Gravid

presenteras av

Jasmine fick veta att hon var gravid – när hon var i åttonde månaden

Jasmine fick en chock när hon gjorde sitt första ultraljud efter att gravidtetstestet visat positivt. Hon var gravid i åttonde månaden. Nu ger hon tips till andra föräldrar i samma situation.

– Du är ingen dålig förälder för att du inte märker att du är gravid, säger hon.

– Allting började med en dröm, jag drömde att jag var gravid, och vaknade av hela magen rörde sig. Men där och då visste jag inte om det var en dröm eller verklighet, säger 28-åriga Jasmine.

När hon, som då var 24 år gammal, berättade för en kompis om drömmen blev hon uppmanad att göra ett graviditetstest. Men hon hade ingen tanke på att hon kunde vara med barn. Därför blev både hon och hennes sambo, som bor i Helsingborg, chockade när testet visade positivt.

– Det var många känslor på en och samma gång.

Upptäckte sin graviditet först i åttonde månaden.
Upptäckte sin graviditet först i åttonde månaden.

Var i vecka 33

Jasmine kontaktade mödravården och fick en tid hos en barnmorska. Under det besöket kom andra chocken under ultraljudet.

– Det första hon sa var ”Oj, vilket stor huvud”.

Barnmorskan kunde med hjälp av måtten räkna ut att Jasmine var i vecka 33.

– Det var lite av en skräckblandad förtjusning, jag var jätteglad. Det var nämligen många faktorer som talade emot att jag skulle kunna bli gravid – oregelbunden mens, diabetes och övervikt. Men jag kunde bli det så det var en lyckokick. Sedan jag fick reda på att jag var gravid har jag varit så glad för min pojke, och älskat honom, säger hon och fortsätter:

– Samtidigt var jag väldigt rädd för att han inte skulle må bra.

I och med att hon har diabetes fick hon ta en massa prover och göra många täta kontroller under graviditeten. Jasmine kunde dock jobba som vanligt fram till två veckor innan förlossningen. Och den 16 januari år 2015 var det dags. Wilhelm föddes i vecka 39 med akut kejsarsnitt.

– När Wilhelm föddes sa folk att man inte kunde tro att man precis fått reda på graviditeten utan att det var som att han alltid varit där.

Därför upptäckte hon inte graviditeten

Hur det kommer sig att hon inte kunde märka av att hon var gravid i åttonde månaden har hon inget riktigt svar på, något även Göteborgs-Posten rapporterat om.

– Jag har ju inget att jämföra med. Jag har alltid haft mycket tarmrörelser och haft uppsvälld mage. Jag har aldrig tytt signalerna som att det skulle vara en graviditet. Jag var trött, det var jag. Men jag trodde det berodde på att jag gått upp i tid på jobbet. Jag reflekterade aldrig över om att jag kanske var gravid, jag hade inga tydliga symptom, säger hon och fortsätter:

– Om jag hade tagit graviditetstest varenda gång min mens uteblev hade jag fått ta det jätteofta. Jag har varit tillsammans med min partner i nio år och har kanske haft mens 12 gånger.

I dag är Wilhelm fyra år och några månader.

– Alla har gått så bra som helst, Han är en pigg fyraåring med en stor aptit på livet. Han är så framåt, nyfiken och snäll. Det känns så skönt som förälder att höra att han blivit en sådan fin person, att veta att man gör ett bra jobb. Det är det roligaste uppdraget jag har i mitt liv – att vara mamma.

Jasmines råd och tips till föräldrar i liknande situation

  • Det är inte fel att upptäcka sin graviditet för sent.

– Jag är inte sämre förälder än mina kompisar som vetat om sin graviditet sedan vecka fyra. Du är ingen dålig förälder för att du inte märker att du är gravid. Du är som vilken förälder som helst det är bara det att din bebis har haft en tendens att gömma sig.

  • Våga be om hjälp. Prata med barnavårdcentralen om du är osäker. Inga frågor är dumma frågor. Undvik dock att fråga folk i Facebookgrupper som inte har den rätta kunskapen.
  • Prata med en kurator.

– Det hjälpte mig jättemycket. Jag gick hos henne tills han var fyra månader för att prata om känslorna kring att vara mamma. Det var mycket känslor man hade i början. Det blev även en omställning för min partner, som plötsligt skulle bli pappa.

Fakta: Så vanligt är det att inte upptäcka graviditet

  • Det finns ingen statistik på hur många i Sverige som är gravida utan att veta om det men de största förlossningsklinikerna tar uppskattningsvis emot 1-2 kvinnor per år som är ovetandes om sina graviditeter, enligt Helena Kopp Kallner, gynekolog på Danderyds sjukhus: ”Jätteovanligt men det händer”.
  • Att inte veta om att man är gravid kan bero på flera saker. Ofta har det att göra med att kvinnorna är överviktiga, ibland även långa, och då syns inte att magen putar ut, enligt Helena Kopp Kallner. ”Det kan även handla om att de har oregelbunden mens från början, och inte reagerar på att mensen inte kommer. Sedan kan det också vara så att man går in i ett stadie av förnekelse”.
  • I sällsynta fall kan ett preventivmedel, som spiral eller p-stav, göra att man inte blöder alls.
  • Även om det kan tyckas vara omöjligt att vara gravid utan att märka det är det inte så otroligt som det låter. ”Man kan tycka att det är jättekonstigt, men det är det inte. Man kan vara gravid utan att symptom”, säger Helena Kopp Kallner.

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.