Gravid

presenteras av

Experten om att få barn efter 40

”Efter 40 ökar även risken för kromosomavvikelser ”

Gravid efter 40 – experten reder ut.
Gravid efter 40 – experten reder ut.

Vi håller oss friskare och lever allt längre. Det innebär dock inte att fertiliteten varar längre.

Vilket kan bli en smärtsam insikt för många kvinnor.

– Skolan informerar om preventivmedel, men det vi har glömt i vårt samhälle är att informera om fertilitet, säger Ali Khatibi, överläkare och forskare vid Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. 

Resa, utbilda sig, skaffa boende, träffa rätt partner – det finns många komponenter som gör att kvinnor väntar med att skaffa barn. Dessutom lever vi allt längre och har i dag en större medvetenhet om hur vi kan leva sunt. Men även om våra kroppar håller sig friskare, är vi inte fertila högre upp i åldrarna än tidigare. 

– Äggen förlorar i kvalitet och blir allt färre efter 30 års ålder, vilket betyder mindre chans till en lyckad graviditet. Skillnaden mellan en kvinnas chanser att bli gravid vid 30 och 40 är signifikant, säger Ali Khatibi, överläkare och forskare inom gynekologi och obstetrik med specialinriktning mot reproduktionsmedicin på Sahlgrenska sjukhuset. 

Avråder inte

En graviditet efter fyllda 40 innebär även att det kan tillstå vissa komplikationer.

– Kvinnan löper högre risk att drabbas av havandeskapsförgiftning, förtidsbörd, graviditetsdiabetes och att graviditeten slutar med kejsarsnitt. Efter 40 ökar även risken för kromosomavvikelser hos fostret, samt missfall, vilket minskar chansen ytterligare för normal graviditet. Men jag vill poängtera att riskerna inte är så höga att vi avråder kvinnor från att bli gravida efter 40, utan riskerna jämförs med kvinnor under 30 år. Vården bör informera kvinnorna om detta, säger Ali Khatibi.

Khatibi poängterar att det högst individuellt när menopausen kommer för en kvinna, för vissa kan den komma så tidigt som innan 30, men för de allra flesta betydligt senare.

– Fast efter 50 är det nästan omöjligt att få barn utan äggdonation.

Ali Khatibi.
Ali Khatibi.

”Kan bli enormt sorgesamt”

Den svenska skolan har varit duktig på ett informera ungdomar om hur de ska skydda sig mot oönskad graviditet, men inte vice versa, anser Ali Khatibi. 

– Det vi har glömt i vårt samhälle är att informera om fertilitet, att det blir svårare att bli med åren. Där måste kunskapen höjas. Annars kan det bli enormt sorgesamt för kvinnor när de inser att det är försent.

Under åren har Ali Khatibi mött många kvinnor som längtar oerhört mycket efter att få bli förälder. 

– Jag förstår verkligen att kvinnor som har svårigheter att bli gravida efter 40 vill ha hjälp. Familjen är det bästa vi har, den är ljuset i livet. 


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.