”Det behövs mindre pekpinnar om föräldraskap”

Emma Knyckare åker ut på turné som ”Årets mama” – efter boken ”Hit med flaskan”

Hon är känd som en av Sveriges främsta humor-drottningar.

Nu ger sig Emma Knyckare ut på vägarna igen med sin föreställning ”Årets Mama” – en show om graviditet, föräldralivet och relationer.

– Jag vill ge en realistisk skildring om hur det är att vara gravid och småbarnsförälder utan pekpinnar och rosa skimmer, säger Emma Knyckare.

Emma Knyckare är känd från P3 och stand-up scenen i Sverige. Men det senaste året har hon varit mest aktuell med sin bok ”Hit med flaskan” och föreställningen ”Årets Mama” som bygger vidare på boken. Förra veckan var det nypremiär på föreställningen som under våren kommer att spelas på ett flertal scener runt om i Sverige.

– Det ska bli så roligt att komma ut i Sverige med föreställningen igen. Det var så läskigt att släppa boken men det är en helt annan sak och komma ut och möta publiken. Då blir det så tydligt att folk känner igen sig själva i den här ångesten med nattvak, blöjbyten, amning och annat.

Emma Knyckare hade själv en ganska omtumlande resa när hennes dotter Maggan föddes. Bara två veckor innan förlossningen levde hon i en etta i Malmö medan hennes man bodde i Göteborg med sina två barn.

– Jag flyttade upp precis innan Maggan föddes och det var ganska mycket på kort tid. Det var speciellt att flytta in i en familj som redan fanns och samtidigt starta en egen familj med allt som det innebär. I efterhand har jag förstått att det var ganska mycket kaos där en tid innan allt landade.

Emma Knyckare är aktuell med sin föreställning ”Årets mama”.
Emma Knyckare är aktuell med sin föreställning ”Årets mama”.

En bok graviditet och livet som förälder

Boken ”Hit med flaskan” är en brutalt ärlig bok om graviditet, förlossning och livet som förälder. Något som Emma berättar att hon saknade när hon själv var gravid.

– Det är så himla mycket rosa skimmer och pekpinnar överallt. Jag ville skriva en bok som var ärlig och som visar på alla sidor. Sen blev boken kanske lite mer privat än vad jag hade tänkt mig från början, skrattar hon.

Hur kom det sig att du sedan gjorde en föreställning av det här?

– När jag skrev boken så insåg jag hur mycket bra material jag hade som passade bättre för stand-up så då samlade jag på mig det. Sen har Maggan hunnit bli lite äldre och jag har fått perspektiv på ett annat sätt. Föreställningen handlar mer om relationer och vad som händer med ens relation till sin partner än vad boken gjorde.

Tycker du att det behövs mer skildringar som är mer ärliga om livet som förälder?

– jag tycker att det har kommit en rad bra böcker det senaste året som är mer ärliga men däremot tycker jag att det behövs mer skildringar som saknar pekpinnar. Pekpinnar finns det så förbaskat mycket av när det gäller just föräldralivet. Senast häromdagen blev jag uppläxad av en dam på ett fik för att min dotter åt en bakelse mitt i veckan samtidigt som damen glatt mumsade i sig kakor själv, säger hon och fortsätter:

– Mindre pekpinnar och en mer ärlig bild av familjelivet det tror jag vi alla skulle må bra av. Både i böcker, tv, tidningar och på sociala medier.

På turné som ”Årets Mama” under våren

Emma Knyckares föreställning ”Årets mama” spelas runt om i Sverige mellan mars–maj.

Målgruppen är både blivande föräldrar, småbarnsföräldrar och alla andra som vill få sig ett gott skratt om familjelivet och förändringen det innebär att bli en familj.

Emma Knyckares ”Årets Mama”-datum

 • 29 mars – Kulturhuset Tio14, Falun kl 20.00
 • 30 mars – Teatern, Gävle kl 20.00
 • 4 april – Kulturhuset, Bollnäs kl 20.00
 • 6 april – Mimersalen, Umeå kl 16.00
 • 6 april – Mimersalen, Umeå kl 20.00
 • 25 april – Kulturhuset Freja, Skövde kl 20.00
 • 26 april – Palladium, Växjö kl 20.00
 • 27 april – Glasverandan, Kalmar kl 20.00
 • 2 maj – Palladium, Alingsås kl 20.00
 • 3 maj – Sagateatern, Borås kl 20.00
 • 4 maj – Draken, Göteborg kl 20.00

  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Vill du få ännu fler artiklar och erbjudanden från Aftonbladet Family? Klicka här för att prenumerera på vårt nyhetsbrev med artiklar, poddar och mycket mer!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.