna av detta.

Vem ska anmäla? Vem ska åka dit? Och för vad?

Hur är det någonsin möjligt att dra gränser för vilka publiceringar som är tillåtna och vilka som ska lagföras?

Och ska den nya lagen kring sharenting bara gäller internet? Hur blir det med bilder föreställande nyfödda och födelsedagsbarn i morgontidningen? Eller när lokaltidningen kommer till förskolan Nyckelpigan för att skriva om avdelning Snytbaggens odlingar i avklippta mjölkkartonger?

Barn finns överallt och därför är det inte konstigt att de finns över hela internet.

Och det är inte de stolta föräldrarna som skapar problem.

Hoppas att samtliga inbladade sitter still i båten.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.