Gravid

presenteras av

Gravid vecka 27

Allt du behöver veta i vecka 27

Av: 

family

Gravidvecka 27.
Gravidvecka 27.

Du kan börja uppleva klåda.

Och om barnet föds har den goda chanser att klara sig utanför magen.

En del gravida får en hel del bristningar på mage och lår under graviditeten. Det är inte heller helt ovanligt att det kliar i huden. Det är hormonerna som påverkar huden. Klåda kan också bero på vätskebrist.

Klåda kan bero på förhöjda levervärden

Ibland kan klåda orsakas av förhöjda levervärden. Då kliar det ofta på handflator och fotsulor. Om du får klåda är det därför viktigt att berätta om det för barnmorskan så att hen får utreda och eventuellt sätta in behandling.

Fostret väger nu ungefär ett kilo och är runt 37 centimeter långt. Som en kålrot, ungefär. Barnet har fortfarande ganska mycket plats i magen och det är inte ovanligt att de får in en rejäl spark på dina revben eller mot din urinblåsa.

Fostret är ungefär lika stor som en kålrot.
Fostret är ungefär lika stor som en kålrot.

Goda chanser att klara sig om barnet föds nu

Om barnet skulle födas nu så skulle det ha goda chanser att klara sig utanför magen. Tarmarna har mognat och skulle klara av att ta emot modersmjölk. Men barnet är fortfarande skört och skulle behöva mycket vård för att kunna överleva utanför livmodern. Varje dag och vecka är viktig för att barnet ska hinna utvecklas och mogna.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.