Optiker: Skärmtittande är dåligt för barns ögon

Föräldrar oroar sig över barnens skärmtid

Publicerad 2019-09-02

Föräldrar oroar sig över barns skärmtittande visar en ny undersökning, och oron är befogad enligt optiker.

– Vanligast är att mycket skärmtittande leder till närsynthet, säger optikern Awet Tesfamariam.

Sju av tio svenska föräldrar tycker att deras barn tillbringar för mycket tid framför skärmen. Och fyra av tio oroar sig för att barnens ögon påverkas negativt av skärmtittande. Det visar stora syndundersökningen som Synoptik gjort tillsammans med Novus. Optiker bekräftar deras oro.

– Föräldrarnas oro är befogad. Att fokusera blicken på nära håll överanstränger ögat. Barn spenderar mycket tid över böcker och olika skärmar under tiden i skolan och vid läxläsning. När barnen dessutom ägnar mycket fritid framför en skärm ökar risken drastiskt att få problem med synen. Vanligast är att mycket skärmtittande leder till närsynthet. Andra problem kan vara dubbelseende när ögat inte orkar anpassa sig till avståndet eller följdsjukdomar av närsynthet, så som näthinneavlossning och glaukom, säger Awet Tesfamariam, optiker och chef för kliniska frågor på Synoptik, i ett pressmeddelande.

Så uppstår närsyntheten

Det är när barn under en lång tid har sin blick fokuserad på nära håll som ögat blir överansträngt, det leder till att ögat försöker att anpassa sig till avståndet och växer sig längre. I stället för att bibehålla sin runda formblir ögat avlångt, och då uppstår närsynthet och synen blir suddig på långt håll.

– Det är viktigt att korrigera synfelet med linser eller glasögon och att kontrollera synen ofta. Närsyntheten kan öka om den inte korrigeras. Därför rekommenderar vi att barnen kommer på synundersökningar minst en gång per år, gärna oftare. Bra att tänka på är att det kan vara svårt för oss optiker att hitta rätt styrka till barnet om ögonen har tittat på en skärm nyligen. Då är ögonen spända och kan ge en falsk bild av hur barnet faktiskt ser. Undvik därför gärna skärmtittande samma dag som synundersökningen för att få en så korrekt bedömning som möjligt, säger optikern Maja Kalm Henefalk i pressmeddelandet.

Optiker menar att mycket skärmtittande kan leda till närsynthet.
Optiker menar att mycket skärmtittande kan leda till närsynthet.

Tips till föräldrar med skärmtittande barn

  • Begränsa tiden framför skärm – ju yngre barnet är desto mindre tid bör de spendera framför en skärm.
  • Försök att undvika mobilskärmen så långt möjligt, välj hellre TV:n som ger ett längre avstånd till ögat. Stora skärmar är bättre än små.
  • Se till att barnet inte har näsan rakt ner i skärmen. Vi rekommenderar ett avstånd på cirka 40 centimeter. Framför datorn kan avståndet gärna vara 60-80 centimeter.
  • Dra ner skärmljuset eftersom starkt ljus kan göra att ögonen blir trötta och irriterade.
  • Var ute mycket – dagsljus ger en positiv effekt på ögat och motverkar närsynthet. Utelek bidrar också till att ögat får slappna av och fokusera på längre avstånd.
  • Undvik alla skärmar minst en timma före läggdags – det gör att barnens ögon hinner slappna av och det blir enklare att somna.
  • Klagar barnen på huvudvärk, torra eller irriterade ögon, kan det vara på grund av ljuset från skärmarna, så kallat blåljus. Ta en paus från skärmen och låt ögonen vila genom att göra något annat en stund.
  • Bromsa närsynthet med linser som är specialanpassade för barn. De förebygger så att närsyntheten inte ökar genom att tillväxten av barnets ögon bromsas upp istället för att öka vilket den kan göra om barnet använder vanliga glasögon.
  • Falsk närsynthet/ögonkramp kan uppkomma. Det betyder att ögat ständigt arbetar så som det gör vid nära fixering, oavsett var ögat tittar. Detta gör att barnet ser dåligt på långt håll. Detta kan avhjälpas med glasögon.
  • Kontrollera barnens syn regelbundet hos optikern. Minst en gång per år.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.