Gravid

presenteras av

Natalie blev gravid två gånger – trots hormonspiral

Hände inom loppet av ett år

Av: 

Malin Wigen

FAMILY

Hormonspiralen skulle skydda tvåbarnsmamman Natalie från att bli gravid. I stället slutade det med en bortopererad äggledare och en abort – inom loppet av ett år.

– Det är obehagligt, säger Natalie.

Fram till för några veckor sedan hade Natalie, 31, haft hormonspiralen Mirena i fyra års tid – hormonspiral var ju det säkraste preventivmedlet hade hon fått höra. Men förra året fick hon plötsligt smärtor i magen, det kändes nästan som sammandragningar – ingen gynekolog hade dock tid för henne.

– Det gick några dagar och jag fick ännu mer ont i magen. Jag kunde knappt sitta på stolen.

När hon började blöda ringde hon 1177 som rådde henne att besöka kvinnokliniken på Skånes universitetssjukhus. Där tog de ett graviditetstest på henne och det visade positivt.

– Jag var i chock och började gråta. Hur hade det kunnat hända?

Genrebild. Kvinnan på bilden har inget med händelsen att göra.

Det visade sig att hon drabbats av utomkvedshavandeskap. Det befruktade ägget hade fastnat i den högra äggledaren. Då Natalie börjat blöda från buken opererades äggledaren bort dagen efter.

– Det var jobbigt ett tag efter. Men jag fick tänka att jag redan fått två barn och att jag hade en äggledare kvar. Så jag hade fortfarande chans att få fler barn om jag ville det – tanken på det fick mig att hålla hoppet uppe.

Natalie frågade om hon skulle ta ut hormonspiralen men då den inte var gammal och då ”det var ett av de säkraste preventivmedlen” tyckte läkaren att hon skulle behålla den.

Blev gravid igen

För några veckor sedan, ett år senare, skulle dock historien upprepa sig.

– Jag fick jättejätteont i nedre delen av magen och kunde snabbt sitta eller resa mig upp. Det kom blod igen.

Denna gång åkte Natalie in till kvinnokliniken direkt. Ett graviditetstest visade svagt positivt – hon var gravid. Men man kunde dock inte hitta något på ultraljudet. En läkare undrade varför man inte tagit ut spiralen för ett år sedan.

Natalie fick gå hemma orolig i två dagar, tänk om hon skulle tvingas ta bort den andra äggledaren? Det behövde hon inte.

– Tre läkare tittade innan en expert såg att graviditeten var i livmodern.

Tydligen hade ett ägg från den högra äggstocken tagit sig till livmodern via den vänstra äggledaren. Natalie var ännu än gång i chock. Efter att ha tänkt igenom bestämde hon sig till slut för att göra abort.

– Jag tänkte först att det kanske var meningen, att jag skulle ha ett barn till. Men det passar inte just nu. Det var tufft.

– Jag trodde att preventivmedlet skulle förhindra detta men nu har det hänt två gånger, det känns som det börjar bli en vana på något sätt.

Natalie anmälde båda händelserna till Svenska Läkemedelsförsäkringen, som hjälper patienter att få sin skada prövad och reglerad. I deras beslut, som Aftonbladet tagit del av, skriver de att ”besvär som beror på nedsatt/utebliven effekt av läkemedlet är inte att betrakta som läkemedelsskada och vi avböjer därför den anmälda skadan med stöd av paragraf 3”.

– Det verkar inte som vården bryr sig, ”det kan hända” var deras svar. Men om man råkat ut en gång kanske det är bra om man kan sätta stopp för att det ska hända en gång till?

Natalie tycker det är märkligt att allt skett inom loppet av ett år – är det något fel på spiralen eller är den inte säker att ha länge?

– Det var tur att jag redan har två barn och inte var yngre. Det är obehagligt att det hänt så tätt inpå.

Nu har hon börjat på p-piller igen, även om någon sagt att p-stav är säkrare.

– Jag vet inte vad jag ska lita på.

Sjukhuschefen: Väldigt ovanligt

Pia Teleman är verksamhetschef för kvinnosjukvård på Skånes universitetssjukhus. Enligt henne är det inträffade väldigt ovanligt.

Hur ser rutinen ut hos er om man blir gravid med hormonspiral?

– Vid besök hos oss som rör preventivmedel eller som i detta fall oönskad graviditet, brukar man alltid säkerställa att spiralen ligger rätt med hjälp av ultraljud. Ligger den inte rätt rekommenderas att spiralen dras ut.
Om spiralen ligger rätt bestäms tillsammans med patienten om den ska tas ut eller ligga kvar. Är den inte utdaterad, om den sitter som den ska och kvinnan önskar det så får den oftast sitta kvar, skriver Pia Teleman i ett mejl.

Vidare skriver hon att de inte gör någon anmälan till Läkemedelsverket då det är känt att hormonspiral inte ger hundraprocentigt skydd.

”Ett av de effektivaste preventivmedlen”

Under 2020 inkom det 103 rapporter om hormonspiraler och graviditet till Läkemedelsverket. Det är dock ovanligt att bli gravid med hormonspiral, enligt Viveca Odlind som är klinisk utredare och senior expert på Läkemedelsverket.

– Det är därmed ännu mer ovanligt att det skulle hända två gånger.

Hon kan inte uttala sig om det enskilda fallet. Men en förklaring till att det skulle kunna hända är att man har en delad livmoder, med en tunn skiljevägg. Det gör att spiralen endast hamnar i den ena sidan av livmodern och att den andra sidan får ett sämre skydd.

– Då kan man tänka sig att en graviditet skulle kunna uppstå två gånger. Men det går inte att uttala sig om en enskild människa utan det gäller att göra en ordentlig undersökning av personen i fråga.

Läkemedelsverket har publicerat en behandlingsrekommendation över de olika preventivmetoderna som finns. I den finns en sammanställning, som är baserad på studier, över Pearl Index för de olika preventivmetoderna. Pearl Index är antal graviditeter per 100 kvinnor under ett år för de olika metoderna vid perfekt användning. Pearl index för hormonspiral är att 0,2 kvinnor av hundra per år blir gravida.

– Det är en mycket liten risk. I jämförelse så är Pearl Index för sterilisering 0,5. Spiral är även mycket effektivare än till exempel p-piller, eftersom att det är en stor risk att man glömmer att ta sina tabletter, säger Viveca Odlind.

Därför kan man säga att hormonspiral, men också kopparspiral, är de bland de effektivaste metoderna som finns, även om inget preventivmedel är hundraprocentigt, enligt Viveca Odlind.

Publisert:

LÄS VIDARE

Så stöttar du barn med adhd, add eller autism

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Gravid | Family

Graviditet

Spiral

Kvinnohälsa

Preventivmedel

MER OM FAMILY

Kritiserar vården efter sonen Léonels död: ”Han var redo för livet”

Allt om havandeskapsförgiftning: Så många drabbas

Karolina var nära att dö vid sina förlossningar – läkarna missade allvarliga syndromet

Kejsarsnittet gjordes för sent – deras son Christian dog

”Vill ha ett tredje barn – men är plötsligt rädd”

Jessica, 35, var infertil – väntar andra barnet

Henry föddes 4 dagar efter sin storasyster Leia: ”Hör verkligen inte till vanligheterna”

Symtomen att ha koll på: Då har du ägglossning

Gravida Catarina kan tvingas resa 16 mil för att föda

Studie: Här är kemikalien som kan orsaka lägre IQ hos barn

Diastas – så vet du att du drabbats

Är det ens någon mening att skaffa barn i Sverige?

Frida springer 15 mil i veckan – är höggravid

Nu får partnern följa med till BB igen – i hela landet

Regioner bryter mot råd för gravida – saknar resurser till vård

Linda är gravid – vågar inte vaccinera sig mot covid-19

Forskare varnar för Alvedon under graviditeten

Filippa, 30, vaccinerades mot corona när hon var gravid: Hade inga tvivel

Forskare: Ljus på gravidmagen kan vara viktigt för fostret

Camilla födde barn två gånger – vid samma busshållplats

Gravida tvingas åka 40 mil för rutinultraljud: ”Vi orkar inte mer”

Evas man dog två veckor innan förlossningen

Så stöttar du barn med adhd, add eller autism

Sofia och Sebastian var nöjda med fyra barn – fick trillingar