Premiär för ”Fråga psykologen Karin”
Ställ dina frågor – så gör du
Uppdaterad 2021-07-19 | Publicerad 2020-01-28
Nu drar Family igång ”Fråga psykologen” där legitimerade psykologen Karin Marklund, 35, kommer att svara på läsarfrågor om din, eller ditt barns, psykiska hälsa en gång i veckan.
FRÅGA PSYKOLOGEN – SÅ GÖR DU
Mejla dina frågor och funderingar gällande din egen eller ditt barns psykiska hälsa till family@aftonbladet.se
Frågorna kommer att publiceras anonymt med figurerat namn eller bara med förnamn.
Hej Karin, kul att du ska skriva för oss. Berätta lite om dig själv!
– Jag har varit yrkesverksam i några år och har jobbat inom både skola och primärvården – där jag är just nu. För övrigt har jag två barn som snart är två respektive sex år och bor med dem och pappan i Stockholm.
Berätta mer om vad du gör
– Jag jobbar inom primärvården på en vårdcentral. Där träffar jag alla möjliga personer med olika svårigheter och utmaningar, och som är i olika skeenden i livet. Bland annat många nyblivna föräldrar. Det många av samtalen har som gemensam nämnare är att de handlar om relationer på olika sätt.
Vad brukar nyblivna föräldrar söka hjälp för när de kommer till dig?
– Allt från att man är väldig påverkad av sömnbrist, känner sig nedstämd, orkeslös, och otillräcklig på olika sätt. Föräldraskapet i sig innebär en jätteförändring som man kanske inte är förberedd på. Man kan känna mycket ångest och ha frågor kring sin egen person och sin roll och som förälder.
Vad upplever du är det mest vanliga när det kommer till psykisk ohälsa hos barn?
– Det är lite känsligt att prata om. I normalutvecklingen ingår det perioder av kriser och svårigheter man ska igenom som barn. och det kan vara jättesvårt för både barnet och föräldern, men jag skulle inte säga att det alltid är psykisk ohälsa utan det kan vara svåra perioder i livet. När jag jobbade i skolan träffade jag elever och föräldrar och samtalade om koncentrationssvårigheter och det som är direkt skolrelaterat. Men också unga med ångest, som separationsångest och prestationsångest.
Vad har du för råd till föräldrar för att kunna främja sin psykiska hälsa?
– Försök vara snäll mot dig själv och ha acceptans. För de som blir föräldrar är det kanske den största omställningen man är med om i livet, och man behöver vara lite ödmjuk inför att det för många inte är så lätt. Att det snarare kan vara ganska svårt och utmanande.
Vad ska man göra som förälder om man misstänker att ens barn mår dåligt?
– Fråga barnet på barnets nivå om det är något hen funderar på och prata även med vuxna i barnets närhet om de upplever samma sak som du. För ibland kan det vara så att barnet mår dåligt, och ibland kan det bara vara förälderns egna oro.
Slutligen, vad ser du mest fram emot i arbetet för Family?
– Jag ser fram emot alla frågor men speciellt frågor om föräldrars funderingar om sin egna psykiska hälsa. Jag tänker att det är en väldigt stor del i föräldraskapet och i att kunna ta hand om sitt barn.
Prenumerera på Familys nyhetsbrev
Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!