”Jag är väldigt rädd för att bli gravid igen”

Fråga barnmorskorna

Av: 

family

Barnmorskorna Linn och Roxy ger en tvåbarnsmamma råd.
Barnmorskorna Linn och Roxy ger en tvåbarnsmamma råd.

En tvåbarnsmamma funderar på ett eventuellt tredje barn men har börjat fundera på de risker som man utsätter sig själv för, och även barnet. Hur ska hon tänka? Barnmorskorna Linn och Roxy ger råd.

FRÅGA BARNMORSKORNA – SÅ GÖR DU

Mejla dina frågor och funderingar om förlossning och graviditet till family@aftonbladet.se.

Du kan vara anonym, men ange en signatur som vi kan använda oss av. Om din fråga besvaras får du ett mejl när Roxana Bauer och Linn Sjöstedt har svarat.

Hej!

Har två friska barn och har haft två relativt bra graviditeter och förlossningar. Haft problem med illamående och foglossning, samt behov av värkstimulerande vid båda förlossningar för att jag ej haft så kraftiga värkar. Har dock fungerat bra och förlossningarna har i övrigt gått väldigt smidigt.

Är nu i valet och kvalet över ett eventuellt tredje barn. Har dock börjat tänka på de risker som man utsätter sig själv och barnet för. Är 30 år gammal och frisk i övrigt.

Men är helt plötsligt väldigt rädd över att kroppen av någon anledning inte skulle klara en graviditet och förlossning till, eller att det skulle hända något med barnet i magen eller vid förlossningen.

Finns det någon statistik på om riskerna ökar med antalet graviditeter eller liknande? Hur ska man tänka?

Tacksam för svar! Vänligen, J.M

Barnmorskorna: Finns så mycket oro med föräldraskapet

Hej J.M!

Tack för din fråga.

Det låter på din beskrivning som om du har haft två normala graviditeter och förlossningar men att en rädsla uppkommit inför en eventuellt tredje graviditet.

I vår värld anses 30 år som en relativt ung ålder att få ett tredje barn.

Fertiliteten är som störst i 20-årsåldern och sjunker tyvärr i 35-årsåldern och än mer några år senare än det. Reproduktionsmedicinens möjligheter gör att många i dag kan få barn i högre åldrar via exempelvis IVF, ägg- och embryodonation. Så J.M; du har ju åldern på din sida vilket ju är jättebra.

 

Det finns så mycket oro med föräldraskapet. Först slår tanken till om man kan bli gravid, sedan när man väl är gravid är man orolig för missfall… Därefter ska man, om man önskar, genomföra rutinultraljudet runt gravidvecka 18-20 datera graviditeten mer exakt, räkna antal foster, se moderkakans placering i livmodern och bedöma fostrets organ…Sedan vänta ut alla veckor till förlossningen och många bär ju med sig oro inför födseln och hur barnet ska må både under och efter födseln…

Under graviditeten följs du av din barnmorska på mödravården och tar din oro över gällande exempelvis förlossningen eller hur barnet mår i magen så kan din barnmorska remittera vidare dig till en samtalsbarnmorska för vidare stöd och förlossningsplanering.

Vi vill dock påminna dig om att kroppen är byggd för att kunna bära ett barn och föda det. Och du har ju dessutom gjort det två gånger tidigare så din kropp kan det här!

 

Det vi vet i studieväg är att risken för stor blödning ökar något ju fler barn du föder. Att föda ett tredje barn räknas dock inte som multipara för oss. Har vi en föderska som tidigare haft stor blödning eller som nu ska föda sitt fjärde eller femte barn försöker vi ”ligga steget före” och ha en aktiv handläggning när barnet är fött. Vi uppskattar blödningsmängden efter barnets födelse och i samråd med dig som föderska kan vi vidta vissa åtgärder för att underlätta moderkakans framfödande. Det kan till exempel vara att se till att urinblåsan är tömd, rekommendera en upprätt position, sätta akupunktur, uppmuntra till hud mot hud med barnet eller att ha ett försiktigt drag i navelsträngen samtidigt som du uppmanas “trycka nedåt”.

Alla kvinnor som föder barn idag erbjuds en injektion med Oxytocin efter barnets födelse för att livmodern ska dra ihop sig så att moderkakan framföds och blödningsmängden minskar.

Du beskrev att du tidigare haft problem med foglossning under graviditeterna och skulle du uppleva samma symptom vid denna graviditet rekommenderar vi kontakt med en fysioterpeut/sjukgymnast för råd och behandling.

Summa summarum: Ha tilltro till din kropp J.M! Din kropp klarar att vara gravid och föda ett tredje barn!

Hoppas du får en fin sommar,

Hälsningar Roxy och Linn


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY