Gravid

presenteras av

Schyler födde barn – var smittad med covid-19

”Trodde jag skulle dö”

Publicerad:
Uppdaterad:

FAMILY

Schyler Kraft, 28, var höggravid när hon drabbades av coronaviruset.

Inför förlossningen var hon säker på att hon skulle dö – men symtomen försvann när vattnet gick. 

– Barnmorskan sa att kroppen är så stark när den ska föda att den stänger av allt annat.

Genom stora panoramafönster i huset i Tyresö visar Schyler och Kristofer Dahlstedt upp dottern Willa, 7 dagar gammal.

– Det är som att vi är på ett zoo, släkten kommer hit och tittar på henne genom fönstret, säger Schyler.

Det var efter en resa till Åre i slutet av mars som paret började känna sig sjuka. Sjukdomsförloppet gick snabbt och för Schyler som var höggravid i vecka 37 blev läget allvarligt. Vad som skulle varit en mental förberedelse inför förlossningen blev i stället en kamp för livet. 

– Jag trodde jag skulle dö, jag har ansträngningsastma och flera gånger vaknade jag av att jag inte kunde andas, berättar hon.

Schyler och Kristoffer fick dottern Willa under tiden de hade Corona.
Foto: Peter Wixtröm
Schyler och Kristoffer fick dottern Willa under tiden de hade Corona.

Fick svårt att andas

Åtta dagar efter att Schyler insjuknat hade hon så svårt att andas att hon fick läggas in på infektionsavdelningen på Karolinska. Där konstaterades hon vara smittad av covid-19. Efter tre dagars sjukhusvård skrevs Schyler ut och fick i stället isolera sig i hemmet.

– Jag var väldigt rädd att inte ha någon kraft kvar till förlossningen, eftersom jag knappt kunde röra mig ur sängen, säger hon.

Fyra dagar senare gick vattnet. Samtidigt försvann alla Schylers symtom.

Foto: Peter Wixtröm

– Det blev tusen gånger bättre efter att vattnet gick och plötsligt var jag helt symtomfri. Barnmorskan sa att det kan bero på att kroppen är så stark när den ska föda så den stänger av allt.

Efter en fyra timmar lång förlossning välkomnades parets dotter Willa till världen. Dottern testades för viruset, men resultatet kom tillbaka negativt.

– De som jobbar inom vården, vilket fantastiskt jobb de gör, att de hjälper oss på det sättet de gör, även fast situationen är som den är, säger Kristofer Dahlstedt. 

– Ibland kändes det som att de nästan hade det värre än oss som låg där och skulle föda barn, säger Schyler.

Foto: Peter Wixtröm
”Det är som att vi är på ett zoo, släkten kommer hit och tittar på henne genom fönstret”, säger Schyler när Aftonbladet träffar familjen.

”Blir väldigt frustrerad”

Familjen återhämtar sig nu i sitt hem där de alla håller sig isolerade eftersom Schyler återigen har symtom. Tillsammans gör de allt för att dottern inte ska smittas.

– Det känns konstigt, vi har knappt pussat på vår bebis, vår fyraårige son har blivit storebror för första gången och har inte fått hålla i sin lillasyster, säger Schyler.

Schyler och Kristofer vill nu uppmana alla att vara försiktiga, även om man är ung och frisk. 

– Det kan drabba alla, vi har båda elittränat hela livet. Jag blir väldigt frustrerad av att folk inte tar det på allvar. Corona är fruktansvärt, det går inte att jämföra med någon annan sjukdom jag haft, säger Schyler.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publicerad:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY