WHO:s nya riktlinjer: Så mycket bör små barn röra på sig

WHO har tagit fram riktlinjer för fysisk aktivitet, sömn och skärmtid – hos barn under fem år

Av: 

Malin Wigen

Psykisk ohälsa barn | Family

För första gången har WHO tagit fram riktlinjer som gäller barn under fem år. Bland annat bör barn under två år inte tillbringa någon tid framför skärmar överhuvudtaget. Och barn mellan tre till fyra år bör tillägna minst 180 minuter om dagen åt fysisk aktivitet.

Världshälsoorganisationen, WHO, har tagit fram riktlinjer för fysisk aktivitet, sömn och skärmtid hos barn under fem år. Något som inte har funnits innan.

Riktlinjerna visar att barn under fem år måste tillbringa mindre tid framför skärmar och att vara stillasittande i sina vagnar – och istället få bättre sömn och ha mer tid för aktiv lek, om de ska växa upp till friska individer.

– Att uppnå god hälsa för alla innebär att göra vad som är bäst för hälsan redan från början, säger WHO:s generaldirektör Tedros Adhanom Ghebreyesus, i ett pressmeddelande.

Riktlinjerna ska underlätta för länder att ta fram egna program för att främja mer rörelse hos barn eller hjälpa personer som arbetar med att stödja föräldrar i dessa frågor. Både myndigheter och vårdnadshavare bör engagera sig, enligt WHO.

Det säger WHO:s nya riktlinjer

Vill att barnen får mer lektid

Det är WHO:s expertpanel som har arbetat fram de nya riktlinjerna. De utvärderade effekterna på unga barn som får otillräcklig sömn och som sitter framför skärmar eller fasthållna i barnstolar och barnvagnar. De granskade också bevis på fördelarna med ökad aktivitet.

– Förbättrad fysisk aktivitet, minskad stillasittande tid och säkerställande av kvalitetssömn för unga barn förbättrar deras fysiska och mentala hälsa och välbefinnande samt hjälper till att förebygga barnfetma och sjukdomar senare i livet, säger Fiona Bull, programchef vid WHO, i pressmeddelandet.

Att man inte lyckats uppfylla nuvarande rekommendationer för fysisk aktivitet har lett till mer än fem miljoner årliga dödsfall globalt – över alla åldersgrupper.

För närvarande är över 23 procent av vuxna och 80 procent av tonåringar inte tillräckligt fysiskt aktiva. Om man etablerar hälsosam fysisk aktivitet och sömnvanor tidigt livet så formar det ens beteende upp i vuxen ålder.

– Vad vi verkligen behöver göra är att ta tillbaka lek för barn. Det handlar om att göra en övergång från stillasittande tid till lektid, samtidigt som du skyddar sömnen, säger Juana Willumsen, som arbetar vid WHO:s avdelning för förebyggandet av icke smittsamma sjukdomar som hjärtkärlsjukdom, cancer och diabetes, och är en del av styrgruppen som har tagit fram riktlinjerna.

Riktlinjerna kommer bidra till livslång hälsa

WHO vill alltså att man byter den långvariga skärmtiden mot mer aktiv lek samtidigt som barnen får tillräcklig med sömn med god kvalitet. Dessutom vill de även se att vårdnadsinnehavaren ägnar sig åt läsning, berättande, sång eller pussel när det kommer till kvalitativ stillasittande tid – aktiviteter som är viktiga för barnens utveckling.

Om man tillämpar rekommendationerna under de första fem åren kommer det att bidra till barns kognitiva utveckling och livslång hälsa, skriver WHO i pressmeddelandet.

Fakta: Nya riktlinjerna för små barn från WHO

 • Barn under ett år
 1. Bör få minst 30 minuters fysisk aktivitet av olika typ under dagen, till exempel genom att leka på golvet: Ju mer desto bättre.
 2. Inte vara stillasittande i mer än en timme, i exempelvis barnvagn eller barnstol. Dessutom bör de inte spendera någon tid framför skärmar. När barnet är stillasittande uppmuntras att en vuxen läser och berättar.
 3. Sova 14-17 timmar per dag om barnen är mellan 0-3 månader, och 12-16 timmar per dag om barnet är mellan 4-11 månader. Tupplur inkluderas i denna tid.
 • Barn mellan ett till två år
 1. Bör få minst 180 minuter fysisk aktivitet av olika typ under flera tillfällen under dagen. Ju mer desto bättre.
 2. Får inte vara stillasittande i mer än en timme, i exempelvis barnvagn eller barnstol, eller sitta still i längre perioder. Ettåringar bör inte spendera någon tid framför skärmar (tv, surfplatta och så vidare). För tvååringar rekommenderas max 60 minuters skärmtid per dag: ju mindre desto bättre. När barnet är stillasittande uppmuntras att en vuxen läser och berättar.
 3. Sova mellan 11-14 timmar per dag, vilket inkluderar tupplur och regelbundna sovtider.

Barn mellan tre till fyra år

 1. Få minst 180 minuters fysisk aktivitet av olika typ under dagen. Av dessa bör minst 60 minuter vara av måttlig till hög intensitet. Ju mer desto bättre.
 2. Inte vara stillasittande i mer än en timme i exempelvis barnvagn eller sitta stilla under längre perioder. De bör spendera max 60 minuter framför skärmar, ju mindre tid desto bättre. När barnet är stillasittande uppmuntras att en vuxen läser och berättar.
 3. Sova mellan 10-13 timmar per dag, vilket inkluderar tupplur och regelbundna sovtider,

Källa: WHO


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

ANNONS

Testa Lyko Lovables: Inspirationskit med handplockad skönhet i begränsad upplaga!

Extern länk från Lyko

Köp här!

Publisert:

LÄS VIDARE

7 skäl till att skärmtiden kan vara positiv

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Psykisk ohälsa barn | Family

Barns hälsa

Skärmtid

Barnvagnar

WHO

Sömn

MER OM FAMILY

Svenska föräldrar: Så reglerar vi skärmtiden

Ja, jag använder ibland surfplattan som barnvakt

7 skäl till att skärmtiden kan vara positiv

Optiker varnar: Mycket skärmtid är dåligt för barns ögon

Forskare varnar: Små barn ska inte sitta framför skärmar

Mycket skärmtid är kopplat till övervikt hos barn

Experterna: Så kan din skärmtid skada ditt barn

Inför Barnens dag – vill få barn att leka mer

Experterna: Då är föräldrars sömnbrist skadlig

Det är riskerna med melatonin till barn

Experten: Redan då ska du börja läsa för ditt barn

CAMPIONI: Vi måste tjata på barnen om att det är viktigt att röra på sig

Anders Hansen: Ungdomar rör på sig för lite

Fetma ökar hos små barn: Oroväckande

Forskarna har knäckt koden: Så får du ditt barn att äta mer grönsaker

Studie: Nyblivna föräldrar lider av sömnbrist – i sex års tid

Forskarna: Ta ifrån eleverna deras mobiler på rasten

Småbarnsföräldrar: Så gör vi för att få sömn

Hur fan ska en familj ha råd med barnidrott?

Föräldrar bryr sig inte om barnens största hobby

Ny studie: Svenska barn rör sig för lite och äter för dåligt

Hudbesväret ökar risken för depression hos barn

4 typer av ångest hos barn – så stöttar du

Sofia, 6, blev utmattad i förskolan: ”Fick inte hjälpen hon behövde”