Sommarlovsläsning: Boktips till barn

Så undviker du att barnen halkar efter i skolan

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Att läsa böcker är viktigt för att utveckla ordförrådet, vilket gör det enklare för barnen att lyckas bra i skolan.

Men hur får man ungarna att släppa paddan och läsa en bok istället?

Här är några framgångsrika metoder – och tips på böcker för alla åldrar.

Sommarlovet är långt och fullt av soliga dagar med bad och lek på stranden. Men när molnen smyger sig på och regnet piskar runt knuten är det inte lika roligt. Rastlösa barn som inte har något att göra är alltid påfrestande, speciellt om man är en stor familj inträngd i en liten sommarstuga, eller om man som förälder jobbar hemifrån och inte har hunnit gå på semester ännu. Och när ingen vill gå utomhus blir det tyvärr lätt extra mycket skärmtid, för att det helt enkelt inte finns några alternativ. Eller?

En undersökning från Statens medieråd visar att de flesta föräldrar är missnöjda med hur mycket tid deras barn lägger på olika typer av medieanvändning, till exempel surfplattor, mobiltelefoner och tv-spel. Undersökningen visade också att en stor andel av föräldrarna ser negativt på sociala medier och tycker att de stjäl tid från andra viktiga aktiviteter – och barnen själva håller faktiskt med.

Mer än 50 procent av barn och ungdomar i åldrarna 9-18 år tycker att deras egen användning av skärmar och andra medier ställer till med problem. De upplever att mobilen gör att de prioriterar bort viktigare saker, som till exempel läxor, sömn eller träning. En stor andel av barn och unga ansåg också att de borde läsa mer böcker och tidningar, och lägga bort telefonen.

Forskning visar att barn som läser böcker utvecklar ett betydligt större ordförråd än barn som inte läser. Tack vare böckerna får de ett utvecklat språk som hjälper dem att klara både skolan – och i framtiden arbetslivet – mycket bättre. Att läsa en bok eller två under sommarlovet kan till och med göra så att det blir enklare att få en bra start till hösten och undvika att halka efter i viktiga ämnen. Men hur gör man för att få barnen att släppa paddan och läsa en bok istället? Här är 5 bra råd följt av bra böcker för alla ålderskategorier – läs igenom tipsen och handla böckerna nedan, så är du redo inför ett långt sommarlov med mycket dötid.

1. Se till att ha bra böcker hemma

Det är svårt att läsa om det inte finns några böcker. Har ni en dammig bokhylla med tråkiga titlar som barnen antingen redan läst eller har noll intresse av att läsa? Se till att uppdatera den med nya, fräscha böcker som väcker läslusten.

2. Välj böcker som passar barnen

Hästar, sport, äventyr eller kärlek? Det finns böcker inom alla områden och om du väljer böcker som handlar om dina barns intressen så blir det inte lika svårt att motivera dem till att läsa. Här hittar du också 7 riktigt bra böcker som faktiskt gör dina barn smartare.

3. Föregå med gott exempel

Har även du svårt att släppa telefonen på semestern? Var en förebild och visa att du också läser böcker. Barn vill gärna vara som sina föräldrar och om du kopplar av med en mysig bok är det lätt att de hakar på. Här hittar du bra boktips för din egen semesterläsning – nu till fina kampanjpriser.

4. Tjata inte

Lyssna på dina barn. Tycker de att boken är tråkig eller har de lässvårigheter? Tvinga dem aldrig att läsa något de inte gillar, utan fråga istället vad de skulle föredra och hitta en lösning tillsammans. Högläsning och lättlästa böcker är alltid ett bra knep för att komma framåt med läsningen.

5. Ha tålamod

Nappar de inte första gången du föreslår en bok? Ge inte upp! Fortsätt försöka motivera dem att läsa, lirka med belöningar, förklara varför det är viktigt att läsa och gör det till något roligt. Tänk på att goda vanor blir enklare att komma in i om barnen tycker att det är roligt att läsa och inte ser det som en bestraffning.


Just nu! 1 månads gratis lyssning hos BookBeat – ta del av kampanjen här!


Boktips till barn 6–9 år

Vilde och käpphästen Winner

Äntligen är det dags! Vilde ska vara med i sin allra första käpphästtävling – med riktiga hinder och riktiga prisrosetter om man klarar banan utan att riva. Vilde och hennes bästisar Leya och Hanna kan knappt tänka på något annat. Dagarna före syr de nya träns och fixar fina tävlingsfrisyrer på sina käpphästar. Så är det äntligen dags. Allt är så stort och spännande. Kanske lite för stort och spännande, tänker Vilde. Tänk om alla klarar banan utom hon? Och tänk om Vincent är där och ser henne? Men så kommer hon att tänka på käpphästen som man kunde vinna i lotteriet vid ingången. En vacker skäck med gröna pärlögon och skimrande pannlugg. Den bara måste bli hennes. Med bultande hjärta sätter hon av mot det första hindret. Nu gäller det!

Dubbeldeckarna och fallet med skattkartan

En mystisk tallrik på stranden blir upptakten till ett farligt spännande agentäventyr, signerat norska deckarstjärnan Jørn Lier Horst. Det du läser skulle kunna hända nu, och det skulle kunna hända dig! Under ett detektivuppdrag på stranden hittar vännerna Tilde och Viktor av en slump en gammal tenntallrik som ligger begravd djupt ner i sanden. Det visar sig att tallriken en gång tillhört den ökända sjörövaren Timian Blest, och när den några dagar senare blir stulen förstår de två agenterna att de är något stort på spåren! Kan tjuven möjligtvis veta var Timian Blests legendariska skatt finns någonstans …? Och vad har fatet i så fall med det hela att göra? Det är ett solklart fall för Tilde och Viktor!

Jordens rekordbok

Högst, djupast, kraftfullast och farligast - eller kanske mest illaluktande? Här får du lära dig om jordens mest extrema platser och naturkrafter, om enorma träd och växter, och om vilka djur som är störst och snabbast - och vem som har mjukast päls. I sin tredje bok i den lättlästa faktaserien om jorden berättar Jens Hansegård och Anders Nyberg om både imponerande och roliga rekord från hela världen. Här står jordens egna rekord i centrum, från platser och naturkrafter till djur och växter, snarare än människans bedrifter. Det högsta berget, djupaste havet, den största vulkanen och det minsta djuret är ju sånt man gärna vill ha koll på. Och här finns det samlat! De intresseväckande texterna blir tillsammans med de färgsprakande och roliga illustrationerna rena rama lustläsningen.

Boktips till barn 9–12 år

Kepler62: Inbjudan

Nivå 99: TV-skärmen var nästan svart. Det var bara ett ynka försök kvar. Efter det skulle spelet stängas ner. Ari och hans lillebror Joni lever i ett samhälle präglat av bevakning och kontroll. Jorden är överbefolkad och naturresurserna minskar. Dessutom är Joni sjuk och Ari gör allt för att få honom på bra humör. Ändå är det Joni som lyckas komma över det nya populära datorspelet Kepler62. Ett spel där ingen hittills lyckats nå den sista nivån. Rykten säger att den som tar sig ända till slutet förs till okänd plats av en mystisk organisation för att träna inför ett rymduppdrag. Det går snart upp för bröderna att Kepler62 är mycket mer än ett spel. Något mycket farligt. Första boken i serien Kepler62. Vågar du trycka på play?

Vaccin

Vaccin är ett läkemedel som man tar i förväg för att slippa bli sjuk. Men vad händer i kroppen när man vaccinerar sig? Hur tas vaccin fram? Och kan det göra ont eller vara farligt att vaccinera sig? I den här boken får du svar på dina frågor om vaccin. Serien ”Fatta svårt” gör komplexa ämnen lätta att förstå, även för barn. Böckerna tar upp fakta inom naturvetenskap, teknik och samhällskunskap. De har alltid rikligt med bilder för att öka läslusten och förståelsen.

Athena: Grattis världen! Jag är här nu!

Athena är tolv år och tar ingen skit. Hon tycker inte heller att jorden ska ta någon skit, så för att rädda allt (någon måste ju!) har hon startat aktivistgruppen Rädda-Jorden-Klubben med sina kompisar. En rolig, smart och engagerad bok för alla tweenies av fenomenalt tonsäkra Elin Ek, som här gör sin skönlitterära debut.Rädda-Jorden-Klubben startades när de gick i femman och såg en hemsk film om polarisarna, deras viktigaste arbetsmaterial är post-it-lappar och den viktigaste mötesregeln är att det måste bjudas på kladdkaka. Athena tycker själv att hon är ovanligt smart och påhittig, och det hjälper rätt bra just nu när livet är svårare än vanligt. Hennes mamma ligger på sjukhus med det kommande bebissyskonet i magen, och Athena och hennes två bröder måste bo hemma hos sin farmor och farfar. Ka-ta-strof! - och än värre blir det när hon av misstag råkar ställa till det alldeles förfärligt för sin bästis! Athena som vanligtvis brukar klara allt och lite till måste nu försöka rädda Ronjas heder och ställa allt tillrätta innan någon märker vad hon gjort...

Boktips till barn 12–15 år

Hata Gustavsberg

I radhuslängorna på Betselvägen i Gustavsberg händer inte mycket. Inget alls, om du frågar Mirre. Det är ganska mycket samma rutin varje dag: möta upp Liv vid trapporna, gå till skolan, hoppas på ok god vegomat på lunchen. Och det kryper i Mirre. Hon vill l-e-v-a. Hon vill klottra slagord, festa eller vad som helst. Helt oväntat är det på en släktmiddag som det vänder. När hennes farbror oreflekterat luftar sina fördomar om ”araber” och homosexuella brister det för Mirre och hon kommer ut som gay. Närmsta familjen ser med viss skepsis på detta plötsliga utträde ur garderoben. Samma reaktion från bästa kompisarna. När skulle det ha skett, liksom? Men till Mirres stora tillfredsställelse klottrar någon ”flata” på hennes skåp. En reaktion! Något händer! Och det gör det verkligen. Mirre repar mod och börjar träffa Sanna med det blå håret som också brukar stå i vegokön i skolmatsalen, och äntligen får hon prata politik och könsroller. Men tyvärr råkar Mirre fyllehångla med en kille på en fest och allt brakar storstilat ihop.

När allt står på spel

Malik är sjutton år och har redan hunnit göra allsvensk debut för sitt lag Svea United. Karriären verkar gå spikrakt uppåt. Men på hemmaplan är det tuffare. Han mamma är sjuk och har inte råd att betala hyran. Han behöver pengar, NU, men fotbollskontraktet dröjer. Men så dyker chansen upp. En barndomskompis som hamnat på glid erbjuder Malik riktigt mycket pengar för att medvetet missa en straff i nästa match. Och det är snabba pengar... Frågan är om Malik är beredd att ta emot en muta, och riskera hela sin karriär? Vad ska Malik göra när allt står på spel?

Boktips till unga vuxna 15+

Det är någonting som drar i mig

Efter den kritikerrosade debuten med ”De afghanska sönerna” är Elin Persson aktuell med sin andra roman för unga vuxna: ”Det är någonting som drar i mig”. Andréa och Anja har hängt ihop jämt, ända sen de var små. Nu är de inte små längre och det känns så starkt i Andréa att något måste hända. En förändring måste till. Vad som helst! Att sova över på madrassen hos Anja och leka i skogen bakom huset ger ingenting längre. Det är någonting som drar i Andréa och hon måste bort från mamma som ligger i lakanen och inte vill gå upp, bort från pappas gamla bilar som blev kvar på tomten när han lämnade mamma och Andréa. Bort från klätterställningen, ungdomsgården, åkrarna, skogen. En kväll när hon hänger vid busskuren nere i samhället hoppar hon in i Alex blå epa och känner äntligen något som nog är frihet. Men det har ett pris att lämna leken, flickrummet och hemligheterna.

Hungerspelen

Varje år direktsänds Hungerspelen som en av de största mediala händelserna. Från varje distrikt väljs två ungdomar mellan tolv och arton ut att delta. De lottas fram, och skickas omedelbart till huvudstaden där de ska stajlas, tränas och visas upp i direktsända intervjuer. De måste se till att vinna folkets gunst för att få sponsorer. Varje år konstrueras en ny spelplats där ungdomarna släpps ut. Men bara den som överlever får åka hem! Katniss Everdeen är sexton år. Hon älskar sin lillasyster Prim över allt annat, och försöker skydda henne från allt hemskt i distrikt tolv, men mot Hungerspelen har hon inget skydd. Det namn som dras i lottningen i distrikt tolv är Primrose Everdeen, och Katniss ser ingen annan utväg än att själv ta Prims plats i spelen... Suzanne Collins har skrivit en gastkramande framtidsroman om liv och död. men det är lika mycket en roman om vår tids television – som är grym, rå, falsk och egentligen bara handlar om en sak – tittarsiffror.

Fjärde riket

”Såklart var Hitler ett svin”, säger Blenda med en blick på LSD:s bleka ansikte. ”Men vi ska inte ta hans idéer. Det här handlar inte om vad han sa, utan om hur han sa det. Och om en sådan tönt lyckades skapa ett helt nytt rike borde vi åtminstone lyckas ta över klassen.” Blenda är en ensamvarg som drömmer om att få stå i centrum och bestämma. LSD är överempatisk, men har ingen riktig livsgnista. Hon skriver nästan dagligen självmordsbrev som hon sedan river sönder för att lätta på trycket. Penny blir ständigt en kopia av den hon pratar med och har för länge sedan glömt vem hon är. Tillsammans studerar de Hitlers väg till makten i ett grupparbete i skolan. Och plötsligt inser de hur de ska göra för att störta skolans drottning, Hedvig. Alla som inte vågar vara sig själva, som känner sig osäkra eller har blivit utnyttjade av Hedvig kommer att bli tacksamma. Och det visar sig vara så enkelt: det gäller bara att hitta något som förenar alla och berätta hur bra de är, att de förtjänar bättre. Precis som Hitler gjorde med tyskarna efter första världskriget. Men snart glömmer Blenda vad hon egentligen kämpar för. Det enda viktiga blir makten...

Missa inte: Sommardeal hos Bookbeat!

Just nu får du 1 månads gratis lyssning hos BookBeat – klicka här och läs mer


Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.

MER OM FAMILY

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Tipsen som får ditt barn att vilja läsa i sommar

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarläsning: Här är bästa tipsen!

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som ger smartare barn - 7 tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Biografier: Boktips för spännande läsning

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Experten: Så lär du ditt barn att plugga smartare

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Böcker som får barnen att somna

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så hjälper du barnen med läsningen: 5 knep

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

9 tips på presenter till mamma på mors dag

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarkläder på rea: Bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Redo för skolstart! Allt barnen behöver inför höstterminen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Badleksaker: Sommarens bästa tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Bästa regnkläderna för barn

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Aktivera barnen på sommarlovet

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Höstens trendigaste blusar och skjortor

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Barnkläder till sommaren på rea

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Strandliv: Bästa prylarna till stranden

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Uteleksaker och spel: Årets tips

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarböcker: Här utspelas dina favoritdeckare

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så lyckas ni med ett jämställt föräldraskap

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Höstens snyggaste skotrender – spana in dem här

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Skaffa ny hobby? Här är bästa tipsen

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Så underhåller du katten i höst

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Studentpresent - Tips på den perfekta gåvan till studenten

Kommersiell text, innehåller annonslänkar

Sommarens mysiga badrockar till dam och herr