Mejla

Alexander och Malin Karim

Till er som jobbar med barn – ni är hjältar

Vi vill hylla alla pedagoger, lärare och fritidspersonal

Karim skriver om hjältarna som jobbar i förskolan och skolan.

Karim skriver om hjältarna som jobbar i förskolan och skolan.

Foto: TT

FAMILY

Det är människor som jobbar med våra barn.

Det måste vi komma ihåg.

Och att de gör sitt bästa, mitt i all stress och stora barngrupper.

Vi skulle vilja ta det här tillfället i akt och hylla alla pedagoger, lärare och fritidspersonal som har kommit i vår väg under alla våra hundratals år med barn i förskola och skola. Som outtröttligt jobbar på för att våra (inte bara våra, våra – utan allas) barn ska ha en bra vardag. Vi läser om hemska arbetsförhållanden, dålig miljö, för stora barngrupper och personal som går på knäna. Det är stressigt för både barn och vuxna och det är såklart fruktansvärt. Men det är just det, att det pratas mest om domedagsprofetior och allt det negativa. Mitt i allt detta står rakryggade och proffsiga människor som trots allt måste göra sitt jobb. Och just därför är det är så viktigt att låta strålkastaren skina på alla dessa hjältar som inte låter sitt arbete färgas av de ofta undermåliga förhållanden som de jobbar under. 

Vi vill hylla förskolepersonal som ser och fångar upp varje barns intresse och tar med det i verksamheten. När någon är superintresserad av Pettson & Findus lånar de extra böcker på biblioteket och sätter upp bilder på väggarna. När Labyrint är det bästa sen skivat bröd så bygger de en Taurus med hjälp av en gammal cykelhjälm och en dammsugarslang. Och låter skära ut en verklighetstrogen Karlsson på taket i tjockt papp som alla barn får hjälpa till att måla och sen hänga upp i taket. De går på promenader, pratar om känslor och spelar upp små rollspel så att alla ska få lära sig att uttrycka dem. De har miniröris och fruktstund och dagens kompis.

Vi vill ge en shout out till lärare och fritidspersonal i skolan som också ser individer och gör sitt bästa för att fly från en strikt läroplan och låta personligheter få ta plats. Som ser allas olika takt och behov. Vissa vill jobba med musik i öronen, andra behöver total tystnad medan Nisse kanske vill ligga på golvet för då tänker han bäst. Som anpassar sin läroplan och tänker utanför boxen. Som peppar och lyfter de som vacklar och uppmuntrar de som vill mycket. Som vägleder och inspirerar, planterar nya intressen och lär ut källkritik.

Vi får aldrig ta det här för givet. Och vi måste också tänka på att det är människor som jobbar med våra barn. Som gör mer än sitt bästa. Så tänk på det nästa gång du kommer och hämtar, upptäcker en bula i lilla Kalles panna och väljer att skälla ut valfri pedagog.

Det skulle kunna hända dig också. Och säg då att du har max två eller tre barn att ta hand om, inte 25. Så tack Karin, Jessica, Hala, Lena, Madde, Emelie, Birgitta, Robin, Martin, Bodil, Maggan, Pia, Sukanda, Hussein, Mojgan, Aisha, Carolina, Annica, Marilou, Monica, Sara, Sussi, Moa, Ulrika, Nicole, Lisa, Fredrik, Theresia, Thomas, Daniel, Gunlög, Charlotta, Anette, Sixten och Louise. Tack alla ni som vi glömt och förlåt oss - som vi sa inledningsvis, vi har haft barn i hundratals år och minnet är därefter. Och tack till alla er andra kämpar där ute –  fy fan vad ni behövs! 

ANNONS EXTERN LÄNK

SOMMAR-REA på barnkläder: 70% rabatt på kända märken hos Kids Brand Store

Kids Brand Store

Av: 

Alexander och Malin Karim

Publisert:

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

Ja, tack!

ÄMNEN I ARTIKELN

Småbarn | Family

Förskolebarn

Barn & unga

Skola & utbildning

MER OM FAMILY

KARIMS: Förskollärarna går på knäna – men de fixar ändå alltid allt

Stor oro för coronasmittan i förskolan: ”Håll dina barn hemma om du kan”

TÄVLING: Vinn boken om Loves besvärliga bajskorv