Spädbarn

presenteras av

Tyra är den första nyfödda i byn på 72 år

”Det hade vi ingen aning om”

När Therése och Harald flyttade från söder till norr kunde de inte ana att deras dotter skulle bli den första som fötts i den norrländska byn på över 70 år.

Tyra föddes i februari i år.
Tyra föddes i februari i år.

Det var för drygt ett år sedan som Therése Eriksson, Harald Nihlén och sonen Hector flyttade från Skåne i södra Sverige till Västerbotten i Norrland.

Anledningen var att Harald skulle börja studera till civilingenjör i Umeå och de behövde ha ett ställe som låg på pendlingsavstånd. De, som tidigare bott på Haralds föräldrars gård, ville själva leva det lantliga livet. Efter en veckas husvisningar föll de för en gård i byn Lövgård utanför Hällnäs, i Vindelns kommun.

– Innan dess hade vi aldrig varit så här långt norr innan, säger Therése.

Förr i tiden ska det ha varit en levande by, berättar de. Men i dag är de den enda bofasta familjen, i övrigt är det några som har sommarstugor där. Därför var det glädjande nyheter i februari i år när deras yngsta, dottern Tyra, kom till världen. Enligt uppgifter till Västerbottens-Kuriren, som uppmärksammade detta först, är hon den första nyfödda i byn sedan 1949, det vill säga sedan 72 år.

– Det hade vi ingen aning om innan en granne berättade, säger de.

Första nyfödda i byn på över 70 år.
Första nyfödda i byn på över 70 år.

I dag lever de på gården med höns, ankor, kor, kaniner, bin, katt och hund. Även om det kändes rätt att flytta dit var det inte helt bekymmerslöst att lämna familj, släkt och vänner.

– Det var ett stort steg. Det var många känslor, säger Harald.

Therése tillägger.

– Man blir utelämnad när man flyttar så pass långt och inte känner någon.

Hector, Harald Tyra och Therése.
Hector, Harald Tyra och Therése.
De har en mängd olika djur på gården.
De har en mängd olika djur på gården.

Har hittat nya vänner

Men det blev bättre än de trodde. Vintern i norr var inte så illa, trots att de hört det motsatta. Och så svårt har det inte varit att hitta nytt umgänge. De har lärt känna de flesta, både grannar och folk utanför byn.

– Vi har blivit bra kompisar med de grannar som finns, även de som bor några kilometer bort. Det har faktiskt inte varit ett problem med det sociala, man har lärt känna flera snabbt. Alla är ju i samma sits så man hjälps åt på ett annat sätt, säger de.

Om de kommer att bo kvar efter Haralds studietid är över vet de inte än, men en sak är säker – de ångrar inte en sekund att de flyttade dit. Till de familjer som drömmer om ett liknande liv har de bara ett råd:

– Bara kör. Man kan alltid flytta tillbaka.

OM FAMILJEN

Harald 25, Therése 29, Hektor tre år och Tyra tre månader.

Här kan du följa deras vardag på Instagram: livetpalovgard


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY