Gravid

presenteras av

”Är väldigt rädd för att föda vaginalt”

”Fråga barnmorskorna” svarar förlossningsrädd som ska få sitt andra barn

Av: 

family

”Fråga barnmorskorna” ger råd till en som är rädd att föda vaginalt, på grund av skräck för att gå sönder.
”Fråga barnmorskorna” ger råd till en som är rädd att föda vaginalt, på grund av skräck för att gå sönder.

FRÅGA BARNMORSKORNA – SÅ GÖR DU

Mejla dina frågor och funderingar om förlossning och graviditet till family@aftonbladet.se.

Du kan vara anonym, men ange en signatur som vi kan använda oss av. Om din fråga besvaras får du ett mejl när Roxana Bauer och Linn Sjöstedt har svarat.

”Mymlan” är rädd för att föda sitt andra barn. Första gången slutade förlossningen i ett akut kejsarsnitt. Barnmorskorna Roxana Bauer och Linn Sjöstedt ger råd.

Hej!

Jag födde mitt första barn för fem år sedan. Då var jag inställd på vaginal förlossning, men det slutade i ett akut kejsarsnitt. Nu ska jag snart föda igen och har bestämt mig för vaginal förlossning efter många samtal med bland annat läkare på sjukhuset där jag ska föda. Men jag funderar så mycket på det här. Upplevde att jag kunde stå och gå relativt snabbt efter mitt snitt. Att kroppen återhämtade sig direkt. Är väldigt rädd över att föda vaginalt. Är rädd för att jag ska dö, att barnet ska dö – och framför allt – att jag ska gå sönder totalt. Är det säkrare med snitt? Hur ska jag tänka?

Tacksam för svar. Mymlan

Barnmorskorna: En av de mest påtagliga rädslorna

Hej Mymlan!

Grattis till att du snart är tvåbarnsmor!

Det låter som att du har det tufft nu med många tankar om din kommande födsel. 

Du måste berätta om dina farhågor och rädslor för din barnmorska på MVC. Hen kan då göra en bedömning där du får skatta din rädsla inför kommande födsel. Utifrån din skattning kan det vara så att barnmorskan kommer att remittera dig vidare till en så kallad AURORA-mottagning (namnet kan se olika ut beroende på var du bor) , där du får samtala med en barnmorska som jobbar med bland annat förlossningsrädsla. 

Ni kan då gå igenom din tidigare födsel tillsammans och hen kan svara på dina frågor och funderingar. Därtill kan ni även prata om din kommande födsel och du får möjlighet att uttrycka dina rädslor. En särskild utarbetad plan kan upprättas så att du känner dig trygg med att gå in i en vaginal födsel.

Skriv gärna ett förlossningsbrev tillsammans med din partner och ta med till förlossningen. Där kan du förtydliga vad som är viktigt för dig/er samt hur personalen på förlossningen kan stötta er på bästa sätt. Detta brev kan de barnmorskor och undersköterskor som ni träffar läsa och gå igenom tillsammans med er under förlossningen.

Under en förlossning där föderskan tidigare fött genom kejsarsnitt övervakas barnets hjärtljud noga. Antingen via en dosa på magen som mäter barnets puls eller via en elektrod på barnets huvud. Även dina värkar registreras.

Efter att ha läst din fråga så förstår vi att din främsta rädsla är en stor bristning. Hos de födande vi möter på förlossningen är just oro för detta en av de mest påtagliga rädslorna. Som barnmorskor gör vi allt för att en bristning inte skall uppstå. På den förlossningsavdelning där vi arbetar, och många andra ställen, kommer det vara två barnmorskor med vid själva födseln, till exempel när man föder sitt första barn eller om man tidigare fött med kejsarsnitt. Detta för att minska risken för en stor bristning genom att tillsammans till exempel observera barnets hjärtljud, dina vävnader och föreslå lägesändringar och takt vid krystskedet.

Vid själva krystskedet hålls varma våta handdukar mot underlivet. Målet är att barnets huvud skall framfödas långsamt och att kroppen framföds på värken efter. Kommunikation mellan dig som födande och oss som barnmorskor är av stor vikt för att själva krystskedet inte skall gå för snabbt på slutet.

Detta för att dina vävnader skall få en möjlighet att tänjas. Under krystningen kommer du troligen byta positioner flera gånger och gärna föda i en avlastande position såsom på sida eller fyrfota.

Det team som möter dig under förlossningen kommer göra allt för att möta, bekräfta och stötta dig inför din förlossning. Målet är att du skall få en positiv upplevelse.

Stort lycka till!

Hälsningar Roxana och Linn, barnmorskor.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.