Grönt eller genomskinligt snor hos barn

Det säger snoret om förkylningen

Grönt snor är lika med bakterier och genomskinligt snor är lika med virus – det tror i alla fall vissa småbarnsföräldrar. Här reder vi ut om myten om förkylning och snor stämmer eller inte.

Snorets färg – det här betyder det.
Snorets färg – det här betyder det.

Bland småbarnsföräldrar lever en myt om att färgen  och konsistensen på snoret hos ett förkylt barn kan visa om det rör sig om en virus- eller bakterieinfektion. Är snoret tjockt och färgat är det bakterier som ligger bakom och är det tunt och genomskinligt rör det sig om ett virus.

Det betyder snorets färg

Myten stämmer dock inte. Du kan inte se på snoret om det skulle röra sig om bakterier eller virus. Och faktum är att en förkylning nästan alltid orsakas av ett virus. Snoret kan dock visa vilken fas förkylningen befinner sig i. I början på en förkylning är snoret till en början klart och rinnigt. Sedan blir det tjockare och kan bli grått, gult eller gräns till färgen.

Då bör du söka vård

Om barnet har feber i mer än fyra dagar, har värk i örat som inte går över efter ett dygn eller om det rinner vätska ur örat bör vård uppsökas. Detsamma om barnet har svårt att andas, verkar slött eller inte vill äta och dricka (gäller även spädbarn som inte vill ammas/ta flaskan).

Läs mer om barn och förkylning här.

Källa: 1177

<div data-tipser-pid="5f44c243f8fe52000136046b" data-tipser-view="compact"></div>

Publisert:

LÄS VIDARE

Prenumerera på Familys nyhetsbrev

Krönikor, läsarhistorier och experternas tips relaterade till föräldraskap och barn.