5 viktiga skäl: Därför ska vi hylla mammor

Mammors situation runt om i världen

avMalin Wigen

Publicerad:
Foto: TT
Fakta om mammors situation i världen

Det är mors dag och många passar på att uppvakta en mamma i sin närhet lite extra. Dagen till ära kan man även påminnas om hur mammors situation ser ut runt om i världen – och Sverige.

1. Kvinnor dör vid graviditet och förlossning

Varje dag dör fler än 800 kvinnor för att de blivit gravida. De senaste siffrorna visar att ungefär 303 000 kvinnor dör årligen på grund av komplikationer vid en graviditet eller efter en förlossning, skriver RFSU. Kvinnor som lever i fattigdom eller i områden drabbade av en humanitär kris, drabbas värst. I Sierra Leone dör 1 av 17 i samband med en graviditet – i Sverige är det 1 av 12 900.

2. Mammor tar ut mer föräldraledighet

Rikssnittet för pappors uttag ligger på 29 procent och kvinnors uttag ligger på 71 procent , baserat på Försäkringskassans statistik från 2017.

– Om utvecklingen fortsätter i samma takt som den har gjort de senaste två åren kommer vi att nå en 70–30-fördelning under våren 2019, säger Niklas Löfgren, familjeekonomisk talesperson på Försäkringskassan, i ett pressmeddelande.

Under föräldraledigheten förstärks beteenden, som vem det är som städar, tvättar, handlar, lagar mat och köper kläder till barnen. Den som har varit föräldraledig längst fortsätter ofta att göra det mesta av hushållsarbetet även efter. Det innebär att många kvinnor, dubbeljobbar, vilket ökar risken för sjukskrivning, skriver Försäkringskassan.

3. Mammor har bristande tillgång till hälsovård

Varje år är det 40 miljoner kvinnor som föder barn utan någon hjälp av en närvarande barnmorska eller annan vårdgivare. I låg- och medelinkomstländer får fyra av tio kvinnor som blir gravida ingen hälsovård alls under sin graviditet. I Afghanistan finns det en barnmorska per 10 000 människor – i Etiopien har bara tio procent hjälp av vårdpersonal vid en förlossning, enligt RFSU. Rädda Barnen lyfter att det saknas det 350 000 utbildade barnmorskor för att till fullo möta kvinnors behov av mödra- och förlossningsvård i världen, skriver RFSU.

4. Mammor är mer hemma med sjuka barn

Mammor tar ut den största andelen av vab. Det visar statistik från Försäkringskassan. Under 2017 gick 62 procent av de utbetalade vabdagarna till kvinnor och 38 procent till män. Frånvaron från arbetsmarknaden kan få effekter på kvinnors arbetsmarknadssituation, med sämre karriärmöjligheter och med en sämre löneutveckling, livsinkomst och pension, skriver de i ett pressmeddelande.

5. Ensamstående mammor har det tuff ekonomiskt

Att vara ensamstående är ofta tufft ekonomiskt, särskilt för kvinnor. Tidigare statistik från SCB visar att ensamstående kvinnor med barn har cirka 33 procent lägre disponibel inkomst än de som bor ihop med barn. Länsförsäkringar lät göra en undersökning bland 2 500 föräldrar med barn under 18 år. Nästan dubbelt så många män som kvinnor, 40 procent, tjänar över 30 000 kronor i månaden. Och 13 procent av kvinnorna tjänar under 20 000 kronor.

– Att leva under knappa ekonomiska omständigheter är tufft för både förälder och barn, och ensamstående kvinnor tillhör de med allra minst marginal, säger Emma Persson, privatekonom på Länsförsäkringar, i ett pressmeddelande 2018.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM
MER OM FAMILY