Lunginflammation hos barn

Så vet du om ditt barn har lunginflammation

Av: 

Ulrika Sjöblom

Foto: Kallestad, Gorm / TT NYHETSBYRÅN

Småbarn | Family

Om ditt barn har en förkylning som bara blir värre och dessutom har pipande, snabb andning kan hen ha insjuknat i lunginflammation.

Det är en sjukdom som är vanlig bland barn under två år och kräver läkarvård, enligt doktorn.com

Barn under två år har inte hunnit utveckla sitt immunförsvar och är därför mer mottagliga för sjukdomar. Lunginflammation kan drabba personer i alla åldrar men är vanligast bland just yngre barn och äldre, eftersom de vanligtvis också har svagt immunförsvar.

Symptom: Hosta, feber, färgat slem

Symptomen kan variera från person till person, men börjar oftast som en förkylning med hosta, feber och ont i halsen. Om förkylningen förvärras snarare än avtar efter fyra till fem dagar kan det vara ett tecken på lunginflammation, enligt doktorn.com. Håll även utkik efter om ditt barn verkar extra andfått, hostar upp färgat slem eller om det verkar som att det gör ont när barnet andas.

Andra symptom: Pipande andning, kräkningar

Barn som insjuknar i lunginflammation kan få symptom som vuxna vanligtvis inte får, speciellt de under sju år. Det kan vara att barnet har väsande eller pipande andning och andas snabbare än vanligt. Andra tecken är kräkningar och ont i magen. Det är viktigt att se till allmäntillståndet, till exempel om barnet är blekt, likgiltigt och inte orkar leka ens korta stunder.

Kontakta vårdcentral – eller akutmottagning

Små barn är ofta de som drabbas av lunginflammation – och även de som sprider den vidare. Oftast är det bakterier som orsakar sjukdomen, och smittan sprids när den som är sjuk till exempel hostar eller nyser. Om du misstänker att ditt barn har lunginflammation ska ni kontakta en vårdcentral eller jouröppen mottagning. Om vårdcentralen är stängd och barnet snabbt blir sämre med stigande feber, barnet får kraftig frossa eller hen inte orkar intressera sig för något ska ni söka vård på en akutmottagning.

Lunginflammation behandlas oftast med antibiotika och de flesta blir helt friska inom en månad. För att underlätta under sjukdomstiden är det bra att försöka få i barnet mycket vätska så att det blir lättare att hosta upp det slem som kan bildas. Det kan också vara skönt att sova med överkroppen mer upprätt.

FAKTA: SYMPTOM PÅ LUNGINFLAMMATION HOS BARN

  • Förkylning med hosta, ont i halsen och feber som inte vill ge med sig utan snarare förvärras
  • Smärta vid inandning
  • Barnet hostar upp slem som är färgat
  • Väsande eller pipande andning
  • Andningen är snabb
  • Barnet är blek, likgiltig och orkar inte leka ens korta stunder
  • Kräkningar och ont i magen

Källa: doktorn.com


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

ANNONS EXTERN LÄNK

Sommar-rea på böcker inför semestern - gör ett superklipp här!

Shop

Publisert:

LÄS VIDARE

Nya sjukdomen som drabbar barn – så farlig är den

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Småbarn | Family

Barnsjukdomar | Family

Barns hälsa

MER OM FAMILY

Så vet du att ditt barn har halsfluss

21 bilder på utslag som kan drabba barn

Här är vanliga besvär och sjukdomar – när du är gravid