Emmy led av förlossningsrädsla – födde hemma

”Behöver inte vara smärtsamt att föda barn”

Publicerad 2023-09-03

Emmy tog emot sitt barn med egna armar i hemmet.

En drömförlossning, menar hon.

– Jag känner att jag vill uppleva det här igen.

Så långt bak Emmy Rosander kan minnas har hon alltid känt sig väldigt rädd för att föda barn.

– Rädslan grundar sig i hur förlossningen målas upp i film, serier och media. Vi har matats av en ganska negativ bild av att föda barn. Dessutom så rapporteras det mycket om massuppsägningar, platsbrist och förlossningsskador. Allt det här tillsammans har gjort att jag blivit rädd.

Ett tag funderade Emmy på om att föda med kejsarsnitt var lösningen på hennes problem men insåg att det inte var så. Bland annat för att hon känner obehag inför att vistas på sjukhus.

– Så en kort period kände jag att jag inte ville ha barn.

Men hon kom på andra tankar igen när hon träffade sin nuvarande sambo.

– Till en början så sköt jag barnplanerna framför mig. Men för ungefär två år sedan kände jag att jag måsta ta tag i det.

Nya insikten

Emmy började samla på sig kunskap om förlossningar genom att läsa på, prata med en barnmorska och följa olika Instagramkonton. Det var så hon ramlade över positiva förlossningsupplevelser och begreppet fysiologisk förlossning, som innebär att man föder utan medicinska ingrepp.

– Man låter kroppen föda i sin egen takt utan medicinska interventioner. Det är svårt att få till en sådan förlossning på sjukhus som det ser ut i dag då det ofta är strama riktlinjer som följs slaviskt. Man vill skynda på fast varje födsel är unik.

Emmy började förstå hur kroppen fungerar vid en förlossning och hur man kan påverka sin förlossning.

– Jag insåg att det inte behöver vara något smärtsamt och hemskt att föda barn, utan att det kan vara något fint och häftigt. Vi är skapta för att kunna föda barn, man får hjälp av sina egna naturliga hormoner. Man ska lita på sin kropp.

När Emmy blev gravid visste hon att hemmaförlossning med barnmorska var det enda rätta för henne.

Hittade hembarnmorska

Så när Emmy blev gravid förra året var assisterad hemmaförlossning det enda alternativet för henne.

– Jag trivs dessutom inte alls på sjukhus. Det är starkt ljus , apparater och främmande människor. Det är ångestfyllt för mig att vara i en sjukhussal. Sedan finns det ingen möjlighet att föda i vatten där jag bor, vilket var en stor önskan.

Inte heller finns det hembarnmorskor i Region Kronoberg. I stället kom Emmy i kontakt med Barnmorsketeamet i Västsverige. Till sist hade hon en barnmorska och en doula som skulle vara hennes team under förlossningen.

Hon gick som vanligt hos Mödravårdscentralen under sin graviditet. Där konstaterades att Emmy var frisk och att hon skulle ha en förväntad normal förlossning – kriterier för att föda hemma. Hon fick även gå på aurorasamtal hos sin barnmorska för förlossningsskräcken.

–Jag berättade för henne vad jag ville och hon förstod mig från start, vilket var jätteskönt.

”Supermäktigt”

Den 10 maj i år gick vattnet på eftermiddagen. Tre timmar senare kom värkarna igång och strax innan midnatt var både Emmys barnmorska och doula på plats. De var där under hela förlossningen och stöttade Emmy på alla sätt och vis.

– Jag hade ett tag tufft i öppningsskedet. Det började göra väldigt ont och det hände inget på sex timmar.

Emmy fick göra olika rörelser och plötsligt ändrade värkarna karaktär.

– Jag kände ”nu jäklar”, nu hände det något. Det var jättehäftigt. Jag upplevde aldrig att det gjorde ont under krystfasen. Jag kände mig bara helt slut.

Efter fyra timmars krystfas föddes Emmy sin dotter Idun i förlossningspoolen hon fått hyra.

– Jag tog emot henne med egna händer, det var supermäktigt.

– Jag kände mig väldigt trygg hela tiden och aldrig orolig eller ensam. Teamet hade koll på om jag hade varit tvungen att förflytta mig till sjukhus.

Emmy fick vara ifred med sitt barn innan hon undersöktes. Några dagar senare åkte hon in till sjukhuset för rutinmässiga kontroller av Idun – allt såg bra ut.

Fick betala tusentals

Det här var en drömförlossning, menar hon.

– Jag känner att jag vill uppleva det här igen, det trodde jag aldrig att jag skulle känna för några år sedan. Så om jag blir gravid igen, är frisk och har en förväntad normal förlossning, kommer jag att göra om det.

Emmy fick betala 70 000 kronor för att uppfylla sin önskan. Hon önskar att assisterad hemmaförlossning var ett vårdval för kvinnor i Sverige, som i vissa andra europeiska länder.

– Som det är i dag är det väldigt dyrt. Det kan göra att vissa väljer så kallad free birth, vilket jag inte rekommenderar. Men för dem finns kanske inget annat alternativ, för att man blivit traumatiserad tidigare. Trygga hemmaförlossningar skulle förebygga det.

”Det är livsfarligt och man är tokig om man föder hemma”, har Emmy hört folk säga.

– De tror att det är så himla farligt att föda barn, fast det är en av de naturligaste sakerna man kan göra. Vi behöver sjukhus också, i vissa fall uppstår det komplikationer och då räddar förlossningsvården liv men majoriteten av gravida har förväntade och normala förlossningar och då är det inte farligt.

Emmy och Idun.

Barnmorskan: Därför väljer fler hemförlossning

Emmy är inte ensam om att ha valt att föda hemma. Enligt siffror från Socialstyrelsen har antalet barn som föds hemma ökat – från 80 barn 2019 till 128 barn 2021.

– Jag tror att fler väljer att göra det för att det helt enkelt är en generell kunskapshöjning bland gravida i Sverige, att fler förstår vad hemmaförlossning innebär. Och där har sociala medier en stor påverkan, informationen är mer tillgänglig i dag än förr i tiden, säger Mia Ahlberg, legitimerad barnmorska, docent och verksamhetschef för Graviditet och förlossning på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Enligt forskning väljer en del att föda hemma för att de tappat förtroendet för vården av olika anledningar.

– Det är en tråkig anledning, tycker jag. Där måste vården inse hur viktigt det är med bemötande och omhändertagande. Men de flesta som väljer att föda hemma gör det för att de har tagit beslutet om att det är bättre för mig och min kropp, att hemma får jag den vård och trygghet jag behöver.

Mia Ahlberg, legitimerad barnmorska, docent och verksamhetschef för Graviditet och förlossning på Karolinska universitetssjukhuset i Huddinge.

Fördelar och risker

Om du är en frisk kvinna med en normal graviditet och föder hemma med utbildade barnmorskor närvarande, så kommer du att föda mer ostört visar forskningen. Vilket är en fördel om du vill undvika interventioner, enligt Mia Ahlberg.

– En annan stor fördel är den psykologiska biten. Det är jätteviktigt att kvinnan känner sig trygg, är med i besluten och att hennes vilja är central. Om kvinnan vill föda hemma mår hon bättre om hon får möjligheten att göra det, än om hon tvingas till ett sjukhus.

Finns det några risker med att föda hemma?

– Att föda barn är aldrig garanterat riskfritt, oavsett om du föder hemma med barnmorska eller på sjukhus. Den stora skillnaden är att du har direkt tillgång till alla resurser om du föder på sjukhus.

Att föda hemma helt själv utan utbildad barnmorska, så kallad free birth, är inget Mia Ahlberg rekommenderar.

– Sedan vill jag inte döma någon som gör det, alla bestämmer över sin egen kropp. Men barnmorskor är utbildade i stöd och att förutse händelseförlopp i rätt tid, vilket är svårt att göra själv.

”Är min oro”

Det sker mycket inom förlossningsvården. Vissa sjukhus försöker anpassa sig efter vad kvinnor som föder hemma säger sig sakna på sjukhus. Som att erbjuda förlossning i pool, göra födelserum mer harmoniska och att man pratar om att inte störa det normala förloppet.

– Det finns en drivkraft men jag tycker att förändringen kan gå långsamt.

Just nu är det bara i Umeå och Region Stockholm, och då på Karolinska universitetssjukhuset inom projektet Min barnmorska, som kvinnor kan välja att föda hemma utan att betala från egen ficka. Mia Ahlberg hoppas att fler regioner tar efter, men tror att den framtiden är långt borta.

– Det som är min oro är att så länge vi inte tar in det faktum att det finns kvinnor som vill föda så här så är risken att de inte får den absolut säkraste vården. När vi har en hemmafödsel här så vet alla på sjukhuset om det och är beredda ifall det skulle behövas.