Mejla

Alexander och Malin Karim

Förlåt – att jobba hemma med barn är omöjligt

Karim: Vi bugar i respekt för alla som är i samma sits

Paret Karim skriver om hur jobbigt det är att jobba hemma med barn.
Paret Karim skriver om hur jobbigt det är att jobba hemma med barn.

Förlåt för att vi fnös åt er.

Vi förstod inte hur det var att jobba hemma.

Med barn.

Vi jobbar hemifrån även när Coronan inte smyger runt knuten.  Alex från och till med undantag för inspelningar och teater och sånt. Malin alltid, nästan utan undantag. Därför har vi, ska vi villigt och en smula skamfyllt medge, fnyst åt det här med att alla nu ojar sig över att behöva jobba hemma. De klagar på ensamhet. De gör stretchövningar och fikar digitalt för att överleva. Veklingar, tänkte vi och fnös. Vi jobbade på. Vi fortsatte som om inget hänt för att upprätthålla någon slags känsla av normalitet. 

Men sen insåg vi vad som faktiskt är annorlunda även för oss rutinerade hemmaarbetare. För det första är vi vana vid att Alexander försvinner iväg lite då och då. Det gör han inte nu. Vilket har lett till att han har insett att Malin städar bort hans kaffekoppar innan han hunnit dricka ur och att Malin i sin tur tycker att Alexander förkärlek för att ljuda ut högt vad han skriver är en smula … irriterande. Men vi jobbade igenom det och löste med hjälp av halvdruckna kaffekoppar på varje ledig yta och hörlurar. 

Sen kom barnen. Eller ja, de kom ju för 12, 11 och 5 år sedan för att vara exakt men nu kommer de alltså hem väldigt tidigt. Inga kompisdejter, förutom här hemma för här får man tydligen fortsatt vara, vilket innebär att vi ibland har ungefär dubbelt så många barn. Inga aktiviteter för de sköts via länk i vardagsrummet om de över huvud taget sköts alls. Och väldigt ofta hostar de till och då har vi dem hemma i en vecka, tio dagar.

Det är väldigt svårt att jobba hemma med barn. De verkar inte alls inse att mamma och pappa faktiskt arbetar trots att de sitter i sängen i pyjamas med sovfrilla. Tangenterna glöder och Alexander ljudar högre än någonsin men ändå springs det in och ut. Ingen iakttagelse är för liten, hungern är konstant och självständigheten nere på noll. Inte ens när vi satt upp en lapp som med mycket stora bokstäver förkunnar ”Poddinspelning pågår” verkar de nämnvärt störda av att störa. (Jo, det blev så. Vi startade en podd, sist på bollen men allt är coronas fel.) De störtar in, mitt i värsta flowet, för att fråga om det verkligen inte går att köpa en äggkläckningsmaskin. (Vår dotter håller nämligen på att föda upp en kyckling ur ett ägg. Alltså ett Ica-ägg. Vi vet, vi har försökt säga det men hon är envis.) 

Hursomhelst. Vi vill bara säga förlåt för att vi fnös åt er. Vi fattar. Det är inte det faktum att vi måste jobba hemma som är svårt, det är det faktum att alla andra också måste vara hemma som tippar det över gränsen. Att man aldrig får vara ifred, att allt är så mycket stökigare, så mycket ljudligare och ja, svårt helt enkelt. Vi bugar i respekt för alla er fellow-föräldrar som dras med samma ok. Fast oss emellan, sluta stretcha på Instagram va, för det är faktiskt bara irriterande.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.