Gravid

presenteras av

Kejsarsnitt ökar risken för matallergi

avTT

Publicerad:
Uppdaterad:
Foto: Tomas Oneborg/SvD/TT
Barn som föds med kejsarsnitt löper 21 procents högre risk att utveckla matallergi jämfört med barn som föds vaginalt. Arkivbild.

Barn som föds med hjälp av kejsarsnitt utvecklar oftare matallergier än barn som föds vaginalt visar en ny stor studie, rapporterar SVT Örebo.

Enligt forskarna ökar risken att utveckla matallergi med 21 procent vid kejsarsnitt, jämfört med vid vaginal födsel, och anledningen tros vara att dessa barn får en annan bakterieflora. Studien visar också att barn som uppvisar svår stress vid förlossningen eller barn som väger mer än förväntat löper en ökad risk för födoämnesallergi.

Samtidigt visar studien att barn födda före vecka 32 har en 26 procent lägre risk att utveckla matallergier.

– En förklaring kan vara att mat introduceras på ett annat sätt för dessa barn, eller att de här barnen vårdas på sjukhus längre och att vården eller någon annan faktor kopplad till sjukhusvistelse på något sätt kan skydda mot födoämnesallergi, säger Jonas Ludvigsson, en av forskarna bakom studien, till SVT Örebro.

Drygt en miljon barn, födda mellan 2001 och 2012, ingick i studien som gjorts av forskare vid Örebro universitet och Karolinska institutet.


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

MER OM FAMILY