Mejla

Nina Campioni

Du gör ett bra jobb som förälder om du håller ihop

Campioni: Klanka inte ner på dig själv just nu

Vi behöver inte vara perfekta föräldrar just nu, vi behöver vara föräldrar som håller ihop, skriver Nina Campioni.
Vi behöver inte vara perfekta föräldrar just nu, vi behöver vara föräldrar som håller ihop, skriver Nina Campioni.

Vi behöver inte vara perfekta föräldrar just nu.

Det räcker att vi håller enad front mot våra enväldiga härskare.

– Mamma, mamma, mamma, MAMMA!

Samtidigt som jag försöker skriva den här texten hör jag stora barnet skrika från vardagsrummet likt Stewie i Family Guy. Efter att ha försökt ignorera henne ger jag till slut upp och frågar ”vänligt” vad det är?

– Kan jag få lite vatten?

Stora barnet är sex år och kan mycket väl själv ta av sig sina hörlurar och använda pallen i köket för att skaffa sig ett glas vatten. Men det är här vi är nu. I corona-land. Där vi vuxna är betjänter till våra barn och följer deras minsta nyck för att över huvud taget hålla oss flytande. Jag springer från att ha tryckt publicera på ett blogginlägg till att göra läskiga T-Rex-ljud inför en förtjust treåring, till att laga en toast till min dotter som visst blev “lite hungrig” eftersom hon vägrade äta när vi andra åt frukost, till att spela in en podd i sovrummet samtidigt som jag nervöst hör tassande fotsteg komma närmre och närmre min stängda dörr. Det är som om att jag är med i ”Ett päron till farsa” och ”the Shining” samtidigt. 

Vi behöver inte vara perfekta föräldrar just nu, vi behöver vara föräldrar som håller ihop

Vi har själva valt att hålla våra barn hemma, detta på grund av att barnens pappa är italienare och vänligt men bestämt härmed hälsar till svenska folket att vi är “f*%#ng galna, allihopa”. Så visst, vår hemsituation är självvald men vi gör det för att göra vårt i kampen mot smittan – varsågod alla i riskgrupp som trots riktlinjerna springer på Östermalmshallen för att en ”ju måste ha en bit ål”. Men jag blir inte bitter när jag ser SVT nyheter rapportera från gourmethallen som är proppfylld av glada 80-åringar, eller Stockholmarna som invaderar Visby och Åre som om vi alla kommer leva för evigt. Bara lite. 

 

Men jag ska ändå inte klaga. Inte om man jämför med den israeliska kvinnan på Youtube som fick frispel i bilen efter att ha fått barnens (hon har tre) hemskolningsuppgifter som hon nu motvilligt blev ansvarig för. “Vad fan ska jag göra med noter i musik? Vad menar musikläraren att jag ska göra med det? Jag kan inget om noter!!!”. Samtidigt som jag gapskrattar åt hennes utbrott och fantastiska formuleringar om livet hemma med barn under den här enorma krisen lider jag med henne. Jag har precis hört att man inte ens jobbar med liggande stolen i skolan längre och jag svettas bara av tanken att jag snart har ett skolbarn som ska ha hjälp med läxorna. Av mig. Som borde vara den person som hon kan se till som en allsmäktig människa men oändlig kunskap? Det är alltså bara mindre än ett halvår till den fasaden kommer krackelera. Om den inte krossas helt och hållet här hemma vid det överproppade köksbordet som fungerar som kontor/barnens ateljé/pusselbord/matplats/bakbord redan i dag precis så som det gjort för den israeliska kvinnan.

 

Vi har tillbringat 24 timmar om dygnet tillsammans i över två veckor så risken är stor att mina barn upptäckt att jag inte vet allt när jag stressat googlar “fanns mammutar samtidigt som dinosaurier” eller att jag inte är så tålmodig som jag annars försöker vara utan att sammanbrotten plötsligt kommer på löpande band. Men jag kan inte ens klanka ner på mig själv över det och det ska inte du heller. Nu är vi i en fas vi bara behöver klara oss igenom helskinnade, vi behöver inte vara perfekta föräldrar just nu, vi behöver vara föräldrar som håller ihop. Vi behöver hålla ihop och hålla en enad front mot våra enväldiga härskare, barnen. God Speed. 


  Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Aftonbladet Family har skapat ett nyhetsbrev med erbjudanden, veckans snackisar och bästa krönikor. Klicka här för att få del av detta kostnadsfritt varje tisdag!

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.